Jubileum: 30 éves a Haladás indiai kupagyőzelme

2013. december. 14., 18:21   |    

Jubileum: 30 éves a Haladás indiai kupagyőzelme

1983 márciusában a Haladás, magyar olimpiai válogatott néven szerepelve, megnyerte az indiai Nehru-kupát.

Bár a klub történetének egyik legnagyobb sikerét jelentő kupagyőzelem idén márciusban volt 30 éves, az indiai viadalon résztvevő szombathelyi csapat tagjai csak most, néhány hónapos késéssel ünnepelték meg a jubileumot a vasi megyeszékhelyen.

A Nehru Kupát 1982-ben írták ki első alkalommal, magyar csapatot azonban 1983-ban invitálták meg először a viadalra, s miután több klub is visszautasította a részvételt, a Haladás "nyerte meg" a dél-indiai utazást. Akkoriban Török Péter volt a Haladás vezetőedzője, aki - bár sok érv szólt a tornán való részvétel ellen - rövid gondolkodás után úgy döntött, elvállalja csapatával a feladatot. A tengerparti Kochi városában olimpiai válogatottként szerepelt az együttes, ennek megfelelően a szövetség által biztosított címeres szerelésben lépett pályára a meccsein.

- Több nagyobb csapat visszautasította a lehetőséget, ami érthető volt, hiszen a tavaszi szezon kezdete után kellett elutazni Indiába majdnem egy hónapra - idézte fel a 30 éve történteket Török Péter. - Arra gondoltam, hogy a Haladás ritkán kap ehhez hasonló felkérést, ilyen helyre saját erőből pedig úgysem tudtunk volna soha eljutni, ezért döntöttem úgy, vállaljuk a felkérést, annak ellenére is, hogy a bennmaradásért hajtottunk, és kimondottan nehéz tavasz várt ránk. Egy teljesen ismeretlen miliőbe csöppentünk, ezért nehéz volt alkalmazkodni a körülményekhez, de hamar belejöttünk, és az eredmények is jól alakultak. A torna végén már kétnaponta játszottuk a meccseket, de a kemény téli alapozás után jó volt az erőnlétünk, a hatalmas hőség ellenére is jól bírtuk a meccseket, ez volt az egyik nagy erősségünk a viadalon.

A Haladás vereséggel kezdte ugyan a tornát, de ellenfelei ekkor örülhettek utoljára: az olasz olimpiai válogatottat 3-1-re, az indiai válogatottat 2-1-re, majd a románokat 3-1-re, végül a döntőben Kínát 2-1-re verte a Hali. A tornagyőzelem jót tett a csapatnak, a hazaérkezés után sorra nyerte a bajnokikat, és végül a nyolcadik helyen zárta az NB I-es idényt.

- Egy pénteki délutánon értünk haza Indiából, és hiába szerettünk volna halasztani, szombaton már bajnokink volt a Honvéd ellen. A negyven fokos hőségből hazaérve másnap havas esőben, jeges pályán játszottunk a kispestiekkel, és ekkor ugyan még kikaptunk, utána viszont sorozatban jöttek a győzelmek - idézte vissza a torna utóéletét Török Péter.

A Nehru Kupa legjobb játékosa, egyben a - nem egyszer 60-80 ezres - közönség legnagyobb kedvence Hegedűs Péter, a Haladás kapusa volt, aki, amellett, hogy óriási bravúrokat mutatott be a meccseken, showelemeket is csempészett a játékba, elnyerve ezzel a helyiek teljes szimpátiáját.

- Elsőre nagyon csodálkoztak, amikor bemutattam egy-két trükköt, például a derekam körül forgattam a labdát, vagy balra néztem és jobbra dobtam ki a mezőnybe, később viszont már kifejezetten igényelték, sőt követelték a show-t. Rengetegen kijöttek a meccsekre, volt, hogy nyolcvanezer ember előtt játszottunk, ez elképesztő módon feldobott engem, ennek köszönhettem, hogy tényleg jól ment a védés- mesélt a kinti élményekről a hatvanadik születésnapját néhány napja ünneplő, jelenleg Ausztriában és Szombathelyen kapusedzősködő Hegedűs Péter.

- A tornáról egyébként elsőre a rettentő hőség jut eszembe, először még örültünk, hogy kiszakadtunk az itthoni márciusi télből, de ezt az ottani kegyetlen melegben szinte már visszasírtuk. A meccseket este nyolckor rendezték, edzeni csak éjféltájban tudtunk, de a kemény alapozásnak köszönhetően jól bírtuk a kétnaponta rendezett meccseket. Abban, hogy végül itthon is sikeres tavaszt produkáltunk, nagy szerepe volt az indiai élményeknek, a torna tovább erősítette az amúgy is remek közösséget - tette hozzá a kiváló kapus, aki két éve még a "megyekettőben" védett, és idén nyáron, hatvanévesen is kapott két-három alacsonyabb osztályból megkeresést, de azokat edzői munkája miatt nem tudta bevállalni, így legfeljebb már csak akkor áll a fiatalok között meccseken a gólvonalra, ha osztrák csapatában kidőlnek előle kapusok.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS