Grassroots és profi futball - egy hatékony modell bemutatása

2013. április. 20., 12:10   |    

Grassroots és profi futball - egy hatékony modell bemutatása

A múlt heti, oslói UEFA Grassroots-konferencián bemutatták a norvég Molde FK elképesztően hatékony egyesületi struktúráját. A klubon belül a profi futball mellett hangsúlyosan jelen van a Grassroots-labdarúgás is, és e két ágazat kölcsönösen erősíti egymást.

A nyugat-norvégiai Molde városát 25 ezren lakják, ehhez képest az élvonalbeli csapat rangadóin rendre telt ház van a 12 ezer fős befogadóképességű helyi stadionban, az átlagnézőszám eléri a 10 ezret. A csapat Ole-Gunnar Solskjaer vezetésével 2011-ben és 2012-ben is megnyerte a bajnokságot, de még ezzel együtt is felmerül a kérdés: miként lehet elérni, hogy a város lakóinak közel fele rendszeresen kilátogasson a bajnoki meccsekre?

A válasz az aprólékosan kidolgozott klubstruktúrában keresendő: a klubigazgatóság egy profi sportigazgatóságra és egy grassroots igazgatóságra oszlik, amelyek egymással szoros együttműködésben dolgoznak. A grassroots igazgatóság feladata megteremteni a tömegbázist a klub körül a gyermek, a diák, a női, a felnőtt és a veterán labdarúgás aktivizálásával a hétköznapokon és a mérkőzésnapokon egyaránt. A grassroots igazgatóság egy gyermek- és ifjúsági osztályból, valamint egy felnőtt amatőr osztályból áll. Hangsúlyos a sportág népszerűsítése elsősorban a fiatalok, a gyermekek körében, de a nők és a családok is kiemelt figyelmet kapnak.

A csapatok és a klubtagok toborzása kulcsfontosságú feladat, az egyesület filozófiája, hogy először aktivizálják a résztvevőket, majd a klub által szervezett különféle programokon keresztül kialakítsák bennük a klubidentitást és ezzel a profi mérkőzéseken is a stadionba vonzzák őket. A klubvezetés legfontosabb feladatai: minél több fiatalt bevonni a játékba a klubon keresztül, minél hosszabb ideig megtartani őket és minél jobb minőséget adni nekik.

A Molde képviselői elárulták: első lépésként fel kellett ébreszteniük a játék iránti szenvedélyt az emberekben, akiket később akár fizetett alkalmazottként, de zömében önkéntesként is bevontak a klub életébe, mindenkit saját szakterülete, érdeklődési köre szerint. A legfontosabb a játék megszerettetése az emberekkel, ehhez pedig számtalan labdarúgóprojektet kell indítania a klubnak szinte minden korosztály számára, nemtől és szociális háttértől függetlenül.

„Magyarországon még a jövő kérdése, hogy a profi klubok felismerik-e a Grassroots-labdarúgásban rejlő értékeket. Számtalan nyugat-európai példa, így a Molde FK mintája is mutatja, hogy ez az egyetlen út a hosszú távon fenntartható tömegbázis kialakításához. Ebbe érdemes befektetni, hiszen az eredmény látható – egy 26.000 fős kisvárosban is több mint tízezren járnak a profi futballcsapat mérkőzéseire. A profi és a grassroots labdarúgásnak előbb utóbb mindenhol a világon egymásra kell találnia, az UEFA grassroots nagykövete, Per Ravn Omdal szerint ahol ez nem történik meg, ott a társadalom látványosan ki fog hátrálni a profi labdarúgás mögül” – mondta a Molde-modellről Kovács Szilveszter, az MLSZ Grassroots-igazgatója.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS