Jet-Sol Liga: az MTK már a rájátszás rajtján bejutott a bajnoki döntőbe

2015. április. 13., 14:33   |    

Jet-Sol Liga: az MTK már a rájátszás rajtján bejutott a bajnoki döntőbe

Megkezdődött a Jet-Sol Liga, a női élvonal bajnokságának második szakasza, a rájátszás. A bajnoki döntőre legesélyesebb két csapat, az MTK Hungária és a Ferencváros egyaránt győzelemmel rajtolt, sőt a címvédő – csepeli sikerével – be is jutott a két győzelemig tartó fináléba.

Medgyes Péter bajnokcsapata van annyira erős, hogy bátran állíthassuk: az Astra HFC elleni mérkőzésén nem futballozott jól. Ha paradoxonnak is tűnik, igaz: az Astra ellen a két legerősebb gárdának a legnehezebb játszani, Dombó Jánosék ezeken a meccseken szinte teljesen feladják támadójátékukat és az ellenfél védőinek ritka hibáira, valamint a rögzített játékhelyzetekből kapura, vagy a kapu elé lőtt labdákra bízzák a gólszerzés esélyét.

Ha valaki a számok nyelvére akarta lefordítani az Astra hadrendjét, a hátravezényelt Telek-Sümegi Éva miatt öt védőt, előtte szűrőt, és négy középpályást talált, csatárt, egyet sem. Mindez rányomta a bélyegét a meccsre, de az első félidőben így is akadt vagy három ziccere az MTK-nak: hol Nagy Lili kapott mélységből indítást, hol a szögletek nyomán Pádár Anitát tisztelték jó messziről a védők. A helyzetek azonban nem mentek be – ebben egyébként főszerepet játszott a jól védő Kovács Klaudia is – azt azonban nem láttuk, hogy az óramutató robogása különösebb izgalmat okozott volna a "civil", azaz iskolai elfoglaltsága miatt Kaján Zsanettet nélkülöző kék-fehérek soraiban.

Már húsz perc sem volt hátra, amikor az MTK megszerezte a vezetést: Nagy Lili jobb oldali passzát Méry Rita pörgette laposan kapura – a labda a jobb kapufáról a balra, majd a hálóba csorgott. A vendégcsapat vezetőgólja után az Astra játéka is mákszemnyivel bátrabb lett, de Szőcs Rékának nem akadt sok védenivalója – igaz, már 2–0-nál, miután Pádár Anita közelről a hálóba passzolta soros gólját, Godvár Katalin kósza labdája a bal kapufáról pattant kifelé. A meccs egésze szempontjából ennek nem volt különösebb jelentősége, győzött és már biztosan a bajnoki döntő résztvevője a továbbra is százszázalékos MTK Hungária FC.

A felsőházi rájátszás nyitányának másik mérkőzésén, az idei legjobb játékát nyújtó Ferencváros magabiztos, 6-1-es győzelmet aratott a Dorogi Diófa ellen. A két csapat harmadszor találkozott a Jet-Sol Ligában - a Fradi minden alkalommal legalább négygólos különbséggel nyert. A Zágor Bernadettet nélkülöző zöld-fehérek maroknyi, ám de roppant lelkes szurkolótáborának ezúttal sem kellett sokat várnia, hogy a lányok eldöntsék a meccset: a 3. percben a dorogi védők hibáját kihasználó Szabó Viktória gurította a hálóba a labdát, majd a 11. percben egy tökéletes Benak–Szabó–Orji támadást megkoronázva, a nigériai támadó belsőzte a kapuba a korábbi gólszerző átadását.

A Ferencváros előnye birtokában is támadásban maradt, a hazaiak sok helyzetet dolgoztak ki, de – különösen Ebere Orji – sokat ki is hagytak. A Diófa, amelyben játékengedély híján még mindig nem játszhatott a két Szlovákiából importált afrikai támadó, és nagyon hiányzott Koch Fruzsina és Pintér Violetta is, nem nagyon tudott lépést tartani a Ferencvárossal: úgy tűnt, elsősorban a hit és az akarat hiányzik hozzá. Mosdóczi Evelin és Jelena Csankovics góljai még a szünet előtt négy gólra növelték a zöld-fehérek előnyét, amibe azután az is belefért, hogy a második játékrészben már kevésbé gólratörően játszottak a hazaiak. Ebere Orji újabb gólja után egy kontratámadás végén Benkő Mónika szépített, majd kevéssel a lefújás előtt – okos emeléssel – Horváth Boglárka állította be a végeredményt.

A dorogiak továbbra sem szereztek pontot a felsőházi csapatok ellen: kérdés, ez a rossz széria megszakad-e a következő fordulóban, az MTK ellen? Az alsóházi rájátszásban az 1. FC Femina – Viktória-Trend Optika FC mérkőzést az U17-es válogatottal az elitkörben szereplő játékosok miatt elhalasztották, így a hétvégén csak a tabella 7. és 8. helyezettjének mérkőzésére került sor. Ezt az az otthonjátszó UTE nyerte meg 1-0-ra. A találkozó egyetlen gólját Vígh Renáta szerezte, közvetlenül a szünet után. Az Újpestnek most 8, a Szegedi AK-nak 5 pontja van, ami azt is jelenti, ahhoz, hogy a szegediek a direkt kiesésről döntő helyosztót ne az utolsó helyről kezdjék, az már nem elég, ha csak az UTE-t győzik le Szegeden, egyéb pontokat is kell gyűjteniük, sőt a 1. FC Femina és a Viktória ellen is jobb mérleget kell produkálniuk a lila-fehéreknél. Érdekesség, hogy bár a női futballra kevésbé jellemzőek a színes lapok, Bartkó Eszter játékvezető öt sárgalapot osztott ki az újpesti játékosoknak – piros viszont csak Boszorkányok kaptak, Szanja Tumbasz Loketics, a 62. percben.

Jet-Sol Liga, rájátszás, 1. forduló.
Felsőház
Astra HFC – MTK Hungária FC 0–2 (0–0)
Ferencváros – Dorogi Diófa 6–1 (4–0)

Alsóház
Újpesti TE – Szegedi AK Boszorkányok 1–0 (0–0)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS