Joan Carillo: Minden nap követtem el hibákat

2015. május. 05., 14:21   |    

Joan Carillo: Minden nap követtem el hibákat

A Videoton FC hétvégén megszerezte története második bajnoki címét, a csapatot irányító Joan Carillo pedig az NB I harmadik külföldi vezetőedzője lett, aki magyar bajnokságot nyert együttesével. A spanyol szakember már bajnoki aranyérmesként adott interjút az mlsz.hu-nak.

Edzői karrierjében hol helyezkedik el ez a siker?
- Nyertem már bajnokságot, illetve kupát is más beosztásokban, de vezetőedzőként ez az első trófeám. Azt hiszem, nem is kell mondanom, hogy mennyire sokat jelent ez a bajnoki cím számomra.

Mi az amit másképpen csinált, mint elődei, Paulo Sousa vagy José Gomes?
- Ez kicsit olyan, mint az almát összehasonlítani a körtével. Más a keret, mások a körülmények, mások az elképzeléseim, a futballról alkotott filozófiám, hiszen ez minden edző esetében más és más. A legfontosabb, hogy a játékosokat ezen ideológia mellé tudjam állítani, és elhiggyék azt, hogy meglesz a munkánk eredménye. Természetesen ez egy pillanatig sem jelenti azt, hogy Paulo vagy José ne tett volna meg mindent a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.

Hogyan változott a csapat játéka elődeiéhez képest?
- A futballfilozófiám is más. Én szeretem, ha a sokat birtokoljuk a labdát, és akár nagyobb kockázatokat is vállalunk a siker érdekében. Emellett a támadásoknál nagyobb szabadságot adtam a játékosaimnak.

A munka mennyisége vagy a minősége változott?
- Én mindig a minőségre adok. A munka mennyisége igazából csak a szezon elején fontos, utána már a mennyiség nem annyira számít, mint a minőség.

Mely döntésére a legbüszkébb az elmúlt időszakból?
- Azt hiszem, az, hogy a játékosokat nagyon sokat beszélgettem, és meg akartam velük értetni, hogy egyformán fontosak a csapatban, és mindegyikük munkájára szükség van. Továbbá az, hogy megértettem velük, hogy minden nap keményen kell dolgoznunk a sikerért, és nem szabad hátradőlnünk. Ezen felül pedig természetesen nagyon fontos volt, hogy a saját játékfilozófiámat is a lehető legjobban át tudjam adni nekik.

carillo3|

Milyen hibákat vétett az idény során?
- Minden nap követtem el hibákat, de a fiúknak is azt szoktam mondani, hogy a hiba nem baj, mert a hiba felismerése az első lépés a fejlődés felé. Ha a hibádat felismerted, akkor már adott a lehetőség, hogy kijavítsd azt.

Mi az a (stílus)jegy a csapaton, a csapat játékában, amiről könnyen rá lehet ismerni Joan Carillo munkájára?
- Nagyon metodikus vagyok az élet minden területén. Nagyon fontos számomra, hogy a csapatom is kiegyensúlyozott legyen, vagyis támadásban és védekezésben is jól teljesítsen, és ne csak védekezzünk vagy támadjunk. Az egyensúlyt szeretem, bármiről is legyen szó.

Képesnek érzi-e ezt a csapatot arra, hogy nemzetközi szinten is figyelemre méltót alkosson?
- Meggyőződésem, hogy ez a gárda megérdemli a bizalmat a nemzetközi porondon. Nagyon jó csapatunk van, amely kitűnő játékosokból áll, ezzel a kerettel biztosan helyt tudunk állni Európában is.

Hogy érzi magát Magyarországon külföldiként? Érzékel-e bármifajta távolságtartást a szakma hazai képviselői részéről?
- Abszolút nem. Minden magyar edző, ugyanúgy mint én is, nyerni szeretne, vagyis az azonos cél összeköt minket. De ettől függetlenül is úgy érzem, hogy kedvelnek és tisztelnek a kollégák, ami természetesen kölcsönös, ezt talán mondanom sem kell.

Sokan az egyik legszimpatikusabb edzőnek tartják az élvonalban. Tudatosan építi az imidzsét, vagy ehhez elegendő csak önmagát adnia?
- Ez abszolút természetes dolog. Szeretem az embereket és persze a közös szenvedély, a foci is összeköt minket a legtöbbekkel. Egyszóval pozitívan állok az emberekhez, ennyi az egész.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS