Így győzte le az Aranycsapat az angolokat

2013. november. 21., 08:56   |    

Így győzte le az Aranycsapat az angolokat

1953. november 25-én – az angolok által Match of the Centurynek, az Évszázad mérkőzésének nevezett 90 percben – a magyar válogatott 6:3-ra győzött a londoni Wembleyben.

A kor első számú sportújságírója, Feleki László tudósította a Népsportot a mérkőzésről. Az ő beszámolójából idézünk.

A pálya talajának nem ártott az eső. Egy kicsit ugyan csúszós, de rugalmas a gyep. Nyolc-tíz fok lehet a hőmérséklet, bágyadtan süt a nap. Angol időszámítás szerint két óra után öt perccel a főlelátótól jobbra lévő kanyarban, a kijáróban feltűnnek a csapatok. A magyar csapatot Puskás, az angolt Matthews vezeti. Athlone (helyesen Athlone grófja, teljes nevén Alexander Augustus Frederick William Alfred George Cambridge, Athlone első grófja – a szerk.), az Angol Labdarúgó-szövetség elnöke sorra kezet fog a két csapat játékosaival, majd felhangzanak a himnuszok. Ezután a két csapat tagjai a kapu elé vonulnak, egy keveset kapura rugdalnak, s máris hívja a játékvezető a sorsoláshoz a két csapatkapitányt. A sorsolásnál Puskással szemben Wrightnek kedvez a szerencse, s ő választja az enyhe napsütéssel hátban lévő kaput. Amikor felállnak a csapatok, az angol újságírók körében kis zavart okoz a magyar játékosok számozása. Lóránt hátán van a hármas szám, s ezért azt gondolják róla, hogy ő a balhátvéd. Hidegkuti indítja el a labdát, s rögtön támadunk. Budai lefut, Eckersley partra szereli. Az első perc végén a partdobás után Bozsik szerzi meg a labdát, vezeti egy-két lépést, aztán betolja Hidegkutinak. Hidegkutit Eckersley támadja, középcsatárunk azonban egy csellel kifelé fordul s aztán 15 méterről – nem a legjobb szögből – hatalmas lövést ereszt meg. A labda védhetetlenül vágódik a jobb felső sarokba, 1:0. Magyarország javára!
A közönség tapsol a nagyszerű támadásnak, remek lövésnek, de látszik az arcokon, hogy meglepte őket a gyors gól. Angol támadás után magyar ellentámadás következik, s ennek végén Czibort csak nehezen szereli az angol védelem. Aztán Taylor Mortensent ugratja ki, Grosics jó ütemben fut ki kapujából, s felszedi a labdát a középcsatár elől. Támadnak az angolok. Kemény, de sportszerű a küzdelem. Feltűnik, hogy az angol védők milyen sokszor alkalmazzák a becsúszó szerelést.
Néhány hibából arra lehet következtetni, hogy az angolok az idegesebbek. A 8. percben Zakariás átadását Puskát lövi kapura. Merrick vetődve véd, majd Hidegkuti fél méterrel lő fölé. Most már a magyar csapat támad többet. Budait szögletre szerelik, ebből Kocsis gyengén fejel, mellé.
A 11. percben gyönyörű magyar támadás fut a pályán. Czibor, Kocsis, Budai a labda útja, de a szélső Merrick kezébe lő. Puskás átadására Kocsis nagyszerűen megy fel a levegőbe, tapsot kap érte, de a labda mellé száll.
A 12. percben teljesen szabályos gólt ér el a magyar csapat, de a játékvezető érthetetlenül nem adja meg. Puskás kiugrik a balszélen, Hidegkuti két méterrel mögötte oldalt követi a balösszekötő helyén s Puskás beadását mintegy 8 méterről a hálóba vágja. Teljesen érthetetlen a játékvezető ítélete. Les címén szabadrúgást ítél ellenünk. Buzánszky szögletre szerel, majd Puskás veszi el a labdát Matthews elől. Jellemző ez a csapat játékára. Mindeki mozog, mindenki segíteni akar.

63_3|

A 14. percben Dickinson szerzi meg a labdát a magyar belsők elől. Mortesenhez játszik, a középcsatár a fedezetlenül hagyott Sewellt szökteti s Sewell két csel után 10 méterről a bal alsó sarokba lő, 1:1.
Leírhatatlan az angol közönség öröme, mennydörög a taps. Ebből is látni, hogy milyen nagy a magyar csapat tekintélye. Játékosainkat nem töri le a gól. Gyors, kitűnő a passzjátékuk s feltűnik, hogy milyen sokat foglalkoztatják a szélsőket a félpályákról küldött hosszú leadásokkal. Hidegkuti lövését szögletre üti Merrick. Nagyszerűen játszik a csatársor. Általában két gyors átadás után valamelyik csatár már lyukra fut és kapja is a labdát. A 19. percben Budai átadását Puskás átlépi s Kocsis szögletről gyengén lő mellé. Nagy gólhelyzet volt.
A 22. percben Czibor elszáguld a szélen, beadását Puskás lőné, de Wright zavarja, Puskás oldalt gurítja a labdát s a ráfutó Hidegkuti a 11-es pont tájékáról a léc alá lő, 2:1, Magyaroszág javára. Eckersley lábát súrolta a labda, de az érintés miatt nem változtatott irányt s így a gól vitathatatlanul Hidegkutié.
Gyors, nagyszerű támadás eredménye volt ez a gól, amelyet megtapsolt az angol közönség. A magyar válogatott egyre-másra vezeti szebbnél-szebb támadásait. Az egyik ilyen támadás végén Budai II lő mellé. Nagyszerűen megy a mieinknek a játék. A közönség gyakran felszisszen egy-egy gólveszélyes támadás során. Az angol csapat is nagyszerűen küzd, a játékosok keményen lépnek közbe a közelharcokban, de ebben az időszakban szinte tehetetlenek a magyar fiúk szellemes, ötletes adogatásaival szemben. Nagy derültséget vált ki a közönség soraiban, amikor a hazaiak egyik támadása után Lóránt hazaadással ment, ez a hazaadás azonban egy kissé erősre sikerül. Grosics csak nehezen tudja védeni a labdát. Változatlanul tovább támad a magyar csapat. Budai II lövése lepattan a védőkről, nagy a tömörülés a kapu előtt, a védők csak nagy üggyel-bajjal tisztáznak. Az angol védőjátékosok gyakran alkalmazzák a becsúszó szereléseket – nagyszerűen. Testi erejüket is szabályosan kihasználják a labdáért vívott küzdelemben. A magyar játékosokat azonban csak nagyon nehezen tudják fogni.
A 25. percben Budai II szöktetésével a mozgékony Czibor a jobbszélen fut el lendületesen, jobblábas beadása Puskás elé kerül. A balösszekötő a hatos sarkán leveszi a labdát, aztán bal lábbal óriási erővel fejmagasságban a bal sarokba bombáz, 3:1. (Ez volt a híres visszahúzós gól. – a szerk.)
Ezután a hazai együttes vezet néhány veszélyes támadást. Feltűnik, hogy az angol csatárok igen gyakran zavarják Grosicsot, Grosics azonban ügyes cselekkel lerázza magáról a támadókat, gyorsan kisiklik közülük és így akadálytalanul végzi el a kirúgást. Megint a magyar csapat rohamoz. Kocsis melléfejel.
A 29. percben Budai II vezeti a labdát, amikor 25 méternyire az angol kaputól dancsolják. A szabadrúgás elé az angolok nem állnak sorfalat, Bozsik fut neki a labdának, lövése után a kaputól 12 méternyire lévő Puskás beleteszi a labdába a lábát s az ballábáról a meglepett Merrick mellett a jobb alsó sarokba vágódik. 4:1.
A közönség gyakran nyilvánítja tetszését, sokszor ütemesen felcsattan a taps. Erősen támad a magyar csapat. Hidegkuti lövését védi Merrick, majd a másik oldalon Wright szabadrúgását Grosics szépen öklözi vissza a mezőnybe. A 34. percben egy szögletrúgás után Kocsis fejesét védi igen szépen Merrick. A fejes és a védés egyaránt nagy tapsot kap. Hidegkuti tör előre, villámgyorsan kígyózik az angolok térfelén, lövése azonban emberben akad el. Teljesen beszorítjuk az angol válogatottat, s csak néhány perc múlva szabadul fel a nyomás alól Merrick kapuja.
Ekkor azonban igen gyors, gólveszélyes támadást vezetnek az angolok. Matthews száguld el a szélen, boszorkányos cselsorozatok után középre íveli a labdát. Robb igen jó ütemben befut, s a levegőben úszva éles fejest küld a kapu bal sarka felé. Már gólnak látszik a fejes, amikor Grosics párducként vetődve nagy bravúrral szögletre nyomja a labdát.

63_4|

A 38. percben az angolok baloldali támadása után Robbhoz kerül a labda, védőink megtámadás helyett hátrálnak, a balszélső kiugratja a gyors Mortensent. A középcsatár egy csel után 12 méterről lő, s a labda védhetetlenül száll a vetődő Grosics mellett a kapu jobb alsó sarkába, 4:2.
Idegesen kapkodnak az angol védők, erre vall az is, amikor a 40. percben Merrick röviden rúgja ki a labdát, s az a kaputól 30 méternyire álló Bozsikhoz száll. A jobbfedezet felismeri a helyzetet, megcélozza az üresen hagyott kaput, lő, a labda azonban a jobb kapufa mellett elsuhan. Nagyon izgalmas a játéknak ez az időszaka. Mortensen gólveszélyes támadását Grosics és Lóránt közös erővel szereli. Ellentámadás során Kocsis lövését védi Merrick. Változatos hullámzó a játék, az angolok néhány gyors támadást vezetnek, de aztán ismét jönnek a mieink. Budai II nagy lövése kapu mellé száll. Az utolsó percben egy hosszú, magas átadás után Mortensen tör kapura. Grosics azonban nagyszerű érzékkel kifut és a 16-os vonalán lábbal szabadít fel, hatalmas rúgása nyomán a labda az oldalvonalon túlra száll. Amikor a játékvezető a félidő végét jelzi, a közönség óriási tapssal üdvözli a magyar válogatott nagyszerű játékát.
A második félidőre változatlan összeállításban fut ki mindkét csapat. Az angolok kezdenek és mindjárt veszélyesen támadnak. Matthews beadását azonban Grosics lehúzza és azonnal ki is rúgta, nehogy valamelyik angol csatár megzavarhassa. Ezután Matthewst szögletre szerelik a mieink. A szögletet Sewell élesen a kapura fejeli, de Grosics bravúros öklözéssel üti ki a labdát. Egy összecsapás után Wright rosszul esik és sokáig ápolják a pályán, de kis szünet után a közönség nagy tapsviharától kísérve folytatódik a játék.
Az 5. percben nagyon szép magyar támadás után Kocsis fejese a bal kapufát találja el. A visszapattanó labdát mentik az angolok, de Puskás elcsípi a felszabadító rúgást és hátrajátszik Bozsikhoz. Bozsik ráfut a labdára és 25 méterről nagyszerűen eltalált erős lövéssel a kapu jobboldalán a léc alá vágja, 5:2.
A magyar csapat továbbra is nagyszerűen játszik. Futtatják a labdát és három perc múlva, a 8. percben egy újabb élményszámba menő támadás végén Puskás a 16-os baloldaláról átemeli a labdát a jobboldalra. Hidegkuti jó helyen áll és 12 méterről kapásból a bal alsó sarokba bombáz, 6:2. A magyar tábor öröme leírhatatlan.
Ezután Puskás tisztán tör ki, de ketten is rohannak utána. Közrefogják. A játékvezető sípol, úgy látta, hogy Puskás könyökölt, mi viszont úgy láttuk, hogy az angol védők dancsoltak. Két szögletet érünk el, a másodiknál komoly helyzetünk is adódik, de Budai lemarad a labdáról.
A 12. percben Grosics nem tud elfogni egy lövést, a kipattanó labda Sewell elé kerül. Sewell lő, Grosics jobbra vetődve igyekszik megfogni a labdát, de az kiperdül a kezéből. A magyar kapus meg akarja kaparintani a labdát, nyúl utána és közben elhúzza Sewell lábát. 11-es. A büntetőt Ramsey védhetetlenül bevágja a hálóba, 6:3. Fölényes magyar támadások gördülnek továbbra is. A 14. percben Czibor beadását Budai mellélövi. Ezután szabadrúgáshoz jutunk, körülbelül 18 méterre az angol kaputól. Bozsik átlépi a labdtá Lantos lövése visszapattan a sorfalról Zakariás elé, a fedezet újra lő, de az ő labdája is visszapattan az angolokról, akik az ilyen esetekben nagyszerűen tömörülnek. Alkonyodni kezd, párásodik a levegő. A 17. percben Puskás éles lövése száll mellé. Nem sokkal később Hidegkuti 17 méterről lő ugyancsak mellé. Aztán a közönség felszisszen, mert Matthews elenged egy szöktetést. Czibor szabálytalanul szereli Matthewst, a másik oldalon pedig Budai veszélyes beadását mentik az angolok.
Változatos a játék, de a magyar támadásokban sokkal több a meglepő elem. Az angolok kevés helycserével támadnak. A 22. percben Kocsis fölélövése is jelzi újra kiharcolt fölényünket. Ezután Eckersley a 16-oson belül szabálytalanul szereli Budait, de nincs 11-es! Válaszul Mortensen tisztán ugrik ki, senki sincs szemben vele, csak Grosics. Grosics azonban nem veszti el a lélekjelenlétét. Lantos szögletre szereli Matthews, majd a 25. percben szép Puskás, Kocsis összjáték után Puskás mellé lő. A magyar támadások nemcsak tetszetősek, de igen veszélyesek is. Komoly helyzet az is, amikor Kocsis lekésik egy labdáról. Állandóan támadunk, de most nem lőnek annyit a csatáraink.
A 30. percben óriási magyar helyzet támad az angol kapu előtt, de sajnos, Kocsis tétovázik, valószínűleg azért, mert ballábára ment a labda, s így az angolok közbe tudnak lépni. Lanyhul a játék irama, mindkét csapat játékosain látszik, hogy a mérkőzés sokat kivett belőlük. Így is veszélyesen támadunk. A 33. percben Czibor mellé gurít. Aztán Grosics kifutva csípi el a labdát a kitörő Mortensen elől. Védés közben a kapus megüti a karját, lemegy a pályáról, s Gellér áll be helyette. Még ugyanebben a percben Puskás szép, éles lövése vágódik az oldalhálóba. A 36. percben balösszekötőnk kiugratja Hidegkutit, a középcsatár tizennégyméteres, gyilkos erejű bombáját Merrick csak minden tudásának latbavetésével tudja hárítani.
Angol támadás végén Buzánszky szögletre fejel Robb elől. Rögtön utána ismét mi támadunk. Hidegkutit azonban két angol védő egyesült erővel szereli. Bozsik egyéni száma következik: a fedezet több angol játékost kicselez, de végül kiviszi a labdát az alapvonalon. A 41. percben Gellér magasra kiemelkedve öklöz egy előreívelt labdát. Most már alig látni számottevő akciót, a játékosok fáradtak és szemmel láthatólag belenyugodtak az eredménybe. Majdnem teljes sötétben ér véget a játék.
Óriási tapssal köszönti a közönség a Magyar Népköztársaság válogatott csapatát, amely az angolok kilencven éves hazai veretlenségét törte meg. A magyar csapat felsorakozik a pálya közepén, megrohanják a fényképészek, aztán az angol himnusz hangjai közben egy sorban vonul le a győztes magyar együttes a pályáról. A nézőtéren elragadtatott felkiáltások röpködnek. Megegyeznek a vélemények abba, hogy itt még soha nem látott ragyogó játékkal győzött a magyar csapat: „Phantastic!”, „amazing!” (káprázatos). „terrific!” (szédületes) – hangzik mindenfelől a nem éppen könnyen lelkesedő angolok szájából.
A magyar öltözőbe fáradtan, csapzottan, de túláradó boldogsággal érnek be a fiúk. Ölelgetik egymást, gratulálnak egymásnak a történelmi, legalább is sporttörténelmi jelentőségű győzelemhez. Pillanatok alatt zsúfolásig megtelik az öltöző fényképészekkel és filmesekkel, ők is kivétel nélkül elragadtatottan gratulálnak.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS