Jet-Sol Liga: mindkét élcsapat győzelemmel melegített a vasárnapi derbire

2014. november. 11., 16:26   |    

Jet-Sol Liga: mindkét élcsapat győzelemmel melegített a vasárnapi derbire

A Jet-Sol Liga első két helyén álló csapata, a tavalyi bajnok MTK Hungária és a Ferencváros egyaránt győzelemmel hangolt a hétvége egymás elleni csúcsrangadójára.

A 8. fordulóban az MTK Hungária és a Ferencváros is olyan ellenfelet győzött le, amely tavasszal a legjobb négy között, a felsőházban futballozott – ennek ellenére sem az MTK Astra HFC elleni, csepeli sikeréből, sem a Ferencváros Viktória-Trend Optika FC elleni győzelméből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a vasárnapi derbire vonatkozóan.

Medgyes Péter, a címvédő szakvezetője gyakorta él azzal a lehetőséggel, hogy rotálja a keretét, olyanoknak is a kezdőcsapatban ad helyet, akik egyébként talán nem férnének be a legerősebb tizenegybe. Ezúttal azonban a sérültek – Papp Dóra és Méry Rita – kivételével minden ász a kezében volt, talán csak az okozott meglepetést, hogy a középpályára kettő helyett három játékos (Hummel-Smuczer Angéla, Tóth I Alexandra, Tell Zsófia) került. A legutóbbi meccseken a bajnokcsapat inkább a második félidőben játszott jobban, ezúttal viszont az első játékrész volt erősebb: a 28. percben Szabó Zsuzsanna robogott el a bal oldalon, és centerezését Pádár Anita stukkolta Kovács Klaudia hálójába. Kevesen gondolták akkor, hogy a mérkőzés egyetlen gólját látták. Az ezúttal is szervezetten futballozó Astra a maga feladatának azt a részét, amelynek eredménye az ellenfél játékának elrontása volt, jól megoldotta, de a tavalyi ezüstérmes továbbra is hadilábon áll a támadójátékkal. Ráadásul, Dombó János gondjai tovább szaporodtak azzal, hogy házi gólkirálya, Csorbai Nikolett, az első félidő közepén súlyosnak tűnő sérülést szenvedett.

A Ferencváros azt a Viktória-Trend Optika FC-t fogadta, amelynek szereplése messze elmarad a várakozástól. A szombathelyieknek inkább csak matematikai esélye van még a felsőházba jutásra, de az is csak akkor, ha bravúrpontokat tudnak szerezni. Annak ellenére, hogy a két csapat idei első összecsapásán, Szombathelyen, a zöld-fehérek 5-1-re győztek, erre most a Népligetben volt esélye a vendégcsapatnak – de a hajrában végül kétgólosra növelte a Fradi előnyét a két csapat állapota közötti különbség.

A Fradi kezdett jobban, Horváth Boglárkáéké voltak az első helyzetek, de bő húsz percen át nem sikerült bevenni Dömsödi Petra kapuját. A 22. percben Krascsenics Petra távoli, védhető lövésével jutott előnyhöz a Ferencváros, de negyedórával később Magyarics Zoé – szintén védhetőnek látszó átlövéssel – egyenlített. Mindez azért is érdekes, mert a folytatásban azután éppen a két kapus bizonyult csapata legjobbjának. Előbb Dömsödi Petra bravúrjai akadályozták meg, hogy a Fradi növelje előnyét – igaz, az 59. percben, Amela Krso az elcsúszó Kun Barbara balszerencséjét kihasználva hátrapasszolta a labdát Szabó Viktóriának, aki lepókhálózta a jobb felső sarkot –, majd amikor a meglepően feltolt ferencvárosi védelemmel szemben a Viktória fiatal támadói közül Szakonyi, majd Magyarics is ziccerbe került, Németh Júlia bravúrjai őrizték a hazai csapat előnyét. A Viktória FC – különösen jelenlegi állapotához képest – jól küzdött, a százszázalékos helyzetek alapján akár rá is szolgált volna egy pontra, de a hajrára ezúttal is összecsuklott, a 91. percben a duplázó Szabó állította be a 3-1-es végeredményt.

A szombathelyi csapat elnöksége hétfőn azután edzőváltásról is döntött, Mitterstiller Csaba helyett a jövőben az Illés Akadémián is dolgozó, 37 éves, Bánföldi Attila dirigálja majd a Viktória-Trend Optika FC-t.

Hagyományosan szoros mérkőzést vív egymással az 1. FC Femina és az Újpesti TE. Ezúttal sem volt másként, nagy küzdelemben, egyetlen gól döntött, azt Balogh Henrietta lőtte az első negyedóra végén. A vendég UTE többet birtokolta a mezőnyben a labdát, de a hazaiak tizenhatosa előtt rendre elfogyott a tudomány, a lila-fehérek – egyetlen, büntető-gyanús szituációt kivéve – főként átlövésekből, rögzített játékhelyzetekből veszélyeztették Molnár Eszter kapuját. A három pontot megszerző 1. FC Femina a helyzeteket tekintve feltétlenül ellenfele fölé kerekedett – nem beszélve arról, hogy gólt is csak a rákospalotaiak szereztek.

Az első félidőben, a kapott gól ellenére jól tartotta magát a szegedi AK Dorogon – de alkalmasint ez az összes pozitívum, amit a sereghajtóról újabb 5-0-ás veresége kapcsán el lehet mondani. Igaz viszont az is, hogy Nagy Ágnes gólja után, a szünetet követően Cserenkó Szabolcs kockáztatott, futballozni akart, nyíltabb, támadóbb játékra váltott – ha nem teszi, talán kisebb vereséggel ússza meg csapata, de az vesse az első követ a szegedi edzőre, aki nem ezt tette volna maga is. Nehéz helyzetben van a csapata, szemmel láthatóan nem is a lábakban, hanem a vereségek hatására a fejekben, a szívekben, a lelkekben van a fő probléma – sokat segített volna egy váratlan bravúr. A Dorogi Diófa viszont jobb csapat annál, mint hogy hagyja kiénekelni a sajtot a szájából: Nagy Ágnes újabb találatával, valamint Benkő Mónika duplájával és a szegedi Patocskai Rita öngóljával, magabiztosan, 5-0-ra győztek Szabados György tanítványai.

Jet-Sol Liga, 8. forduló:
1. FC Femina – Újpesti TE 1-0 (1-0)
Dorogi Diófa – Szegedi AK-Boszorkányok 5-0 (1-0)
Astra Hungary FC – MTK Hungária 0-1 (0-1)
Ferencváros – Viktória-Trend Optika FC 3-1 (1-1)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS