Hatékonyabb a Fehérvár, de a Puskás Akadémiáé a helyzeti előny

2021. március. 12., 18:14   |    

Hatékonyabb a Fehérvár, de a Puskás Akadémiáé a helyzeti előny

Hétvégén a 26. fordulót rendezik az NBI-ben. A mérkőzések közül a tétje miatt kiemelkedik a Puskás Akadémia és Fehérvár találkozója, míg az MTK–Zalaegerszeg bajnokin több fiatal magyar játékosra is érdemes lesz odafigyelni.

A második hely szempontjából kulcsfontosságú mérkőzés lesz a Puskás Akadémia és a MOL Fehérvár FC vasárnap esti összecsapása. A Puskás előnye jelenleg öt pont a MOL Fehérvárral szemben, így egy győzelemmel magabiztos előnyre tehetne szert hét fordulóval a bajnokság vége előtt. Megfordítva a dolgot, ha a Fehérvár győzni tudna, két pontra csökkenne a különbség, ami rendkívül izgalmas végjátékot vetítene előre.

Dobogósok megyei derbije az OTP Bank Ligában

Dobogósok megyei derbije az OTP Bank Ligában

Szombaton három, majd vasárnap újabb három mérkőzést rendeznek az OTP Bank Ligában. A 26. forduló slágere a második és a harmadik találkozója, a Fejér megyei derbi a Pancho Arénában.

Tovább

Habár a Puskás van előrébb a tabellán, az InStat adatszolgáltató cég saját, komplex teljesítményleíró mutatója szerint (InStat-index), a fehérvári csapat teljesít jobban; a Fehérvár meccsenkénti átlagos InStat-értéke 252, míg a Puskásé 240. Ezeket az értékeket nagyban befolyásolja a csapatok eredményessége, amiben sokkal jobban áll a Vidi, amely az eddig lejátszott 25 bajnokiján 50 gólt szerzett. Tette ezt ráadásul 47-es xG mellett – az xG egy olyan mutató, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri –, vagyis a támadói jobban teljesítettek a kapu előtt, mint ahogy az a helyzetek minőségéből következik. Ezzel szemben a Puskás 36 gólt szerzett, miközben a csapat xG-értéke 45 volt, vagyis nem sikerült annyi gólt lőnie, mint amennyi a helyzetei minősége alapján „elvárható” lett volna. A gólszerzéssel kapcsolatos különbség egyéb mutatókban is jelentkezik; míg a Fehérvár 29 százalékban értékesíti a helyzeteit, addig a Puskás 23 százalékban, és a kaput eltaláló lövések arányában is jobb a Vidi (42, szemben a 38 százalékkal).

A meccsen várhatóan két ellentétes játékstílus találkozik majd egymással. A Fehérvár többnyire dominálja a meccseit, átlagban 58 százalékban birtokolja a labdát, és 560 passzal kísérletezik, amelyeknek 85 százaléka sikeres. A Puskás inkább szereti átadni a kezdeményezést, emiatt átlagban 49 százalékban van nála a labda, 462-t passzol, amihez 80 százalékos passzpontosság párosul.

Az MTK és a Zalaegerszeg szombati találkozóján különböző célokért küzdenek a csapatok. Az MTK hátránya csupán öt pont a harmadik helyezett Fehérvár mögött, tehát belátható távolságon belül van a dobogó, miközben a Zalaegerszeg a már kiesést jelentő 11. helyet foglalja el a tabellán. A meccs azonban nemcsak a tétje miatt ígérkezik izgalmasnak, hanem mert több jó formában lévő fiatal magyar játékos focizik mindkét csapatban. Az InStat-index (262) alapján az NB I idei szezonjában a 20 éves Schön Szabolcs az MTK legjobb játékosa, aki eddig 20 meccsen lépett pályára, és ezeken hat gólt lőtt és két gólpasszt adott. Mindemellett átlagban 3,8 sikeres csele van meccsenként, amivel nemcsak a saját csapatából, de a teljes NB I-es mezőnyből kiemelkedik: nála többször csak a Fehérvár támadója, Lyes Houri mutat be több sikeres cselt (4,6). Schönön kívül állandó játéklehetőséget kap a 22 éves Nagy Zsombor, a 20 éves Mezei Szabolcs, valamint a 19 éves Kata Mihály, és Michael Boris vezetőedző gyakran pályára küldi Varju Benedeket, illetve Biben Barnabást is. A Zalaegerszegben a fiatalok közül a megbízhatóan teljesítő Demjén Patrikot, a 22 éves Gergényi Bencét érdemes kiemelni, akinek balhátvédként már négy gólpassza van idén, valamint a 20 éves Szánthó Regőt, aki az eddigi 20 bajnokiján hat gólt lőtt és három gólpasszt adott, más kérdés, hogy a zalaiak fiataljai az utóbbi hetekben nem voltak bevethető állapotban, kérdés, felépültek-e a hétvégi igen fontos bajnokira. A felsorolt fiatalok jelentős része egyébként hétfőtől várhatóan Telkiben készülhet majd a hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokságra, melynek hivatalos kerethirdetésére a hétvégi fordulót követően kerül sor.

A zalaiaknak az idősebb korosztályt képviselő Varga Rolandra is figyelniük kell, a válogatott keretbe meghívott támadó ugyanis nagyszerű formában futballozik, mióta télen az MTK-ba igazolt.

Tabella


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS