Holland-veréssel kezdtek Siófokon a strandfocisták

2013. augusztus. 18., 20:01   |    

Holland-veréssel kezdtek Siófokon a strandfocisták

Elkezdődött az MLSZ Nemzetközi Strandlabdarúgó Tornája, és mindjárt az első napon megvan az első nagy magyar siker.

Különleges hangulata lehet a Siófokon felépített MLSZ Beach Arénának, hiszen az elmúlt időszakban rendre megteltek a lelátók, ha itt strandlabdarúgó meccset rendeztek. Nem volt ez másként vasárnap sem.
A torna rangját emeli, hogy a két hazai nemzetközi játékvezető, Herbály Péter és a három strandlabdarúgó vb-döntőn közreműködő Mészáros István mellett Lengyelországból és Bulgáriából is érkezett játékvezető, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy két résztvevő csapat, az Emirátusok és Hollandia válogatottja a szeptember 18-án kezdődő vb-döntőre készül. Ez a két válogatott – egyelőre – lényegesen magasabban jegyzett a miénknél, részei a világelitnek.

Csehország és az Egyesült Arab Emirátusok válogatottja a magyar közönséget nem elsősorban a nemzeti hovatartozás miatt hozta lázba, de a strandfoci egyre népszerűbb, a sportág egyre több nézőt vonz. Az Emirátusok csapatában pályára lépett Kamal Ali, aki két hete még a gyöngyösi csapat légiósaként a magyar bajnoki fináléban játszott. Talán az is sokat számított, hogy az arab csapat már négy napja Siófokon edzőtáborozik, mert a játékosai nagyszerűen feltalálták magukat a siófoki homokon, és szép meccset játszva 4-0-ra győztek Csehország ellen.

A nap második meccsére tehát megtelt a stadion, és a szurkolók tökéletes képet kaphattak a strandlabdarúgás sajátosságaiból. Egyrészt, hogy milyen fontos szereplő a csapatban a kapus. Szacskó László, a magyar válogatott elsőszámú kapusa ugyanis nem csupán azzal tett sokat a magyar válogatottért, hogy kiválóan, elképesztő bravúrokat bemutatva védett, hanem azzal is, hogy két hatalmas gólt lőtt a saját kapujától. Az első különösen szemgyönyörködtető volt, hiszen a labda a bal oldali kapufa és a felső léc találkozásánál úgy találta el a lécet, hogy az onnan a gólvonal mögött vágódott a homokba – legalább 1100-an ugrottak fel amatőr gólbíróként a stadionban, és kiáltottak gólt.

17 másodperc kellett a hollandoknak az egyenlítéshez, és bizony még a magyar szurkolók is megtapsoltál Ax gólját, aki egy szöglet után félollóval (vagyis a kapunak oldalt állva) lőtt gólt. Ám támadásban maradt a magyar kapus: Szacskó 26 másodperc múlva újra gólt szerzett. Közben perce a többiek sem tétlenkedtek (megjegyzendő, hogy Weisz Tamás kapitány némileg átalakította a csapatát, újoncként bekerült a keretbe a 17 éves siófoki Turós Viktor), kiválóan védekeztek és a labdaszerzés után próbáltak gyors mozgással a holland védők mögé kerülni.

A második harmadban kapust cserélt a kapitány, Komáromi Bence váltotta a parádézó Szacskót, de a taktika nem változott, ugyanis Komáromi növelte a magyar válogatott előnyét. A hollandok persze nem véletlenül szerepelnek az európai elitben az A-csoportban, viszonylag hamar kiegyenlítettek, de a lendület arra nem volt elég, hogy a vezetést is megszerezzék. A harmadik harmadban aztán egyre markánsabb fölénybe került a magyar válogatott, ekkor jött Fekete Viktor magánszáma. Előbb egy labdaszerzés után, a kapunak háttal állva felemelte magának a labdát, majd jobb lábbal, csodaszép mozdulattal és hatalmas erővel lőtt kapura, de a labda a kapu jobb felső sarkánál kivágódott a mezőnybe. Végül azonban meglett a győztes gól is, Fekete Viktor a bal oldalon, az oldalvonalnál állva felnézett, majd látta, hogy mindenkit fedeznek a kapu előtt, a kapus pedig a rövid sarokra helyezkedik. A magyar válogatott játékosa pillanatok alatt döntött: egy egészen művészi mozdulattal, bokából átemelte a labdát az előtte álló védő lába, valamint a kapu előtti embertömeg felett. Mindenki elképedve figyelte, ahogy a labda a kapu hosszúoldalánál hullik a hálóba, csak Besenyei nem csodálkozott, hanem mellel bentebb segítette a labdát, bebiztosítva ezzel a magyar a győzelmet. A közönség felállva ünnepelte a győztes magyar csapatot, amely legyőzte Európa hatodik legjobb válogatottját.

Csehország-Egyesült Arab Emirátusok 0-4 (0-1, 0-3, 0-0)
Vezette: Mészáros, Herbály, Bagi, Ostrowski
CSEHORSZÁG: Zidliczky – Turtenwald, Kubice, Chalupa, Huráb. Cs.: Vladyka, Lukic, Ríha, Tosovsky, Visek
EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK: Abdalah – Abbas, Kamal Ali, Ali Karim, Mohamed Walid. Cs.: Sabah, Daryaei (1), Beshr, Ali Hassan, Abdulah, Abdulhusain (2), Jamal (1).

Magyarország-Hollandia 4-3 (2-1, 1-2, 1-0)
Vezette: Ostrowski, Alexiev, Mészáros, Bagi
MAGYARORSZÁG: Szacskó (2) – Weisz, Simonyi, Sebestyén, Turós. Cs.: Komáromi (1), Fekete V., Besenyei (1), Berkes, Jaksa.
HOLLANDIA: Ran – Geldermalsen (1), Gessel, Van Dieren, Fong Tin Joen. Cs.: Van der Gaauw, Ax (1), Klijbroek (1).

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS