Három fővárosi klub maradt az élvonalban

2019. május. 20., 13:50   |    

Három fővárosi klub maradt az élvonalban
Fotó: mtkbudapest.hu

Komjáti András veretlenül zárta a szezont. A Kisvárda február 9. óta először nyert meg pályaválasztóként bajnoki mérkőzést. A Haladás az utolsó öt hazai bajnoki mérkőzésén veretlen maradt az idényben. Az újoncként búcsúzó MTK az utolsó hét fordulóban pont nélkül maradt. A Diósgyőr 2016-ban kilencedikként, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben tizedikként zárt, azaz az utóbbi három évben mindig a leggyengébb nem kieső helyen végzett, de bennmaradt! A Debreceni VSC az utolsó 13 hazai meccsén csupán nyolc pontot veszített. Érdekességek az OTP Bank Liga 2018–2019-es idényének utolsó fordulója után.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–FERENCVÁROSI TORNA CLUB 1–1 (0–0)
Gólszerzők: Nagy Zs. (52.), illetve Lanzafame (60.)

– Ferencváros egy hellyel előrelépett a 2017–2018-as idényhez képest (bajnoki címet nyert), a Puskás Akadémia egy helyet rontott, az akkori hatodikból hetedik lett.
– Komjáti András veretlenül zárta a szezont, amikor ő irányította a Puskás Akadémiát, egyszer sem kapott ki a csapat.
– A Puskás Akadémia csak egyet nyert meg a legutóbbi négy hazai bajnoki mérkőzéséből, de 40 pontjából harmincegyet pályaválasztóként szerzett.
– Davide Lanzafame tizenhat góllal zárta az idényt, s ezzel megvédte a gólkirályi címét. Ezúttal holtversenyben végzett az élen, Holender Filippel.
– Nagy Zsoltnál csak Josip Knežević segítette több góllal a Puskás Akadémiát a tavaszi bajnoki mérkőzéseken.
– A zöld-fehérek 2015. április 3. óta nem tudnak bajnoki mérkőzést nyerni a Puskás Akadémia vendégeként
– A bajnokcsapatban az utolsó fordulóban játszotta idénybeli egyetlen mérkőzését az OTP Bank Ligában a két tartalékkapus, Holczer Ádám és Varga Ádám is.

 

KISVÁRDA MASTER GOOD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 2–1 (1–0)
Gólszerzők: Cukalasz (25., 58.), illetve Dragóner (86.)

– A győzelemmel a Kisvárda megőrizte élvonalbeli tagságát, végül kilencedik lett.
– A Mezőkövesd, története legjobb idényét befejezve, hatodikként zárt. Az OTP Bank Liga legjobbja lett azon szereplők közül, akik korábban még nem nyertek bajnoki címet.
– Dajka László együttese február 9. óta először nyert meg pályaválasztóként bajnoki mérkőzést.
– A Kisvárda hazai és idegenbeli mérlege között nincsen jelentős eltérés (20, illetve 18 pont), a Mezőkövesd otthon sokkal erősebb volt (30 és 14 pont).
– A görög Sztavrosz Cukalasz négy gólt szerzett érkezése óta a tavaszi idényben, ezekből hármat (és még egy öngólt) a Mezőkövesd ellen.
– A Diósgyőr elleni egyperces bemutatkozást nem számítva az első élvonalbeli mérkőzését játszó Dragóner Filip az első gólját is megszerezte a legmagasabb osztályban.
– Kuttor Attila együttese éppen úgy +5-ös gólkülönbséggel zárta az idényt, mint a harmadik helyezett Debrecen.

SZOMBATHELYI HALADÁS–MOL VIDI FC 1–1 (0–0)
Gólszerzők: Priskin (67.), illetve Németh Milán (80., öngól)

– A Haladás az utolsó öt hazai bajnoki mérkőzésén veretlen maradt az idényben.
– A szombathelyiek a 2017–2018-as idényben nyolcadikok lettek, 38 ponttal. Most harminccal az utolsók, pedig a gólkülönbségük nem mutat ekkora különbséget, az előző idényben 35–50, most 31–51 volt.
– Priskin Tamás a Haladás idénybeli házi gólkirálya, hét találattal. Az első öt meccsén négy, az utolsó hármon három gólt szerzett.
– Horváth Ferenc 2018 tavaszán a Balmazújvárossal, 2019-ben a Haladással esett ki az OTP Bank Ligából.
– A MOL Vidi csak egy hellyel végzett gyengébben, mint 2018-ban (elsőből második lett), de ezúttal hét ponttal kevesebbet szerzett, mint akkor.
– Marko Nikolics együttese az utolsó öt fordulóban mindössze egyszer nyert.
– A MOL Vidi második helyezettként biztosan Európa-liga-résztvevő.

MTK BUDAPEST–BUDAPEST HONVÉD 1–4 (1–1)
Gólszerzők: Lencse (22.), illetve Holender (21.), Kamber (53.), N'Gog (76., 92.)

– A győzelemmel a Bp. Honvéd megszerezte a negyedik helyet, s biztosította, a szombati kupadöntő eredményétől függetlenül, hogy indulhat az Európa-ligában.
– A kispestiek ugyanazon a helyen végeztek, mint 2018-ban, de két ponttal a mostani idényben többet szereztek. Négy góllal kevesebbet szereztek, mint akkor (ez bőven magyarázható Davide Lanzafame elvesztésével, például), ugyanakkor szembetűnő, hogy a védelem tizenöt góllal kevesebbet kapott, mint a 2017–2018-as idényben.
– Holender Filip társgólkirályként zárta az idényt. Tizenhat gólja egyéni csúcs. Legutóbb az ötvenes években (1953–1955) fordult elő, hogy három egymást követő évben (legalább) három különböző Honvéd-játékos gólkirályi címet szerezzen. Akkor Puskás Ferenc, Kocsis Sándor és holtversenyben Machos Ferenc, Czibor Zoltán, a modern időkben pedig Eppel Márton, Davide Lanzafame és Holender Filip.
– Djordje Kamber három gólt szerzett a bajnoki szezonban, egyet az első, kettőt pedig az utolsó két fordulóban.
– David N’Gog a legutóbbi öt bajnoki mérkőzésén négy gólt szerzett, összesen hatig jutott.
– Az újoncként búcsúzó MTK az utolsó hét fordulóban pont nélkül maradt, február 9. után mindössze négy pontot gyűjtött.
– Kanta József a 47. percben piros lapot kapott, Lencse László büntetőt hibázott.
– Az MTK kiesésével háromra csökkent az élvonalbeli budapesti klubok száma. Soha nem volt még ilyen kevés fővárosi klub az OTP Bank Ligában. 

DIÓSGYŐRI VTK–ÚJPEST FC 3–0 (1–0)
Gólszerzők: Tajti (36.), Korbély (81.), Hasani (91.)

– A Diósgyőr 2016-ban kilencedikként, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben tizedikként zárt, azaz az utóbbi három évben mindig a leggyengébb nem kieső helyen végzett, de bennmaradt! A 2016–2017-es évben a tizedik DVTK mögött az MTK lett a tizenegyedik.
– A DVTK az utolsó hat hazai meccsén 15 pontot szerzett, 38 pontjából huszonnyolcat gyűjtött Diósgyőrben.
– Tajti Mátyás a klub szempontjából a legjobbkor lőtt látványos szabadrúgás-gólt, egyébként öt találattal zárta első NB I-es idényét.
– A szombatig még 18 éves Korbély Kristóf az első élvonalbeli góljával bebiztosította a bennmaradást.
– Florent Hasaninak elképesztően fontos szerepe van a bennmaradásban. Hét mérkőzésen szerzett gólt, ezekből hatot megnyert a csapat, egy döntetlenre végződött. A DVTK tíz meccset nyert meg az OTP Bank Liga 2018–2019-es szezonban, ezek közül haton a koszovói légiós betalált a kapuba.
– Az Újpest két helyet visszaesett tavalyi önmagához képest. A Diósgyőrben kapott három gól miatt nem zárt az egész mezőny legkevesebb gólt kapó csapataként.
– Nebojsa Vignjevics csapata az utolsó hat fordulóban csupán két pontot tudott szerezni.

DEBRECENI VASUTAS SC–PAKSI FC 4–1 (3–1)
Gólszerzők: Szécsi (19., 33.), Bódi (23.), Tőzsér (52., tizenegyesből), illetve Cseke (30.)

– A DVSC harmadik lett, a 2014-es bajnoki cím óta másodszor végzett a dobogón. (2016-ban is harmadik lett, akkor is így alakult az első három: Ferencváros, Videoton, DVSC)
– A Loki az utolsó 13 hazai meccsén csupán nyolc pontot veszített.
– Herczeg András együttese 37 pontot szerzett otthon, tizennégyet idegenben a szezonban.
– Szécsi Márk az eddigi kilenc élvonalbeli góljából nyolcat a 2018–2019-es idényben szerzett. Pályafutása során vasárnap ért el először két gólt OTP Bank Liga-mérkőzésen.
– Bódi Ádám hét gólt szerzett a bajnoki idényben, csak egyet olyan mérkőzésen, amelyet nem nyert meg a Loki.
– Tőzsér Dániel öt góllal zárta az idényt.
– A Paks nyolcadik lett, egyetlen hellyel elmaradva 2017–2018-as teljesítményétől. Mindkét idényben veszített az utolsó fordulóban, de idén előtte három mérkőzésen is veretlen maradt.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS