Jelentős nemzetközi sikerek a magyar játékvezetésben

2014. december. 18., 16:10   |    

Jelentős nemzetközi sikerek a magyar játékvezetésben

Az UEFA közzétette a játékvezetők 2015-ös besorolását. Kassai Viktor továbbra is az elit csoport tagja, míg Bognár Tamás előrelépett és már az első csoport tagja Vad Istvánnal együtt.

Az Európai Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága legutóbbi, nyoni értekezletén részletesen áttekintette az egyes UEFA-kategóriákat. Górcső alá vették a férfi, a futsal és a női játékvezetők idényét, és felülvizsgálták az országonkénti listákat az összes kategóriában. Minderről hivatalosan is tájékoztatták a tagszövetségeket.

A játékvezetők kategóriába sorolásánál az UEFA Játékvezető Bizottsága különböző szempontokat vesz figyelembe. Ilyen például a teljesítmény, a fitness, a tapasztalat, a nyelvismeret, részvétel az európai szövetség játékvezetői tanfolyamain, valamint a hazai rangsor.

Kassai Viktor továbbra a nagypályás elit keret tagja egyedüli magyarként. Nagyszerű hír, hogy Bognár Tamás felkerült az UEFA első kategóriába, oda, ahol eddig már ott volt Vad II István. Új FIFA-játékvezető Farkas Ádám, aki sok rangadót vezetett közmegelégedésre az utóbbi időszakban. Andó-Szabó Sándorral és Fábián Mihállyal hattagú a honi játékvezetői FIFA-keret. Az asszisztenseknél Bozó Zoltán és Buzás Balázs először veheti át 2015-ben a FIFA-jelvényt.

A női játékvezetést tekintve nagyszerű eredménynek számít, hogy Urbán Esztert is előre sorolták, női vonalon immár Ő is az UEFA első kategóriájának a honi képviselője. A hölgyeknél Gaál Gyöngyi szép jubileum előtt áll: a 2002 óta FIFA-kerettag játékvezetőhölgy idestova tíz esztendeje tagja az UEFA női elit keretének, ahol Kulcsár Katalinnal együtt folytathatják pályafutásukat a jövőben is. A futsalban Kovács Gábor részese a legelőkelőbbek exkluzív listájának, Farkas Balázs pedig a "first" kategóriában kapott továbbra is helyet. Mindez azt jelenti, hogy már mindegyik szakág UEFA elit és first kategóriájában van magyar játékvezető.

Nagy sportdiplomáciai megtiszteltetésnek számít, hogy a korábbi két ország (Skócia és Szlovénia) mellé újabb három nemzetet (Észak-Írország, Izrael és Németország) bízott az Európai Labdarúgó Szövetsége vezetése prof. Hegyi Péterre. Tehát a téli szünetben is van minek örülni a magyar labdarúgásban – a tények bizonyítják, hogy 2014-ben sikerült előrelépni a játékvezetés nemzetközi megítélésében.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS