Hatvanéves Varga József

2014. október. 09., 15:03   |    

Hatvanéves Varga József

Hatvanadik születésnapját ünnepli a balhátvéd, aki egyetlen „válogatott” gólját a spanyolországi Mundialon lőtte.

Varga József 1961-ben lett a Bp. Honvéd igazolt játékosa, akkor hatéves volt. 1954. október 9-én született, a pálya mellett, nem egészen kétszáz méternyire lakott onnan. Szinte mindennapos program volt, hogy a vonatsínek mellett, a töltés mellett átmásztak a kerítésen, s belógtak a pályára a barátaival. Például az unokatestvérével, Sanyival, akinek az édesapja (a majdani válogatott hátvéd nagybátyja) a traktorgyárban együtt dolgozott Vági Istvánnal, a nagycsapat játékosával.

Előbb Sanyi, majd aztán az unokabátyjára „irigy” Jóska is a piros-fehérek játékosa lett a baráti protekció segítségével. Az meg már futballtörténelem, hogy (minden máson kívül) ezért is mennyi mindent köszönhet a klub Vági Istvánnak.

Varga József 1973. augusztus 25-én a ZTE ellen játszotta az első bajnoki mérkőzését a Bp. Honvédban, 1985-ben, az MTK-VM ellen az utolsót. 284 bajnoki találkozón 20 gólt szerzett, háromszor nyert bajnoki címet, egyszer volt MNK-győztes, egyszer KK-döntős.

Kispestről Törökországba vezetett az útja, a Denizlisporban futballozott, onnan is meghívta Mezey György a válogatottba. Ő lett az első törökországi légiós az A-válogatottban. 1987-ben tért haza, játszott rövid ideig az Újpesti Dózsában, aztán a finn, Lahti városába való Reipasban, majd a Volánban zárta le a karrierjét. Összesen 328 mérkőzésen szerepelt az élvonalban.

A válogatottban 1980 őszén, a spanyolok ellen debütált, részt vett két világbajnokságon, a spanyolországi Mundialon még gólt is szerzett a belgák ellen. Összesen 31 találkozó jutott neki a címeres mezben.

Sok boldogságot kívánunk neki a 60. születésnapján!

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS