Két magyar edző is nyert Sir Alex Ferguson ellen

2013. május. 19., 13:53   |    

Két magyar edző is nyert Sir Alex Ferguson ellen

Sir Alex Ferguson ma délután meccsel tervei szerint utoljára: a West Bromwich Albion, tehát Gera Zoltán csapata ellen búcsúzik a kispadtól az angol bajnokság utolsó fordulójában. Ez lesz a Manchester United menedzsereként töltött 1500, edzői pályafutása során pedig a 2155. mérkőzése. A 2155-ből – amint az alábbi összeállításból is kiderül – nyolc jutott magyaroknak.

A pályafutását – a megnyert titulusok számát tekintve – a világ legeredményesebb klubedzőjeként befejező Sir Alex Ferguson hosszú pályafutása során többször is találkozott magyar csapatokkal, illetve magyar edzőkkel. Még a skót Aberdeent vezetve játszott Temesvári Miklós Újpesti Dózsája ellen az 1983–84-es KEK-sorozatban. A sorozat addigi részében a görög AEK Athént, majd emlékezetes bravúrral a német 1. FC Kölnt búcsúztató lila-fehérek az első meccset 2-0-ra megnyerték a Megyeri úton a címvédő (!) skótok ellen. A Szendrei – Kovács B., Kovács J., Tóth J. – Steidl, Herédi, Kardos, Kisznyér – Kiss S., Törőcsik, Fekete összeállítású Újpest Kisznyér Sándor és Herédi Attila egy-egy találatával győzött a Megyeri úton. A Pittodrie Parkban játszott visszavágón aztán az Uraknak (Dons) becézett skót alakulat Mark McGhee mesterhármasával, hosszabbításban fordított és továbbjutott. (McGhee egyet fejelt, kettőt rúgott, mindhármat közelről, őrizetlenül.) Az Aberdeen aztán nem tudta megvédeni a Kupagyőztesek Európa Kupájában az elsőséget, az elődöntőben elvérzett az FC Porto ellen.

Ugyancsak a KEK-sorozatban, 1990 őszén találkozott újra magyar ellenféllel Alex Ferguson, akkor már a Manchester United szakvezetőjeként, a United az első fordulóban kettős győzelemmel (2-0, 1-0) búcsúztatta a Pécsi MSC-t. Néhány hónappal korábban nyerte meg első trófeáját a Vörös Ördögökkel, s a Garami József által irányított pécsiek elleni kettős sikertől olyan lendületbe jött, hogy aztán meg sem állt a sorozat megnyeréséig. Ez volt az első idény, hogy az angol klubok ismét indulhattak (a Liverpool kivételével) a nemzetközi kupaporondon - addigra öt év telt el a Heysel-dráma óta. Ma már fura, de Sir Alexnek fel kellett forgatnia a csapatát a PMFC eleni találkozóra, ugyanis az UEFA még az 1987–88-as idényben úgy döntött, limitálja a külföldi játékosok számát egy csapatban. Négy légiós játszhatott csak, s azt külön hangsúlyozta a szövetség, hogy az Egyesült Királyság tagállamai ebből a szempontból önállónak számítanak. A pécsiek 16 percig reménykedhettek az Old Traffordon, ennyi idő alatt Clayton Blackmore és Neil Webb is bevette Bodnár László kapuját. Ehhez képest tisztességgel megúszták a hátralévő perceket, sőt a nem túlságosan izgalmas pécsi visszavágón is csak egy gólt kapott a Bodnár – Braun, Balog, Palaczky – Kónya, Megyeri, Bérczy, Czérna – Lovász, Czéh, Lehota (Bojás) összeállítású csapat, ezt Brian McClair lőtte.

Következett a ZTE elleni Bajnokok Ligája-selejtező, 2002. augusztus 14-én, a Puskás Ferenc Stadionban. Az azóta is emlékezetes találkozót az akkori magyar bajnok 1-0-ra megnyerte, a mindössze hét perce pályán lévő Koplárovics Béla a 90. percben szerzett találatával. Az utóbbi húsz év talán legnagyobb meglepetését hozta az eredmény a magyar klubfutball történetében. A híres győzelmet az Ilics – Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi – Babati, Faragó (Balog), Ljubojevics, Vincze O., Egressy – Kenesei (Koplárovics) összeállítású csapat érte el, Bozsik Péter irányításával. Érdemes felidézni: a legyőzött Man United középpályás sorát David Beckham, Roy Keane, Juan Sebastian Verón és Ryan Giggs, a csatárkettőst Ruud van Nistelrooy és Ole Gunnar Solskjaer alkotta. A visszavágón az angolok 5-0-ra nyertek, Van Nistelrooy két, valamint Beckham, Scholes és Solskjaer egy-egy góljával.

A legutolsó találkozást a magyar csapatokkal a Debreceni VSC BL-selejtezője jelentette 2005 augusztusában, a Premier League győztese két 3-0-s győzelemmel lépett tovább. A Loki pedig nagyon jól kezdett azon a nyáron a nemzetközi porondon, a horvát Hajduk Splitet szinte csodaszámba menő 8-0-s összesítéssel ejtette ki. A Man United azonban – talán a három évvel korábbi, ZTE elleni botlás miatt, vagy talán azért, mert ezúttal az első mérkőzést játszotta az Old Traffordon – más léptéket képviselt. A budapesti visszavágón a DVSC a Csernyánszki – Éger, Máté, Vukmir – Dombi (Szatmári), Sándor T., Kiss, Böőr (Madar), Halmosi – Kerekes, Bogdanovics (Brnovics) összeállításban játszott. A United az első mérkőzésen Rooney, Van Nistelrooy és Cristiano Ronaldo, a másodikon a duplázó Heinze és Richardson góljának köszönhetően nyert. Sir Alex nem volt boldog: miután 2002-ben Wes Brown sérült meg a budapesti mérkőzés elején, 2005-ben Gary Neville dőlt ki a sorból az első negyedóra vége előtt a Puskás Stadionban. Hosszú hónapok után épült csak fel.

Sir Alex tehát jól szerepelt a magyarok ellen: mind a négy párharcból továbbjutott a csapata, noha kétszer elveszítette az első mérkőzést.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS