Helsinkiben már kétszer történt valami jó az utolsó percben

2015. június. 11., 13:37   |    

Helsinkiben már kétszer történt valami jó az utolsó percben

A finnek ellen a legutóbbi hat tétmérkőzéséből ötön kedvező eredményt ért el a magyar válogatott.

A két csapat közös története a húszas évek elején kezdődött, akkor még (s aztán még sokáig) nem volt egy súlycsoportban a két csapat. 1955-ig hatszor találkoztunk a „rokonokkal”, akik csak egyszer úszták meg három kapott góllal. Az ötvenes évek első felében játszott három mérkőzésen (összesen) 23:2-re vertük meg a finneket. Az Aranycsapat sztárjai közül Kocsis Sándor öt, Puskás Ferenc és az akkoriban az előbbi kettő mögött a magyar élvonal harmadik legeredményesebb játékosának számító Palotás Péter négy-négy gólt szerzett.

A következő bő két évtizedben a selejtezőkön nem került össze a két válogatott, barátságos meccseket pedig nem kötöttek le a szövetségek.

1978 őszén rossz állapotban volt a magyar labdarúgás az argentínai világbajnokság kudarca után. A Baróti Lajos segítőjéből előléptetett Kovács Ferenc hét olyan kezdőjátékost állított be az első Eb-selejtezőn, Helsinkiben, aki nem járt kint a Mundialon. Ennek ellenére meglepetést keltett, hogy a válogatott, története során először, kikapott a finnektől. A visszavágón már Lakat Károly irányította a csapatunkat, a Helsinkiben szerepeltek közül egyedül Tatár György maradt hírmondónak. Lőtt is egy gólt, az újpesti Fekete László meg kettőt, így született a sima győzelem.

A kilencvenes évek közepére sokat fejlődött a finn futball, Jari Litmanent a kontinens legjobbjai között jegyezték, de nagy tekintélye volt Sami Hyypiänek is. 1996 szeptemberében nem bántuk, hogy az Ajax csillaga nem lép pályára a Népstadionban. Nélküle sokat veszített erejéből a finn legénység, de így is szép eredmény volt az Orosz Ferenc góljával elért győzelem. (A csatárnak akkoriban nagyon ment a válogatottban, egymást követő három mérkőzésen is gólt szerzett.) A visszavágón született az emlékezetes, pótselejtezőt érő találat.

HUN_FIN_2014 (167)|Tavaly ősszel, hazai pályán is a hajrában kerekedtünk fölül a finneken (fotó: ifj. Thaly Zoltán)

1997. október 11-én a tét a vb-pótselejtező kiharcolása volt. Legalább döntetlenre volt szüksége Csank János csapatának, ám a 91. percben Sumiala góljával még mindig vezettek a finnek. Még a legoptimistábbak is kezdték feladni a reményt, úgy festett, egyetlen támadásnyi lehet hátra. A kiharcolt szöglethez szinte minden jól fejelő magyar játékos a vendéglátók kapuja elé húzódott. A beívelés után Halmai Gábor megcsúsztatta a labdát, a mostani szövetségi kapitány, Mixu Paatelainen megpróbálta lekezelni, de elpattant tőle. A világhírű Sami Hyypiä elbikázta volna, de telibe rúgta vele Sebők Vilmost. Az újpesti hátvédről ugyan a hazai kapu felé pattant a labda, de még senki nem sejtett gólt. A gólvonalon álló Sami Mahlio azonban a mentés helyett a kapus, Moilanen könyökére rúgta a labdát, onnan pedig a labda bepattant a kapuba. A gól előtti utolsó hat érintésből négy a finneké volt – így született a magyar futballtörténelem egyik legkülönösebb gólja.

Ez volt mindössze a második alkalom, hogy a magyar válogatott nem nyert Helsinkiben, de győzelemmel felérő döntetlen volt. 2001-ben nem született gól a két válogatott mérkőzésén, majd Egervári Sándor kapitánysága alatt – az utolsó percben gólt szerezve Elek Ákos előretörése után Dzsudzsák Balázs pontos lövésével – a magyar csapat nagyon fontos győzelmet aratott Eb-selejtezőn a finnek ellen. A visszavágón megint csak nem esett gól, ellentétben a tavaly tavaszi, győri mérkőzéssel, amely Rudolf Gergely találata után bár ne esett volna több...

Tavaly novemberben – a Dárdai Pál irányításával játszott első hazai tétmérkőzésen – Gera Zoltán a hajrában fejelt góljával sikerült legyőzni a finneket.

Rögzítsük azért: a finnek elleni legutóbbi hat tétmérkőzésünkből ötön számunkra kedvező eredmény született.

Az eddigi mérkőzések

1922. 07. 13.: Finnország–Magyarország 1:5 (barátságos)
1923. 08. 09.: Magyarország–Finnország 3:1 (barátságos)
1943. 09. 15.: Finnország–Magyarország 0:3 (barátságos)
1951. 11. 18.: Magyarország–Finnország 8:0 (barátságos)
1952. 06. 22.: Finnország–Magyarország 1:6 (barátságos)
1955. 05. 19.: Finnország–Magyarország 1:9 (barátságos)
1978. 09. 20.: Finnország–Magyarország 2-1 (Eb-selejtező)
1979. 10. 17.: Magyarország–Finnország 3-1 (Eb-selejtező)
1996. 09. 01.: Magyarország–Finnország 1-0 (vb-selejtező)
1997. 10. 11.: Finnország–Magyarország 1-1 (vb-selejtező)
2001. 04. 25.: Magyarország–Finnország 0-0 (barátságos)
2010. 10. 12.: Finnország–Magyarország 1-2 (Eb-selejtező)
2011. 10. 11.: Magyarország–Finnország 0-0 (Eb-selejtező)
2014. 03. 05.: Magyarország–Finnország 1-2 (barátságos)
2014. 11. 14.: Magyarország–Finnország 1-0 (Eb-selejtező)

(Az eddigi mérleg magyar szempontból: 10 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 44-10-es gólkülönbség. Tétmérkőzéseken: 4 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 9-5-ös gólkülönbség.)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS