Kettőből kettő - ferencvárosi és fehérvári siker a nemzetközi porondon

2022. augusztus. 18., 22:58   |    

Kettőből kettő - ferencvárosi és fehérvári siker a nemzetközi porondon

Két magyar csapat lépett pályára augusztus 18-án, csütörtök este az európai kupaselejtezők rájátszásában. A Ferencváros az ír Shamrock Roverst fogadta az Európa-ligában, és magabiztos, 4-0-s győzelmet aratott. A MOL Fehérvár a német 1. FC Köln otthonában lépett pályára a Konferencia-ligában és bravúros teljesítményt nyújtva 2-1-re verte a Bundesliga előző kiírásának 7. helyezettjét.

Európa-liga, selejtező, rájátszás, 1. mérkőzés

Ferencváros-Shamrock Rovers (ír) 4-0 (2-0)

Groupama Aréna, v.: Glenn Nyberg (svéd)
gólszerzők: Auzqui (13.), Traoré (35., 48.), Civic (94.)
sárga lap: Auzqui (27.), Knoester (45+2.), illetve Hoare (13.), Grace (48.), Farrugia (72.)

Ferencváros: Dibusz - Wingo, Botka, Knoester, Pászka (Civic, 84.) - Besic (Vécsei, 70.), Laidouni - Auzqui (Marquinhos, 63.), Nguen, Traoré (Mercier, 84.) - R. Mmaee (Boli, 63.)

Shamrock Rovers: Mannus - Hoare, Cleary, Grace - Gannon (Farrugia, 60.), Watts (Ferizaj, 70.), O'Neill, Kavanagh (Byrne, 60.), Lyons - Gaffney (Towell, 60.), Greene (Tetteh, 79.)

A Ferencváros a várakozásoknak megfelelően az első perctől magához ragadta a kezdeményezést. Bár a vendég játékosok fizikailag erősebb felépítésűek voltak, sebességben messze elmaradtak a hazai futballistáktól, akik ezt kihasználva vezették a veszélyes támadásaikat. Nem kellett sokat várni az első magyar helyzetre, de Ryan Mmaee lövése a bal kapufán csattant. Csak idő kérdése volt, mikor érik góllá a ferencvárosi fölény, ez a 13. percben megtörtént. A vezetés megszerzése után valamelyest visszavett a tempóból a magyar bajnok, ennek nyomán fölénye megmaradt, de újabb helyzeteket nem tudott kidolgozni.

Eleinte az ivószünet sem segített a hatalmas hőségben egyre kényelmesebbé váló iramon, de a szünet előtti percekben ismét beszorult az ír csapat. Előbb Ryan Mmaee nagyszerű cselsorozat után ismét a kapufát találta el, majd alig egy perccel később okos gólpasszát Traoré váltotta gólra.

A folytatásban sem változott a játék képe, nem volt egy súlycsoportban a két gárda, Traoré második góljával pedig hamar magabiztossá tette az előnyt. A harmadik gól végleg megtörte a szigetországiak ellenállását, ugyanis sorra futottak végig a gyors és közönségszórakoztató hazai akciók, záporoztak a lövések a vendégek kapujára.

A hajrában a Ferencváros már nem erőltette a támadásokat, de még így is volt néhány lehetősége, amelyek közül az egyiket a csereként beálló Civic váltotta gólra, ezzel a hosszabbításban jószerivel eldöntötte nemcsak a meccset, hanem a párharcot is.

Európa Konferencia-liga, selejtező, rájátszás, első mérkőzés

1. FC Köln (német)-MOL Fehérvár FC 1-2 (1-2)

Köln, v.: Tiago Martins (portugál)
gólszerzők: Dietz (14.), illetve Zivzivadze (32.), Dárdai (40.)
sárga lap: Szkiri (68.), Hector (95.), illetve Larsen (24.), Hangya (55.), Fiola (58.), Dárdai (69.), Zivzivadze (85.)
kiállítás: Chabot (20.)

Köln: Schwabe - Schmitz, Hübers, Chabot, Pedersen (Kilian, a szünetben) - Hector, Szkiri - Thielmann (Maina, 60.), Ljubicic (Olesen, 76.), Kainz (Adamjan, 76.) - Dietz (Tigges, 76.)

 MOL Fehérvár: Kovács D. - Nego, Larsen, Stopira, Sabanov, Hangya - Bamgboye (Ljednyev, 86.), Pinto (Pokorny, 94.), Fiola, Dárdai (Heister, 81.) - Zivzivadze (Lüftner, 94.)                                                                                                                                                                                                          A Köln azonnal a kezdést követően érvényre juttatta erőfölényét, a Fehérvár védekezni kényszerült és próbálta felvenni a ritmust. A 14. percben aztán Dietz párharcot nyert Sabanovval szemben, majd ziccerbe került, amit higgadtan értékesített. Hat perccel később Chabot buktatta a labdát mellette megtoló Dárdait a hazai térfél közepén, a játékvezető pedig kiállította a kölni védőt. Ezt követően nagy fordulatot vett a mérkőzés, a házigazda megzavarodott, hátul több hibát vétett, a Fehérvár viszont erőre kapott, támadásait már el tudta vinni veszélyes területre. A 32. percben Nego pontos beadására Zivzivadze érkezett, és fejjel egyenlített. A georgiai a kupasorozat ötödik mérkőzésén is betalált, ez már a hatodik gólja volt. A 40. percben pedig Zivzivadze ugratta ki Dárdait, aki éles szögből, 14 méterről bombázott a rövid felsőbe, így a Fehérvár egygólos előnnyel vonult pihenőre.

A szünetben rendezni tudta sorait a Köln, amely a második félidőben emberhátrányban is azonnal magához ragadta a kezdeményezést. A Fehérvár fegyelmezetten visszazárt a térfelére, véletlenül sem nyílt ki, így ellentámadásra ritkán, akkor is visszafogott létszámmal vállalkozott csupán. A 70. perc környékén tovább fokozta a nyomást a házigazda, Kovácsnak akkor már komoly védenivalója is akadt. A végjátékra aztán alaposan elfáradt a vendégcsapat, de mivel a hazaiak sem tudtak újítani, erőteljes hajrát kivágni, az eredmény nem változott.
                                         


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa-elődöntő: Éllovasok egymás ellen
Bajnokságok / Kupák
Eldőlt a kiesés kérdése a Simple Női Ligában

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS