Hullámvölgyből lábalna ki a Honvéd és az MTK is

2021. november. 21., 11:20   |    

Hullámvölgyből lábalna ki a Honvéd és az MTK is

Két hullámzóan teljesítő csapat találkozik egymással a Bozsik Arénában vasárnap az OTP Bank Liga 13. fordulójában, ráadásul a Honvéd és az edzőváltáson átesett MTK is éppen egy mély hullámvölgyből próbál kilábalni.

A Honvéd az előző négy bajnokiján egyetlen pontot sem szerzett, az MTK pedig már öt mérkőzés óta nyeretlen, és az ebben az időszakban elért két döntetlent sem segített sokat a helyzetén. Horváth Ferenc csapata már hét vereségnél jár, ez a legmagasabb szám az OTP Bank Ligában.

A kék-fehérek a kapott gólokat tekintve nem állnak rosszul, hiszen csak az első négy helyezett kapott kevesebb gólt náluk, a szerzett gólokban viszont messze elmaradnak az összes riválisuktól, 12 forduló alatt mindössze 10 gólt szereztek (az előző öt fordulóban csupán egyet). Az MTK gyengébb támadójátékát a gólok száma mellett több statisztikai mutató is jelzi, így például az is, hogy a kék-fehérek végezték el eddig a legkevesebb szögletet a mezőnyben. Nem arról van szó tehát, hogy az MTK helyzetkihasználása rosszabb lenne a többi csapaténál, az xG mutatóban szintén az utolsó a csapat, a helyzetek minősége alapján is csupán 10,83 az eddigi fordulókban az "elvárt gólok" száma.

A kispestiek sok gólt kapnak mostanában (az előző négy meccsükön összesen 13-szor készülhettek középkezdéshez az ellenfél találata után), így aligha vigasztal bárkit, hogy szerzett gólokban a felsőházba tartozik az együttes. Mindkét csapat inkább a második félidőben kapja a góljait, a félidei tabellán az MTK és a Honvéd is jobban áll, mint a normál tabellán.

Az MTK passzok számában megelőzi a kispestieket (390/meccs vs 362/meccs), ebben a mutatóban a harmadik a teljes mezőnyben, az más kérdés, hogy a progresszív passzokban, vagyis a támadójátékot célzó átadásokban az utolsó helyen állnak a kék-fehérek.

A Honvéd viszont labdabirtoklásban jobb, közel 55%-os mutatója a Ferencváros és a MOL Fehérvár mögött a harmadik legjobb a mezőnyben (az MTK 50%-kal az ötödik helyen található).

Az MTK a beadásokat tekintve az utolsó a mezőny csapatai közül, és lövési kísérletekben is csak a Gyirmótot előzi meg, a Honvéd pedig a cselek számában sereghajtó az NB I-ben. Ennek fényében meglepő, hogy a kék-fehérek ellen követték el a legtöbb szabálytalanságot az ellenfelek az eddig fordulókban (meccsenként több mint 14-et).

Letámadási intenzitásban a második helyen áll a Honvéd a Paks mögött, és blokkolt lövésekben is a kispestiek a másodikok (meccsenként 3,7 blokkal). A Honvédé a harmadik legkevesebb labdavesztés a ligában, labdaszerzésben azonban jobb az MTK, igaz, inkább a saját térfélen jeleskednek ebben a mutatóban, az ellenfél kapujának előterében már a kispestiek szereztek többször labdát.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS