Jet-Sol Liga: egy hely még kiadó a felsőházi rájátszásban

2015. március. 15., 09:51   |    

Jet-Sol Liga: egy hely még kiadó a felsőházi rájátszásban

Az esélyesebb, hazai pályán játszó csapatok győztek a Jet-Sol Liga 12. fordulójában. Az egyetlen kivétel az Astra HFC és az 1. FC Femina’93 csepeli összecsapása, amelyen a rákospalotaiak a hajrában szerzett góllal pontot tudtak menteni.

A forduló rangadóján a Ferencváros magabiztos, a vártnál talán nagyobb különbségű győzelmet aratott a Dorogi Diófa fölött. A két csapat három afrikai játékosa közül egynek sem érkezett meg a játékengedélye, így az egyik oldalon Ebere Orji, a másikon Andy Mgcoyi és Orji Gold Tochi kényszerült a lelátóra. Hiányzott a hazai csapatból Zágor Bernadett is, a válogatottban is gólt szerző támadó a meccs előtti napon belázasodott. Lehengerlően kezdett a Ferencváros, a zöld-fehérek a mérkőzés első negyedében nagyon jól futballoztak. Dinamikusak, motiváltak voltak, szinte valamennyi párharcot megnyerték és a Dorog tulajdonképpen Farkas Katalinnak köszönheti, hogy a 23. percre – Mosdóczi Evelin szép, félfordulatos lövésével és a szerb Jelena Csankovics távoli szabadrúgásával – csak két gól volt a Fradi előnye. A dorogi kapus példája is mutatja, milyen nehéz, sőt néha igazságtalan poszt az övék – hiába védett jól, a második (majd azután a harmadik) gólban bizony benne volt.

Az FC Barcelonától szerződtetett Jelena Csankovics a 40. perc körül, egy ártatlan szituációban rúgást kapott és megsérült – talán ez okozott olyan kalamajkát társai fejében, hogy a szünet után, bár fölényben futballozott és végig dominált a Ferencváros, nem játszott jól, pontosabban képes ennél lényegesen jobban játszani.

A Dorog – a felkészülési meccsekhez hasonlóan – nem tudott a legerősebbnek gondolt tizeneggyel kiállni, más kérdés, hogy a csapata legjobbjának bizonyuló Benkő Mónika, valamint Sándor Zita, Nagy Ágnes, Koch Fruzsina és Fogl Katalin támadó ötöséből kinek kellene kimaradnia, hogy Mgcoy beférjen? Mondjuk inkább úgy, a kispadon volt nagyon rövid a Diófa, így azután Szabados György nem is tudott változtatni, a bronzéremre hajtó vendégeknek ezúttal csak statisztaszerep jutott. Benkó Mónika tulajdonképpen egyetlen, kaput találó lövésükből szerezte a szépítő gólt.

A listavezető MTK Hungária FC és a sereghajtó Szegedi AK mérkőzésén egyik csapatban sem mutatkozhattak be a határon túlról érkezett erősítések: az MTK-ban Herczeg Andrea, a szegedieknél Almina Hodzic, valamint Szanja Tumbasz-Loketics és Dijana Barta. Ezt alighanem a vendégek érezték meg jobban, ennek ellenére Cserenkó Szabolcs csapata nagyon jól tartotta magát az első félidőben. Az egy hete a szerb bajnok szabadkai Szpartak elleni meccs második félidejére kigondolt, és be is vált szerkezet most is jól működött, a "Boszorkányok" a szünetben csak egygólos hátrányban voltak – Nagy Lilla szerzett vezetést az MTK-nak.

A második félidőben azután Pádár Anita megrázta magát, negyedóra alatt három gólt vágva, már 21 találattal vezeti a góllövőlistát. A gólkirály mellett Diószegi Fanni is betalált, ezzel az MTK Hungária sima, 5–0-ás győzelemmel abszolválta első 2015-ös bajnokiját

Szombathelyen a Viktória-Trend Optika FC 2-0-ra győzött az Újpesti TE ellen, és egy helyet előrébb lépett a tabellán, megelőzte a Feminát. Bánfalvi Attila csapatának most nem is a helyezés a legfontosabb, hanem, hogy megmaradt a matematikai esélye a felsőházba kerülésre. A legjobb négybe jutás roppant fontos cél a kétezres évek egyik legeredményesebb magyar női csapata számára – mutatja ezt az is, hogy a tét rányomta a bélyegét a Viktória játékára. Kevésbé szépen fogalmazva, a szombathelyi csapat egyáltalán nem játszott jól, a pontosság, a jó döntések a görcsös nyerni akarás áldozatává váltak.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, sőt ebben a játékrészben az UTE talált a kapuba – igaz, Kártyás Katalin, asszisztense intésére lest ítélt. A két kapus, Bíró Barbara és Dömsödi Petra egyaránt jól védett, tartották a meccsnullt a szünetig. A második félidőben azután valamivel jobban, de legalábbis eredményesebben futballozott a Viktória: az 58. percben Magyarics Zoé lépett ki két védő közül, és előnyhöz juttatta csapatát. Az Újpestnek a folytatásban is voltak jó periódusai, de a lilák a kapura nem tudtak újabb veszélyt jelenteni. A Viktória viszont a lefújás előtt még egy gólt szerzett, Magyarics Zoé szép egyéni akcióját megkoronázva a házi gólkirály, Szakonyi Emese volt "jókor, jó helyen", így végül mindkét szombathelyi NB I-es futball-csapat 2–0-ra nyert szombaton.

Az Astra HFC és a Femina 1–1-es döntetlent játszott a tavasz első Jet-Sol Liga-mérkőzésén. Lendületesen kezdtek a csapatok, mindkét kapu előtt adódott ziccer az első öt percben, amelyek közül a házigazda Astra a saját, második lehetőségét már gólra váltotta: a védők helyezkedési hibáját kihasználva Telek-Sümegi Éva fejelte a labdát a hálóba. Amikor már úgy tűnt, ez marad a végeredmény, egyenlített a vendégcsapat: a 85. percben a kapu elé ívelt, Kovács Klaudia által kiütött szabadrúgás nyomán Horváth Hanna rúgta a labdát a hálóba. A megszerzett egy ponttal a Feminának továbbra is van esélye a felsőházba jutni, mint ahogy az is elképzelhető, hogy az Astra "csak" a negyedik helyről kezdi majd április közepén a rájátszást.

Jet-Sol Liga, 12. forduló:

Ferencváros – Dorogi Diófa SC 5–1 (2–0)
MTK Hungária FC – Szegedi AK Boszorkányok 5–0 (1–0)
Viktória-Trend Optika FC – Újpesti TE 2-0 (0–0)
Astra Hungary FC – 1. FC Femina’93 1–1 (1–0)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS