Javuló feltételek, növekvő felelősség és bizalom

2015. július. 07., 11:30   |    

Javuló feltételek, növekvő felelősség és bizalom

Az MLSZ elnökségének kedden megtartott ülésén hangsúlyos téma volt az NB I-es bajnokság jövő hétvégi nyitánya. A tizenkét csapatos első osztályú bajnokság résztvevői minden korábbinál kedvezőbb gazdasági feltételek mellett kezdhetik meg a küzdelmet a bajnoki helyezésekért, ám a nagyobb lehetőség, a korábbinál nagyobb felelősségvállalást követel meg az összes labdarúgásban dolgozó szereplőtől.

A közelmúltban meghozott – és a közvélemény tetszését elnyerő – bizalomra alapozó döntések nyomán a klubok fokozott felelősségvállalása szükséges. A fegyelmi büntetések szövetség által elhatározott reformja (a FIFA és UEFA által büntetett vétségekre korlátozott fegyelmezési gyakorlat) például azt vonja maga után, hogy a kluboknak kell elérniük, hogy megújuló stadionjaikban sportszerű, az eddig távol maradó érdeklődők számára is vonzó hangulat uralkodjon. Kiemelten fontos a szövetség vezetése számára, hogy a következő időszak visszaigazolja a klubkártya-rendszer kötelező alkalmazását lehetőséggé változtató elnökségi döntésének helyességét, és ezzel megerősítse a kialakult bizalmat. Ehhez biztosan szükséges, hogy a klubok a korábbiaknál magasabb színvonalon és professzionálisan szolgálják ki a közönséget, míg a szurkolók sportszerű és szenvedélyes buzdításukkal, és a mérkőzések rendszeres látogatásával szolgálhatják a magyar futball fejlődését. Elengedhetetlen a klubok, a szurkolók és a szövetség korábbinál szorosabb és hatékonyabb együttműködése, a bizalom megőrzése.

Az elnökség megvizsgálta a szeptember 4-én, a Groupama Arénában rendezendő Magyarország- Románia Eb-selejtező mérkőzés előkészületeit, az esemény kapcsán létrejött szakmai anyagokat, beszámolókat. Az MLSZ vezetése örömmel állapítja meg, hogy a válogatott közelmúltbéli eredményeinek is köszöntően a megszokottnál is nagyobb várakozás előzi meg a Dárdai-legénység románok elleni meccsét. Annak érdekében, hogy – az eredménytől függetlenül – pozitív sport- és szurkolói élményben legyen része az országnak, társadalmi összefogás szükséges. A nemzeti csapatnak ezen az igen nehéznek ígérkező mérkőzésen szüksége lesz a szenvedélyes, és az európai értékeket tiszteletben tartó buzdításra. Az MLSZ a kártyakötelezettség felfüggesztésével mindenki számára hozzáférhetővé tette a mérkőzés megtekintésének lehetőségét, és arra kéri a szurkolókat, hogy varázsolják a magyar labdarúgás régóta várt ünnepévé a válogatott románok elleni mérkőzését!

Az MLSZ elnökségének döntése értelmében a szövetség a kluboknak felosztott bevételek szakszerű felhasználása érdekében, egységes szempontok szerint kialakította az ellenőrző pénzügyi monitoring rendszer szabályait. A pénzügyi monitoring rendszer arra hivatott, hogy folyamatosan nyomon kísérje az egyes professzionális klubok gazdálkodásának hatékonyságát, pénzügyi-, számviteli fegyelmét és a gazdálkodás ésszerűségét, szem előtt tartva az UEFA Pénzügyi Fair Play szabályait. Az elnökség szándéka szerint mostantól nem alakulhatnak ki a múltban sajnálatosan előfordult botrányos pénzügyi fegyelmezetlenségek. Az MLSZ elnöksége döntött arról is, hogy ebben az idényben az NB II-es csapatok a megyei első osztályban indíthatják tartalékcsapataikat annak érdekében, hogy a felnőtt csapatba bekerülni nem tudó 19 év feletti labdarúgóiknak fejlődési lehetőséget biztosítson – feltéve, hogy nem más jogosult csapattól veszik el az indulás lehetőségét.

A testület 2016-tól érvényesen változtatott a Magyar Kupa versenysorozat kiírásán, annak érdekében, hogy, az európai gyakorlatnak megfelelően egy bajnoki év alatt kerüljön lebonyolításra a teljes kupasorozat. Korábban a megyei selejtezőkre mindig egy évvel azelőtt került sor, hogy elindult a következő bajnoki évben az országos tábla kieséses küzdelem sorozata. A 2016/17-es szezonban először a megyei selejtezők, majd a főtábla kieséses szakasza is az adott bajnoki évben kerül lebonyolításra.

Az elnökség a megfelelő felkészülési idő érdekében már most döntött arról, hogy a következő évtől nemcsak az NB I-es csapatok marketing bevételeinek elosztásában, hanem a TAO-pályázatok értékelési elveiben, valamint az utánpótlás-nevelésre kapott állami támogatásokra vonatkozó szerződésekben is érdemi súllyal alkalmazásra kerülnek a hazai játékosok és a fiatal hazai játékosok szereplésén alapuló értékelési szempontok.

Az Elnökség elfogadta az NB I-es bizottság és az MLSZ Központi hivatala által közösen kidolgozott, a FIFA és az UEFA szabályaival összhangban álló, a játékos-közvetítők tevékenységére vonatkozó magyarországi szabályozást, amely kihirdetésével lép hatályba.

Az elnökség 2015. őszére rendkívüli közgyűlést hívott össze. Az összehívás elsődleges oka az Alapszabály módosítása, az elmúlt hónapokban indokolttá vált pontosítások érdekében. A részletes előterjesztések a közgyűlés előtt legalább 30 nappal kerülnek nyilvánosságra.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS