Határozott lépések az utánpótlásban

2016. április. 05., 18:16   |    

Határozott lépések az utánpótlásban

Kedden ülésezett az MLSZ elnöksége. A testület kitűzte a közgyűlés időpontját, jelentősen átalakította az utánpótlás-bajnokságokat az élesebb versenyhelyzet érdekében és tárgyalta a szakemberképzés eredményeit is.

Jelentősen átalakul az utánpótlás-bajnokságok lebonyolítási rendje, módosul a versenykiírás annak érdekében, hogy a tehetséges fiatalok magasabb színvonalú, európai mércével is versenyképes, koncentráltabb ligákban küzdhessenek egymás ellen. A korábbi időszak jellemzője volt, hogy a kiemelt műhelyek csapatai sok esetben nagy különbségű győzelmet arattak gyengébb játékerőt képviselő ellenfeleikkel szemben. Az új rendszerben kizárólag a legjobb egyéni és csapatkvalitásokkal rendelkező együttesek mérkőznek meg egymással.

Az új időszakban csak a legjobb nyolc egyesület csapata küzd egymás ellen U16-tól U19-ig. Miután cél, hogy a legidősebbeknél a csapatok feladják a tehetségeket a nagycsapat számára, így ott nem, csak az U16, U17-nél számít az eredményesség a végelszámolásnál. A bajnokságok végén azon klub együttese esik ki az elitből, amelynek csapatai együttesen a leggyengébben szerepelnek, míg a feljutásról a tizenhat csapatos U17-es másodosztály bajnoki címe dönt, a második helyezett pedig a hetedikkel játszik selejtezőt. A bajnokságok körmérkőzéses formában, 28 bajnoki forduló (2x2x7 forduló) keretében kerülnek lebonyolításra úgy, hogy az őszi, illetve a tavaszi szezonban, téli szünet közbe iktatásával egyaránt 2x7, vagyis szezononként 14-14 fordulóra kerül sor.

Közeleg az MLSZ közgyűlése

Az elnökség mai döntésének értelmében három nappal az UEFA budapesti kongresszusa után, május 6-án, Telkiben rendezi a Magyar Labdarúgó Szövetség rendes éves küldöttközgyűlését. Szintén döntés született arról, hogy a hagyományoknak megfelelően a RangAdó zárja az OTP Bank Liga és a Jet-Sol Liga bajnoki évadját, a legjobbak díjazásával. Az idei kiírástól az év labdarúgója díj nem szerepel a gála programjában, mivel azt az Év Sportolója rendezvény keretein belül adják át az esztendő végén.

Folytatódik a szakemberek széleskörű képzése

A labdarúgás hosszabb távú fejlődésének az infrastruktúra fejlesztése, és a játékosok számának növelése mellett stratégiai fontosságú területe a futballban dolgozó személyi állomány képzésének kérdése. A keddi elnökségi ülésen beszámolt az MLSZ képzési igazgatósága, amelynek feladata, hogy a következő években érezhetően növekedjen a – bármilyen szinten és pozícióban dolgozó – sportszakemberek felkészültsége. A korábbi évek stratégiai fejlesztéséhez kapcsolódóan, egyre szélesebb területen, és területileg is egyre több helyen képzik a labdarúgásban dolgozókat a gyors felzárkózás érdekében.

Megújult tartalommal indult az MLSZ Grassroots C edzőképző tanfolyam, melynek korszerűsített képzési tartalma megfelel az UEFA képzések megalapozásához. A tartalom az MLSZ hosszú távú stratégiájára épül, előtérbe helyezve az utánpótlás-neveléséhez elengedhetetlenül szükséges edzői kompetenciák fejlesztését. 2015-ben minden megyében indult tanfolyam, s ezek jelentős része az év elején be is fejeződött. Ezeken a tanfolyamokon összesen 427 hallgató kezdte el tanulmányait. Az UEFA konvenció által meghatározott edzőképzési kategóriák mellett az igazgatóság szakemberei a futsal edzők, a menedzserek, a FIFA-licences pályakarbantartók, és az erőnléti edzők számára is kurzust tartottak az elmúlt időszakban. Minden megyei igazgatóság (és Budapest is) indított tanfolyamot a grassroots megyei koordinátorok számára, amelyeken összesen 937 hallgató sikeresen végzett. A tanfolyam elvégzése továbbra is kötelező az OTP Bank Bozsik Program Intézményi részében dolgozó sportcsoport és körzeti szervezők számára.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS