Kassai Viktor a videóbíráskodás tapasztalatairól

2016. december. 20., 10:26   |    

Kassai Viktor a videóbíráskodás tapasztalatairól

Hazatért a magyar játékvezetői csapat a Japánban rendezett FIFA-klubvilágbajnokságról, amely a Real Madrid sikerét hozta.

A Kassai Viktor vezette játékvezetői küldöttség, amelynek Ring György és Tóth Vencel volt még tagja, több szempontból is történelmet írt az elmúlt napokban, hiszen korábban magyar játékvezetők nem működtek közre FIFA-klubvilágbajnokságon, továbbá az ő egységük volt az első a labdarúgás történetében, amely téttel bíró FIFA-mérkőzésen a videóelemzésre támaszkodva ítélt meg egy jogos büntetőt.

– A videóbíráskodás gyakorlati bevezetését igen komoly előkészítő munka előzte meg a FIFA szakbizottságai, és a kint tartózkodó játékvezetők részéről egyaránt – mondta az mlsz.hu-nak adott exkluzív interjújában a tatabányai játékvezető.

– A játéktéren szereplő játékvezetőktől az elvárás az volt, hogy dolgozzanak ugyanúgy, mintha nem lenne meg ez a segítség a hátunk mögött: teljes figyelemmel és felelősséggel. A videóbíró gyakorlati használatát egy közel ötvenoldalas dokumentum feketén-fehéren konkretizálta, hogy milyen esetben mit lehet, illetve mit kell tenni, továbbá a helyszínen, az edzéseken a gyakorlatban is teszteltük, hogy mi a teendő kétes szituációk elbírálása esetén.


A 2011-es BL-döntő vezetőbírója a klub-vb elődöntőjének sokat emlegetett helyzete kapcsán elmondta: azt érzékelték, hogy tizennégy játékos mozdult a japán Kasima Antlers szabadrúgását követően a labda felé, és egyikük vitatott körülmények között esett el.

– A videóbíráskodás használati protokollja szerint amennyiben kontratámadás következett volna a pályán a kolumbiaiak részéről, akkor kénytelenek lettünk volna azonnal megszakítani a játékot a döntés meghozatala érdekében, ám mivel a japán együttes birtokában maradt a labda, így várhattunk a következő játékmegszakításig. – mondta Kassai, aki hozzátette: a televíziós felvételeket három játékvezető követte a torna mérkőzésein.

Az első a vitatott helyzeteket nézi vissza, a második folyamatosan az élő képet figyeli, hogy kiszúrja az olyan eseményeket is, amelyek a játékvezetők szempontjából „semleges” helyszíneken történnek, a harmadik pedig regisztrálja a legfontosabb eseményeket. A hármasnak arra van lehetősége az előírások szerint megfogalmazott protokoll alapján, hogy határozott döntést közöljön a játékvezetővel, vagy visszanézést javasoljon a kommunikációs eszközön keresztül a pályán dolgozó kollégáknak.

Így történt, hogy a mérkőzés 29. percében a holland Makkelie angolul szólt magyar kollégájához, és azt javasolta, hogy nézze meg az esetet a pálya szélén.

Kassai videó| – Természetesen a képernyők előtt is aktív, magasan kvalifikált játékvezetők figyelték a mérkőzéseket, így tudtam, hogy ha javasolnak valamit azt komolyan vehetem, számíthatok a döntésük megalapozottságára. A videóbírók javaslatát követően azonban a végső döntés meghozatala továbbra is a játéktéren dolgozó játékvezető feladata.

Kassai Viktor az mlsz.hu-nak elmondta: az elméleti részt nagyszerűen kidolgozták a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szakemberei, ám itt is minden a gyakorlaton, az alkalmazás gördülékenységén múlik.

– Gyakran halljuk a videóbíró intézményét támogató véleményeket, de a labdarúgás folyamatosságának megőrzése is fontos feladat. Igazán azokban a helyzetben nehéz ezt a rendszert optimalizálni, amikor nem áll meg a játék egy kérdéses szituáció után. Majd a gyakorlati alkalmazás után dől el, hogy elbírja-e a futball közege a megfelelő döntéshez szükséges idő kivárását, adott esetben fél, egy vagy másfél percet, vagy ez már túl sok, és ront a futball élvezhetőségen. Mindezeket most a klub-vb tapasztalatai alapján elemzik a FIFA szakemberei, és átgondolják a kezdeményezés jövőjét. Annak mindenesetre örülünk, hogy magyar trióként részt vehettünk ebben a kétségtelenül fontos folyamatban.

Nem ez volt az egyetlen kiemelkedő nemzetközi feladat idén, amelyben Kassai Viktor részt vett, hiszen az Európa-bajnoki döntőben (Ring Györggyel az oldalán), és a BL-döntőben is tartalékjátékvezető lehetett.

A 2007-es Dinamo Kijev–Manchester United mérkőzés óta szerepelek az UEFA Bajnokok Ligájában, és büszkeséggel tölt el, hogy kollégáimmal képviselni tudjuk a magyar játékvezetést az európai elitben. A magyar játékvezetők felkészültségét és szakmai tudását jól mutatja, hogy Vad István és Bognár Tamás kollégám is folyamatosan komoly megbízatásokat kap a FIFA-tól és az UEFA-tól, emellett a női játékvezetésben Kulcsár Katalin idén a Bajnokok Ligája döntőjéig jutott, valamint a futsal szakágban is kiemelkedő eredményeket tudunk felmutatni. Cameroon v Ecuador: Group C - FIFA Women's World Cup 2015|A 2016-os női BL-döntőt a Wolfsburg és a Lyon csapatainak Kulcsár Katalin vezette Bízom benne, hogy ezek a nagyszerű eredmények, és a nemzetközi karrier lehetősége népszerűvé teszi a 2017 januárjában országszerte induló játékvezetői tanfolyamokat. És ha már az itthoni eseményekre térek ki, azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a hazai élvonal mérkőzései számomra ugyanolyan fontosak, mindig az a célom, hogy a lehető legjobban teljesítsek az OTP Bank Liga rangadóin is. 18 éve vezetek a magyar élvonalban, és tisztában vagyok vele hogy a jövő februári bajnoki rajton mindenki hibátlan teljesítményt vár majd el tőlem, és az NB I-ben működő kollégáimtól. Ehhez nagy segítséget nyújt majd számunkra a januári edzőtáborozásunk, ahol magas színvonalú szakmai munkával készülhetünk a tavaszi szezonra – zárta gondolatait Kassai Viktor.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS