Két díj a labdarúgásnak a Magyar Fair Play Bizottság átadóján

2013. április. 09., 18:06   |    

Két díj a labdarúgásnak a Magyar Fair Play Bizottság átadóján

A dr. Kamuti Jenő által vezetett Magyar Fair Play Bizottság döntése alapján, három kategóriában, 11 díjazottnak adták át az idei Fair Play-díjakat kedden, a MOM Kulturális Központban megrendezett ünnepség keretében.

Kamuti Jenő köszöntőjében elmondta: az etikai, erkölcsi és gazdasági válsággal való küzdelem mellett a sport jelent kapaszkodót az ember életében. A Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke bejelentette, hogy két kategóriával bővítik jövőre a Magyar Fair Play Díjat: az ifjúságiak (20 éves korig) és az amatőrök között is elismerik a sportszerű cselekedeteket.

Az eseményen részt vett Borkai Zsolt, a MOB elnöke, dr. Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár. A Magyar Labdarúgó Szövetséget Szilágyi György, az Etikai és Fair Play Bizottság elnöke, valamint Borbély Zoltán szóvivő és jogi igazgató, a MOB Etikai és Jogi Bizottságának tagja képviselte.

A "Fair Play népszerűsítése" kategóriában diplomát kapott a Ferencvárosi Torna Club és George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa. A Ferencvárosi Torna Club, a hazai sportegyesületek közül elsőként, szeptemberben kampányt indított a kirekesztés ellen. Az akció célja azóta is, hogy erősítse a sportszerűség és az ellenfél tiszteletének érvényesülését a pályákon és a lelátókon egyaránt. A kampány keretein belül elkészült egy videó, amit a Ferencvárosi Torna Club valamennyi hazai mérkőzését megelőzően, valamint a meccsek szünetében – ahol a technikai lehetőség adott – lejátszottak a szervezők.

diploma2|George F. Hemingway a Honvéd tulajdonosaként tett sokat a Fair Play szellemének szem előtt tartásáért (fotó: Kovács Anikó/MOB) A Ferencváros nevében a színes bőrű brazil játékoshoz Somaliához fordulva, a diplomát átvevő Kubatov Gábor elnök így fogalmazott: "Bármely vallásból, kultúrából, bőrszínnel jön valaki, a sportban egységgé tud válni. Ha az öltözőben nem téma a rasszizmus, a lelátókon miért kellene, hogy az legyen? Itt áll mellettem egy példa: Somáliára példaképként tekintenek az emberek!”

A Budapest Honvéd Futball Club tulajdonosa, George F. Hemingway hosszú évekig élt az Amerikai Egyesült Államokban, de a Honvéd mindig is a szíve csücske volt. Ahhoz, hogy felvirágoztathassa kedvenc klubját – úgy döntött, hogy megvásárolja a labdarúgócsapatot. Az 1909-es alapítású egyesület életében 2006 egy új korszak kezdetét jelentette, a csapat és a Bozsik Stadion egyaránt megújult, aminek eredményeként újra az élcsapatok közé kerültek a kispestieket. Azóta, az NB I-esek versenyeztetése mellett az utánpótlás-nevelést is felkarolta: létrehozta a Honvéd Labdarúgó Akadémiát. Amellett, hogy az üzleti életben és a sportmenedzsmentben is maradandót alakot, aktív játékvezetőként is elismerten szolgálja a sportágat. George F. Hemingway szintén a rasszizmus ellen való fellépésnek adott hangot.

- Az mlsz.hu elsőként vette át a Ferencváros képileg is igényes, de üzenetét tekintve még fontosabb videoklipjét, amely hangsúlyozza, hogy a klubszeretet bőrszínre, nemzetiségre, országhatárokra tekintet nélkül mekkora összekötő kapocs. A kisfilmben megjelenő Somaliával együtt nemet mondunk a rasszizmusra. Hemingway úr családbarát intézkedések sorát hozta az elmúlt években, valamint mindig kérlelhetetlenül kiállt a fizikai és az emberi méltóságot sértő cselekedetek elleni harc mellett - fogalmazott a labdarúgás két díjazottjáról Borbély Zoltán.



Fair Play-díjasok:

Fair Play cselekedet kategória:

Trófea: Gyurta Dániel úszó
Diploma: Liszka Eszter tájékozódási futó; Baji Balázs atléta

Életmű kategória:

Trófea: Fináczy György vitorlázó
Diploma: Kunszt Gábor a BHSE korábbi elnöke; Sípos Péter vitorlázó; Radulovics Bojána kézilabdázó; Zsigmond Tibor tájékozódási futó

Fair Play népszerűsítése kategória:

Trófea: Sákovicsné Dömölky Lídia vívó
Diploma: Ferencvárosi Torna Club; George F. Hemingway, a Kispest Honvéd tulajdonosa

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS