Hétvégén rajtol a Jet-Sol Liga Női Labdarúgó NB I

2014. augusztus. 22., 14:54   |    

Hétvégén rajtol a Jet-Sol Liga Női Labdarúgó NB I

Az MTK Hungária Bajnokok Ligája-sikere, a főtáblára jutás, valamint a válogatott helytállása után, szombattól az élvonal klubcsapatai kerülnek fókuszba: rajtol a Jet-Sol Liga Női Labdarúgó NB I 2014-2015-ös szezonja.

A sorsolás szeszélye folytán, a csapatok ugyanott folytatják, ahol abbahagyták. A nyitófordulóban a címvédő MTK Hungária a bajnoki döntőben is legyőzött Astra Hungary FC-t fogadja, a bronzérmes Ferencváros a Viktória-Trend Optika FC-hez látogat Szombathelyre, és a tavaszi alsóház csapatai is egymás ellen lépnek pályára: sorozatban negyedszer találkozik az Újpest az 1. FC Feminával, az osztályozón bennmaradt Szegedi AK pedig a kiesett Budapest Honvéd helyére lépett újoncot, a Dorogi Diófát fogadja.

A pontvadászat favoritjának idén is a bajnok és kupagyőztes MTK Hungária tekinthető. Medgyes Péter csapata jól igazolt a nyári holtszezonban, Szőcs Réka mögé-mellé a kapusposztra (Aschenbrenner Réka), a középpálya megszilárdítására (Tóth I Alexandra, Diószegi Fanni), valamint a támadó szekcióba (Kaján Zsanett, Fogl Katalin) egyaránt korábbi és jelenlegi válogatottak érkeztek, akik közül elsősorban a még mindig csak 17 éves, mégis nemzetközi tapasztalattal is rendelkező Kaján Zsanett számít bombaerősítésnek.

A hazai női futballt ismerő szakértők között tulajdonképpen csak abban van "vita", hogy az ezúttal is 22 (vagy 23) mérkőzéses, alapszakaszból, a kettéosztott mezőny felső- és alsóházi rájátszásából, valamint két győzelemig tartó helyosztóból álló szezonban, vajon a tavalyi ezüstérmes Astra Hungary, vagy a kupadöntős Ferencváros lesz-e a kék-fehérek legnagyobb ellenfele.

Az Astrából két rutinos, meghatározó játékos, Fogl Katalin és Benkő Mónika távozott, érkezett viszont két fiatal, az U19-es válogatott Király Bianka, valamint az egyel fiatalabb válogatott csapat kapusa, Varga Luca - mindketten a Ferencvárosból. Ha a jövőt nézzük, a két fiatal feltétlen erősítést jelent, ha viszont a jelent, akkor Dombó János csapatának talán nehezebb dolga lesz, mint tavaly. Igaz, azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az Astra nagy ereje a tudatos, racionális és egységes csapatjátéka.

A tavalyi újonc Ferencváros ebben a szezonban sokkal inkább "sötét ló", mint egy évvel ezelőtt. Dörnyei Balázs csapata a 2013-2014-es szezonban nagyjából ott végzett, ahová várható volt - idén viszont legalább annyi érv szól az előrelépés, mint a stagnálás mellett. A Fradi nyáron elveszítette legjobb három játékosát, a német Bundesliga élvonalába, a TSG 1899 Hoffenheimhez szerződött Zeller Dórát, a nagy rivális MTK-hoz igazolt Kaján Zsanettet, valamint a Brazíliába hazatérő Giovannát. Igaz, jó futballisták érkeztek a helyükre is, akik közül főként a bosnyák támadó, Amela Krso, és ha sérüléséből felépülve régi önmaga lesz, Zágor Bernadett számít erősítésnek. Mellettük meg kell említeni az észt válogatott védőt, Inna Zlidnist, valamint a Krsohoz hasonlóan bosnyák válogatott Dejana Boskant. Kérdés, hogy a mérleg nyelve merre billen majd, különösen akkor, ha esetleg idén is sérülések nehezítik Dörnyei Balázs dolgát. A zöld-fehérek számára a nyár egyik legnagyobb vesztesége a kiemelkedően tehetséges, ötszörös válogatott középpályás, Fenyvesi Evelin újabb keresztszalag szakadása, ráadásul viszonylag sok játékos (Görög Zsófia, Király Bianka, Diószegi Fanni) távozott a már említettek mellett is a keretből. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Fradi a teljes, közvetlen utánpótlását - amelyben több, az NB I-ben már bemutatkozott játékos is van - kölcsönadta az NB II-es bajnokságban induló Kóka KSK-nak, mely élvonalba feljutásával, az "FTC holding" hosszabb távon is minőségi játéklehetőséget kínálhat játékosainak.

A Viktória-Trend Optika FC számára ez a bajnokság az építkezés, a "befektetés" éve lehet. A szombathelyi csapat a háromszoros válogatott Dénes Dorkával gazdagodott, illetve jelentős "erősítés" az is, hogy a klub meg tudta tartani a bajnokság legjobb játékosává választott, osztrák válogatott Heike Manhartot. Viszont így is szűkebb lett a keret: Tóth II Alexandra a Hoco Südburgenlandba, Németh Loretta és Soós Adrienn pedig Győrbe, az ETO-hoz igazolt. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Viktória, pontosabban Mitterstiller Csaba igyekszik a legtöbb fiatalt beépíteni a csapatába, akik közül a három tizenhat éves, Szakonyi Emese, Magyarics Zoé és Kun Barbara nagy éve lehet az idei, miközben mellettük Magyar Vanda és Kiss Zsófi is több lehetőséget kaphat.

Erősödött a tavaly az alsóházban ragadt Femina is amely az NB II gólkirálya, Bernhard Barbara mellett két korosztályos válogatottat, Görög Zsófiát (U19), valamint Sopronból Török Kittit (U17) is leigazolta. Az Újpestnek az élvonalbeli klubok közül korábban az 1. FC Feminában, az MTK Hungáriában és a Viktória FC-ben is szerepelt Várkonyi Orsolya lehet erősítés, míg a Szegedi AK-Boszorkányok szurkolói számára a válogatott Zimányi Kovács Anikó megtartása a legjobb hír.

A mezőny egyetlen újonca a Dorogi Diófa lett, amely két év alatt, két nagyszerű edző, az azóta már az MTK-val bajnoki címet is nyert Medgyes Péter, valamint Szabados György irányításával, erős csapatként jutott fel az élvonalba. Kétségtelen, a dorogiak sikerreceptjéhez az is hozzátartozik, hogy a kezdőcsapatban ma már alig van "tősgyökeres" dorogi futballista: több mint csapatnyi játékost igazolt a klub a magyar mezőnyből, valamint a határ közelsége adta lehetőséget kihasználva, amatőr státusban, Szlovákiából. Az "újak" közül Nagy Ágnes, Sándor Zita és Karina Andruskova, valamint az MTK-tól érkezett Tatai Krisztina az élvonalban is erősségnek számít majd - az, hogy a többiek tudása mire lesz elég, eldöntheti az újonc jövőjét.

Az országos magyar női labdarúgó-bajnokság 31. kiírása rajtol szombaton. JET-SOL Liga, 1. forduló:

2014.08.23. Szombat
15:00 Viktória Trend-Optika FC-Ferencvárosi Torna Club
17:00 UTE Profisport-1. FC. Femina

2014.08.24. Vasárnap
15:00 Szegedi AK Boszorkányok-Dorogi Diófa SE
17:30 MTK Hungária FC-Astra HFC

Emlékeztető a tavalyi idényről:
A 2013-2014-es évad gólkirálya: Pádár Anita (MTK Hungária -- sorozatban tizenhatodszor szerezte meg a címet)
Az év legjobb játékosa: Szabó Boglárka (Astra HFC)
Az év legjobb kapusa: Bíró Barbara (UTE Profisport)

Az év legjobb játékosát és kapusát a bajnokságban szereplő csapatok edzőinek szavazatai alapján hirdették ki.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS