Igazolások, kulcsemberek, fiatalok - így várja a rajtot az élvonal

2016. július. 15., 16:21   |    

Igazolások, kulcsemberek, fiatalok - így várja a rajtot az élvonal

Hétvégén megkezdődik a 2016-2017-es idény az OTP Bank Ligában. Szubjektív beharangozó cikkünkben összegyűjtöttük az elmúlt hetek legfontosabb történéseit a klubok háza táján, valamint megnéztük, várhatóan mit érhet el a következő idényben az NB I 12 csapata.

Ferencváros

Mit érhet el az idényben?

A Ferencváros célja egyértelműen a bajnoki címvédés. A nemzetközi kupaszereplés nehezítheti a csapat dolgát, a kettős terhelés még az NB I talán legjobb játékosállományával rendelkező zöld-fehérek erejét is felőrölheti. A Fradi erőssége ugyanaz lehet, mint az előző idényben: a háttér stabil, az edzői stáb változatlan (nemrégiben jelentették be Thomas Doll és segítőinek szerződéshosszabbítását), és a legnagyobb szurkolótábor is az együttes mögött áll. A keret jelenlegi összetétele alapján nehezen elképzelhető, hogy ne harcoljon az aranyéremért a címvédő, és esély van további erősítésekre is.

Sikerült-e erősíteni a nyáron?

Nagy Ádám elvesztése komoly érvágás a csapatnak, főleg annak fényében, hogy a jó nemzetközi kupaszereplés is cél idén. Az Európa-bajnokságon jól teljesítő, éppen a legideálisabb korban lévő Lovrencsics Gergővel erősödhet, gyorsabbá válhat a támadósor, és a kétszeres osztrák válogatott Marco Djuricin is jelenthet néhány plusz gólt, ha a három évvel ezelőtt, Grazban mutatott formáját hozza. E két játékos érkezésével a támadójáték korábban kritikával illetett hatékonysága javulhat. A védelembe szerződtetett Oliver Hüsing eddig csak alacsonyabb osztályokban bizonyított Németországban, az ő beépítése alighanem némi időt vesz majd igénybe.

Kire figyeljünk?

A Fradinál még várható egy-két érkező, de a csapat kulcsemberei továbbra is a régi ászok lehetnek. Gera Zoltán már 37 éves, de ezzel együtt is megbízhatóan fogja össze a csapatot, Böde Dánielnél hatékonyabb erőcsatár pedig jelenleg nincs az NB I-ben. Dibusz Dénes biztos pont a kapuban, Cristian Ramirez pedig továbbra is az élvonal legveszélyesebb szélsőhátvédje.

Felfedezésre váró fiatalok

Az előző idény nagy dobása Nagy Ádám volt a Fradinál, a 21 éves középpályás mesébe illő pályaívet futott be, egy év alatt eljutott az NB III-as második csapattól a felnőtt Európa-bajnokságig, illetve az olaszországi szerződésig. Idén nehezebb lesz rendszeres játéklehetőséget biztosítani a fiataloknak, de néhányat közülük talán bevethet a stáb, így például az 1998-as születésű Csernik Kornélt, aki gólt is szerzett a felkészülési mérkőzések során, vagy a BL-keretbe nevezett Haris Attilát.

Videoton FC

vidi|

Mit érhet el az idényben?

A Vidi lehet idén a Ferencváros első számú kihívója, Székesfehérváron nem titkoltan a bajnoki cím visszaszerzése a célkitűzés a következő egy évre. Tavaly alaposan elrontotta az idénykezdetet a Videoton FC, már a bajnokság első harmadában elvesztette minden esélyét a bajnoki aranyra. Azért, hogy ez idén ne így történjen, a játékosként Bajnokok Ligáját is nyerő új vezetőedző, Henning Berg felel. Kérdés, hogy a norvég szakembernek mennyi időre lesz szüksége ahhoz, hogy átadja az általa képviselt szellemiséget a játékosoknak.

Sikerült-e erősíteni a nyáron?

A nyáron Magyarországra érkező legismertebb név a Vidibe szerződő, szerb, orosz és holland bajnoki címmel is rendelkező, 43-szoros szerb válogatott Danko Lazovics. Esetében a legfontosabb kérdés, hogy 33 évesen képes lesz-e megújulni, és azt a gólerős játékot hozni, amit fénykorában. Bódi Ádám személyében egy mindkét szélen bevethető, a Bernd Storck szövetségi kapitány bővebb keretéhez tartozó támadót is megszerzett a klub, és Barczi Dávid is segítségére lehet az együttesnek. Esély van a válogatott Priskin Tamás leigazolására is, vele sokat erősödne a csatársor.

Kire figyeljünk?

A válogatottól visszavonuló Juhász Roland, illetve az Európa-bajnokságon az összes mérkőzésünket végigjátszó Lang Ádám párosa stabilitást adhat a védelemnek, míg Loic Nego személyében egy támadásokat is nagyban segítő, gólerős szélső védő okozhat problémákat az ellenfeleknek. A szerb Lazovics nyerő igazolás lehet, és Bódi Ádám is megújulhat az új impulzusok hatására.

Felfedezésre váró fiatalok

A Videoton FC várhatóan idén is a tapasztaltabb játékosokban bízik, a kerethez tartozó U20-as játékosok közül Zsótér Donát és Sejben Viktor bízhat abban, hogy szerepet kap az együttesben.

DVSC-Teva

loki|

Mit érhet el az idényben?

A debreceniek évek óta szállítják a dobogós vagy dobogó közeli helyezéseket az NB I-ben, az új idényben elképzelhető némi visszaesés, az első két hely valamelyikének elcsípése most nem tűnik realitásnak. Kondás Elemér immár öt éve irányítja a csapatot, és a játékosállományra sem voltak jellemzőek a gyökeres változások ebben az időszakban. A keret jelenleg valamivel szűkebb, ez megnehezítheti a csapat dolgát.

Sikerült-e erősíteni nyáron?

Az érkező/távozó nevek alapján a debreceni keret nem lett erősebb nyáron. A távozók közül Bódi Ádám, Lázár Pál, Máté Péter és Ibrahima Sidibe is alapembernek számított az előző idényben, a helyükre szerződtetett focisták eddig még nem bizonyítottak magasabb szinten. Bokros Tibor a Balmazújvárosból érkezett, Karol Mészáros a Puskás Akadémiát, Danilo Szekulics pedig a Vojvodinát hagyta el a Loki kedvéért.

Kire figyeljünk?

Holman Dávid fél év alatt kulcsemberré vált Debrecenben, nagyrészt rajta és Szakály Péteren fog múlni, hogy mennyire lesz kreatív a csapat támadójátéka. A válogatottal az Európa-bajnokságon is részt vett Korhut Mihály a védelem nagy erőssége, és a támadások segítésében is nagy hasznát veszi a Loki.

Felfedezésre váró fiatalok

Tavasszal nem játszott U20-as játékos a Lokiban, a Dunaújvárosból igazolt Koval Viktor talán szóhoz juthat a csapatban.

MTK Budapest

mtk|

Mit érhet el az idényben?

A télen kinevezett Teodoru Vaszilisz vezetésével a korábbiaktól némileg eltérő felkészülésen van túl az MTK, de jelentős változások nem várhatóak a csapat játékában, hiszen a jelenlegi vezetőedző évek óta a kék-fehérek kötelékében dolgozik, és a klubra jellemző filozófiát viszi tovább. A szakvezető szerint néhány éven belül bajnoki címre esélyes csapattá fejlődhet az MTK, a most induló idényben azonban a negyedik hely megismétlése is szép eredménynek számítana Kanta Józseféktől, akik úgy kezdik az idényt, hogy a nemzetközi kupaporondon is helyt kell állniuk.

Sikerült-e erősíteni a nyáron?

Nagy változásokról nem lehet beszámolni, Szatmári Lóránd visszatért kölcsönjátékából, míg Borbély Bálintot Békéscsabáról igazolta a klub. Az előző idény alapemberei közül Khaly Iyane Thiam az Egyesült Államokba igazolt, Marek Strestik Mezőkövesden folytatja.

Kire figyeljünk?

Kanta József már 32 éves, de továbbra is vezére a kék-fehéreknek, és a két évvel idősebb Torghelle Sándoron sem látszik egyelőre a kor, ő lehet az első számú gólfelelőse a csapatnak. Ha sikerül megtartani Bese Barnabást, akkor egy fiatal futballista is csatlakozhat a kulcsemberekhez, a jobb oldali védőként szereplő, de a támadóerényeket is csillogtató, Európa-bajnokságot is megjárt 22 éves játékos rengeteget fejlődött az utóbbi hónapokban, és immár kétszeres A-válogatottnak is mondhatja magát.

Felfedezésre váró fiatalok

A Sándor Károly Akadémiáról minden évben kikerül néhány tehetség, akit elkezd beépíteni a szakmai stáb a felnőttek közé, a 18 éves Vogyicska Bálint lehet közülük az egyik, akinek komolyabb szerep juthat a következő hónapokban.

Szombathelyi Swietelsky-Haladás

haladas|

Mit érhet el az idényben?

Az előző évadban a Haladás egészen az idény végéig harcban állt a nemzetközi kupaszereplést érő helyezésekért, végül egy ponttal maradt el az Európa Ligában induló MTK-tól. A szombathelyiek kiegyensúlyozott teljesítménye egy éve még meglepetés volt, idén már nem lenne az, a középmezőny elejére ismét odaérhet a Mészöly Géza vezette együttes.

Sikerült-e erősíteni a nyáron?

A két éve még színtiszta magyarokból álló Haladás-keret mára nemzetközivé vált, a vezetőség már nem törekszik arra, hogy minél alacsonyabban tartsa a légiósok számát. Nyáron két holland futballistával, Sjoerd Overgoorral és Sjoerd Arssal bővült a keret, előbbinek az előkészítés, utóbbinak a befejezés az erőssége. A Békéscsabáról kölcsönbe érkező szélső, Ezequiel Calvente a támadószekcióban lehet hasznos tagja a csapatnak, a Liverpool akadémiájáról hazaszerződő Polgár Kristóf pedig a védelem jobb oldalán jelenthet erősítést.

Kire figyeljünk?

Király Gábor a 41. életévét tapossa, de még mindig kulcsfontosságú láncszeme a Haladás játékának, nemcsak a bravúrjai és nyugodtsága jelenthet sokat, hanem az is, hogy igazi vezére a védelemnek, rengeteget segíthet a társaknak. Támadásban a légiósok lehetnek a csapat húzóemberei, a nyáron igazolt két holland mellett az ausztrál Williamsre és a spanyol Calventére is érdemes készülniük az ellenfeleknek.

Felfedezésre váró fiatalok

Az Illés Akadémián az 1996-os korosztály kifejezetten erős volt, ennek köszönhető, hogy ebben az évadban Szombathelyen bőséges a választék az U20-as játékosok közül. Rácz Barnabást, Jancsó Andrást, Tóth Martin és Hegedűs Jánost, valamint a Liverpoolból igazolt Polgár Kristófot már évekkel ezelőtt, a korosztályos válogatottakban is edzette Mészöly Géza, így tökéletesen ismeri őket, mellettük a fiatalabb korosztályokból Szellák Soma, Szőke Dániel és Tóth Máté is rendelkezésre áll, vagyis közel egy csapatnyi tehetség vár felfedezésre.

Újpest FC

ujpest|

Mit érhet el az idényben?

Bár Nebojsa Vignjevics vezetésével az Újpest FC többször is bizonyította, hogy képes kimagasló játékra, évek óta meglehetősen hullámzó a játéka, és nem valószínű, hogy az új idény hozza meg a régen várt áttörést. Mivel erősíteni nem tudott a klub nyáron, előfordulhat, hogy a lila-fehérek az alsóházban küzdenek majd a pontokért a következő hónapokban.

Sikerült-e erősíteni a nyáron?

Az UEFA kizárta az Újpestet az átigazolásból, ezért a jelenlegi és a következő átigazolási időszakban nem regisztrálhat új játékost a klub. Távozók közben voltak, Litauszki Róbert Lengyelországba igazolt, Lencse Lászlónak lejárt a kölcsönszerződése, ha ehhez hozzávesszük, hogy több kulcsember (Balogh Balázs, Kylian Hazard, Jonathan Heris) jelenleg sérült, akkor látható, hogy nem lesz könnyű dolga a lila-fehéreknek.

Kire figyeljünk?

Ugyanazokra, mint egy évvel ezelőtt. Balogh Balázs több poszton is képes jó teljesítményre, de ő egyelőre sérült. A középpályán, illetve e támadósorban Enis Bardhi és Nemanja Andrics hozhatja azt a pluszt, amivel meccseket tud nyerni a csapat.

Felfedezésre váró fiatalok

A fentiek miatt a fiatalok több lehetőséget kaphatnak az idény során, a 20 éven aluliak közül Pávkovics Bence lehet az, akire érdemes lesz figyelni.

Paksi FC

paks|

Mit érhet el az idényben?

A koncepcionálisan színmagyar kerettel rendelkező paksiakat az elmúlt években többször is kiesőjelöltnek kiáltották ki, de Csertői Aurél együttese minden esetben rácáfolt ezekre a várakozásokra. Pakson idén sem lesz könnyű pontot szerezni, a nyári játékosmozgás alapján továbbra is stabil középcsapat futballozhat az atomvárosban.

Hogy sikerültek az erősítések?

Haraszti Zsolt a Ferencvárosban és a Videoton FC-nél sem tudott meghatározó játékossá válni, így visszatért Paksra, ahol viszont kulcsember lehet. Kapusposzton Kemenes Szabolccsal, a védősorban Kovács Gáborral erősített a klub, és két tehetséges fiatallal is bővült a keret.

Kire figyeljünk?

Ha Haraszti Zsolt hasonló formába lendül, mint legutóbbi paksi szezonjában, akkor vezére lehet a csapatnak. Bartha László jó játékában ugyancsak bízhatnak a tolnaiak, és a kölcsönjáték után végleg szerződtetett Koltai Tamás is sokat hozzátehet a támadójátékhoz.

Felfedezésre váró fiatalok

Lenzsér Bence még mindig csak 20 éves, de már stabil tagja a kezdőcsapatnak, ő tehát csak életkora alapján tartozik a felfedezésre várók közé. Két utánpótlás-válogatott futballista is érkezett a klubhoz, Jelena Richárdot a Honvédtól igazolta le a Paks, míg az U19-es válogatott csapatkapitánya, Szalai András kölcsönbe érkezett az MTK-tól.

Budapest Honvéd

honved|

Mit érhet el az idényben?

Kispesten a nemzetközi kupaszereplés kiharcolását szeretnék elérni, de ehhez jelentős javulásra lenne szükség az előző idényhez képest, miközben a játékosállomány nem igazán erősödött nyáron. Az olasz Marco Rossi vezette Honvéd a nagycsapatok ellen gyakran erőn felül teljesít, de jellemző a csapatra a heves formaingadozás, ezért inkább a középmezőny lehet a realitás az új évadban.

Sikerült-e erősíteni nyáron?

Hajdú Ádám leigazolásával a régóta „lyukas” bal oldali védőposztot sikerült betömni, Kemenes Szabolcs és Souleymane Youla távozása azonban érzékenyen érintheti a kispestieket. Bobál Gergely wolfsburgi kölcsönjátéka után ismét kispesti színekbe öltözött

Kire figyeljünk?

Eppel Márton nagyszerű formában futballozott tavasszal, ha ezt állandósítja, szép idény előtt állhat. Érdemes arra is figyelni, hogy Bobál Gergely mennyit fejlődött wolfsburgi szezonjában.

Felfedezésre váró fiatalok

A húszéves Gazdag Dániel már az elmúlt évben is gyakran szerepet kapott Kispesten, idén még többet játszhat, és tehetsége alapján esély van rá, hogy ő lesz a szezon fiatal felfedezettje. Hazatért kölcsönből a szintén 20 éves, utánpótlás-válogatott Koszta Márk, aki ugyancsak megkaphatja az esélyt a bizonyításra.

DVTK

dvtk|

Mit érhet el az idényben?

A Diósgyőr előző idénybeli teljesítményét gyorsan el kell felejteni, a bajnokság végén leginkább annak örülhettek a szurkolók, hogy a tavasz egy része jobban sikerült, és végül nem kellett a kiesés miatt aggódniuk. A nyári események nem vetítenek előre jelentős javulást, Egervári Sándor a felkészülés közepén elhagyta a klubot, miután a távozó kulcsembereket addigra nem sikerült pótolni. Horváth Ferenc vette át a szakmai irányítást, de ahhoz, hogy stabil felsőházi csapata legyen Miskolcnak, néhány igazolásra még szükség lenne nyáron.

Sikerült-e erősíteni nyáron?

Eddig inkább gyengült a keret, mint erősödött. A távozók veretes névsorát Egerszegi Tamás, James Manjrekar, Koman Vladimir, Kovács Gábor, Barczi Dávid, Novothny Soma alkotja, és elképzelhető, hogy Elek Ákost sem tudja megtartani a klub. A szezonrajt előtti napokban a grúz válogatott Murtaz Dausvili, a szerb Dejan Karan csatlakozott a korábbi három érkezőhöz (Lázár Pál, Ugrai Roland, Diego Vela). A vezetők további igazolásokat ígértek a következő napokra.

Kire figyeljünk?

Ha marad, akkor Elek Ákos lehet a DVTK legfontosabb játékosa, illetve abban bízhatnak még a szurkolók, hogy az új emberek közül többen is vezéregyéniséggé válnak az ősszel.

Felfedezésre váró fiatalok

Ternován Patrik és Boros Gábor a klub saját nevelésű játékosaként bizonyíthat, míg a térdsérüléséből felépülő Kitl Miklós 19 éves kora ellenére már jelentős élvonalbeli rutinnal rendelkezik.

Vasas

vasas|

Mit érhet el az idényben?

Az angyalföldieket tavasszal egy hajszál választotta el a kieséstől, de az utolsó pillanatban sikerült meghosszabbítaniuk élvonalbeli tagságukat. Michael Oenning vezetőedzőt sikerült megtartani, a német szakember által elkezdett munka folytatásával idén sikeresebb szereplés néz ki a Vasasnak, a kitűzött cél, a középmezőny elérése reálisnak tűnik.

Sikerült-e erősíteni nyáron?

Nehezen pótolható játékos nem távozott eddig Angyalföldről, az érkezési oldalon a kanadai válogatott középpályása, James Manjrekar és a korábbi 12-szeres magyar válogatott Vaskó Tamás erősítést jelenthet. Támadóposzton még elkélne az erősítés, ezen még dolgozik a klubvezetés.

Kire figyeljünk?

A 20 éves Vida Máté sokat fejlődhetett a nyár elején Bernd Storck válogatott keretében, és az Eb-felkészülés során be is mutatkozott a felnőtt nemzeti csapatban. Ha őt és Korcsmár Zsoltot is sikerül megtartania a Vasasnak, akkor mindketten kulcsemberei lehetnek az együttesnek.

Felfedezésre váró fiatalok

Vida Máté mellett a 19 éves Szivacski Donát bizonyíthatja, hogy szép jövő előtt áll, rajtuk kívül a szintén 19 éves Czingráber Máté és Murka Benedek is tagja a keretnek.

Mezőkövesd-Zsóry FC

kovesd|

Mit érhet el az idényben?

Mezőkövesden az újonc csapatok klasszikus célkitűzését, a bennmaradás kiharcolását próbálja megvalósítani a Pintér Attila vezette szakmai stáb. A korábbi szövetségi kapitány szerint ahhoz, hogy a csapat megszilárdíthassa helyét az NB I-ben, minden mérkőzést élet-halál harcként kell felfogniuk a játékosoknak, mert eredményt csak alázatos munkával lehet elérni az élvonalban.

Sikerült-e erősíteni nyáron?

Pintér Attila kiemelte: posztokra igazolt, de igyekezett olyan játékosokat megszerezni, akik több pozícióban is képesek jó teljesítményre. Egy kezdőcsapatnyi új labdarúgó érkezett Mezőkövesdre nyáron, közülük Marek Strestik és Tarmo Kink jó igazolás lehet, de a Puskás Akadémiától szerződtetett páros, Stipe Bacelic-Grgic és Branko Pauljevics is bizonyított már az élvonalban. Jó fogásnak tűnik a korábbi utánpótlás-válogatott Egerszegi Tamás megszerzése, ő tavasszal alapembere lett a DVTK-nak, de nem tudott megegyezni a miskolciakkal, s végül Mezőkövesden kötött ki.

Kire figyeljünk?

Sok múlhat a támadószekció két válogatott légiósán, az észt Tarmo Kinken és a cseh Marek Strestiken. Pintér Attila mindkettőjüket jól ismeri, már Győrben is dolgoztak együtt, a gólok nagy része tőlük várható.

Felfedezésre váró fiatalok

A jelek szerint a Mezőkövesd a bennmaradás elérése érdekében beáldozza a fiatalok szerepeltetéséért járó anyagi támogatást, minden jel arra mutat, hogy kizárólag tapasztalt játékosokkal próbálja megvalósítani célját a csapat.

Gyirmót FC Győr

gyirmot|

Mit érhet el az idényben?

Gyirmóton a legnagyobb változás a szakmai stábban történt, Bene Ferenc távozása után az Egyesült Államokból hazatérő Urbányi István vette át a csapat irányítását. A gyirmótiaknál is a bennmaradás a kitűzött cél, ennek elérése komoly kihívás lesz az NB I abszolút újonca számára. Az NB II-ben bajnoki címet szerző keret együtt maradt, és bár a legtöbb játékos rendelkezik élvonalbeli rutinnal, nagy kérdés, hogy sikerül-e az átállás az NB I-es szintre.

Sikerült-e erősíteni nyáron?

A klub a bajnoki nyitányt megelőző utolsó napokban jelentette be első igazolásait, Filkor Attila az Újpestből, Nagy Olivér az SZTK-ből érkezett. Egyelőre kizárólag magyar játékosok alkotják a keretet, de a vezetőség az első fordulók után dönthet úgy, hogy amennyiben szükség van erősítésre, légiósok után néz.

Kire figyeljünk?

A gyirmótiak erőssége az összeszokottság, az együttes csapatmunka lehet, a gólokat a két Simontól, Andrástól és Attilától, esetleg Vass Patriktól várhatjuk.

Felfedezésre váró fiatalok

Az első fordulót megelőzően még nem írt alá, de a csapattal edz Sallói Dániel, aki az Egyesült Államokból tért haza, ahol éppen Urbányi István keze alatt játszott, így alighanem megkapja a lehetőséget a bizonyításra.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS