Indul a MOL Magyar Kupa - Izgalmak már az első fordulótól

2023. augusztus. 04., 07:27   |    

Indul a MOL Magyar Kupa - Izgalmak már az első fordulótól

Hétvégén rendezik a MOL Magyar Kupa 2023-2024-es kiírásának első fordulóját, amelyben az NB III-es és alacsonyabb osztályú csapatok mérkőznek meg a továbbjutásért. Az OTP Bank Liga és a Merkantil Bank Liga együttesei a harmadik körben szállnak be a versengésbe.

Miután az alsóbb osztályok együttesei lejátszották a területi selejtezőket, kialakult az a 136 csapatos mezőny, amely augusztus 5-én és 6-án megmérkőzik egymással a MOL Magyar Kupa 1. fordulójában.

A 20 NB II-es és a 12 NB I-es csapat a harmadik körtől lesz érdekelt a sorozatban.

Mint az eddigi években, a továbbjutás most is minden fordulóban egy mérkőzésen dől el, a sorozat két legjobb csapata 2024 tavaszán a Puskás Arénában játssza majd a döntőt.

A területi osztályokból legtovább eljutók a hagyományoknak megfelelően idén is az Amatőr Kupáért mérkőzhetnek meg.

Az első fordulóban az alacsonyabb osztályú csapatok a pályaválasztók, azonos osztálybeli csapatok közül az elsőként kihúzott együttes játszhat otthon.

A további körökben is az alacsonyabb osztályú együttes szerepelhet hazai pályán, osztályazonosság esetén a korábbi fordulókban kevesebb hazai mérkőzést otthon játszó csapat lesz a pályaválasztó, azonosság esetén az elsőként kihúzott együttes játszhat otthon.

Az 1. és a 2. forduló sorsolása előtt a csapatokat az MLSZ Versenybizottsága a földrajzi elhelyezkedésük alapján négy csoportba sorolta be (Észak-Kelet, Dél-Kelet, Észak-Nyugat, Dél-Nyugat), így még nem alakulhatott ki olyan párosítás, ahol a vendégcsapatnak a régióján kívül kellene utaznia a találkozóra.

Ennek ellenére akadnak olyan párosítások, ahol a vendégeknek egész hosszú utat kell megtenniük. Szepetnek csapata például Érdre utazik (légvonalban 186 kilométer); a Murakeresztúr pedig Pécsváradon lép pályára (120 km) – ráadásul úgy, hogy ők még megye II-esként harcolták ki a kupaszereplést, ami önmagában hazai meccset érne számukra. Közben azonban szintet léptek és megye I-esként már utazniuk kell. A fehérvári Ikarus sem tudna sokkal messzebbre menni Nagykanizsánál, ami légvonalban 136 kilométerre fekszik tőle.

Érdekesség, hogy a mezőny 20 megye II-es csapatából hét is két osztállyal magasabban szereplő ellenfél találkozik az első körben, miközben egyet sem sorsoltak saját osztályában játszó csapathoz.

Az előző szezon óriásölője, a Ferencvárost kiejtő Iváncsa nem kezd könnyű ellenféllel, a szintén harmadosztályú Pénzügyőrrel mérkőzik ugyanis meg, ráadásul idegenben.

Az Amatőr Kupát 2023-ban megnyerő Felsőzsolca a Tiszafüred ellen, hazai pályán kezd az idén.

A második forduló mérkőzéseit augusztus 26-27-én játssza le a most hétvégén továbbjutó 68 együttes.

Újdonságokkal is szolgál az idei kiírás: a negyeddöntők végén minden sárga lapot törölnek, a negyeddöntők utáni eltiltások azonban érvényben maradnak az elődöntőkre.

Azokon a mérkőzéseken, amelyeket az MTVA élőben közvetít és a vendéglátó csapat pályája is alkalmas rá, ebben a kiírásban már videóbíró is segíti a játékvezetőket.

A sorozat névadó szponzora idén is a MOL, a hazai sportélet egyik legnagyobb támogatója.

A MOL Magyar Kupa 1. fordulójának párostásai elérhető az MLSZ Adatbankjában.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Pontot vesztett a Vasas, lőtávolban az ETO
Bajnokságok / Kupák
Bebiztosíthatja a feljutását a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi és debreceni győzelem a szombati játéknapon

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS