Kimagasló sikerek az utánpótlásban, gyengébb szereplés a felnőttek között

2017. december. 22., 19:03   |    

Kimagasló sikerek az utánpótlásban, gyengébb szereplés a felnőttek között

Rendkívül sikeres évet zárt a magyar labdarúgás utánpótlása férfi és női vonalon is, míg a felnőtt válogatottak teljesítménye elmaradt a várakozásoktól.

A magyar utánpótlás-válogatottak nagyszerű őszt zártak, öt csapatunk (női és férfi U17 és U19, valamint férfi U21) összesen tizenhat Európa-bajnoki selejtezőt játszott le szeptember eleje óta, ezek közül tizenhármat megnyert, két döntetlen mellett mindössze egyetlen vereséget szenvedett el. A női U17-es és U19-es, valamint a férfi U17-es csapatunk csoportelsőként jutott az elitkörbe, a férfi U19-es együttes a házigazda hollandok mögött másodikként jutott tovább.

A jó szereplésnek az UEFA sorsolásainál is komoly jelentősége van, az elért eredményeknek megfelelően kapnak kiemelést a válogatottak. Női U17-es csapatunk az első kalapba került az Eb-elitkör csoportbeosztása előtt, míg a férfi U17-es épp csak kimaradt az első kalapból, és a második kalapból kapott elitkörös ellenfelet.

Előre léptünk a teljes európai rangsorban is, melyet az elmúlt három év összes tétmérkőzése alapján számítanak ki: az eddigi harmadik helyett szerdán már a második kalapból húzták ki az U17-es és az U19-es válogatottat a következő idény Eb-selejtezős sorsolásán.

Az utánpótlás kiemelt sikert is fel tudott mutatni a 2017-es évben: Szélesi Zoltán szövetségi edző vezetésével a férfi U17-es korosztály nemcsak kijutott a horvátországi Európa-bajnokságra, de ott is remekül szerepelt. Többek között Franciaország legyőzésével, csoportgyőztesként jutott el a válogatott az Eb negyeddöntőjébe, ahol Törökország ellen lépett pályára, és bár valamivel jobban játszott ellenfelénél, a törökök 1–0-ra megnyerték a mérkőzést egy számunkra szerencsétlen öngóllal. A válogatott végül a hatodik helyet szerezte meg. 

A Michael Boris vezette férfi U21-es válogatottat a negyedik kalapból sorsolták Eb-selejtező csoportjába, így három magasabban rangsorolt együttest kapott ellenfélként: a svéd, a belga és a török válogatottat. Másik két csoportbeli riválisunk, Ciprus és Málta a rangsorban mögöttünk áll ugyan, de egyetlen meccsükön sem játszottak alárendelt szerepet, rendre nagy harcra kényszerítik aktuális ellenfelüket. 



A csoportunk tehát kifejezetten nehéz, vagyis a négy meccsen megszerzett 8 pont (győzelem Málta és Ciprus ellen, döntetlen Törökországban és itthon a svédekkel) kimondottan jó teljesítménynek számít a magyar csapattól, olyannyira, hogy az 1996-os Eb-t megelőző selejtező óta nem kezdett ilyen jól Európa-bajnoki selejtező sorozatot magyar U21-es válogatott. A sikeres őszi szereplés annak fényében még értékesebb, hogy a mieinké a legfiatalabb keret a csoportban, az 1996-1997-es születésű játékosok mellett több 1998-as, illetve egy-egy 1999-es és 2000-es születésű labdarúgó is rendszeresen helyet kap a keretünkben, a svédek elleni kezdőcsapatunkban például hatan léptek pályára a fiatalabbak közül. 

Ami a lányok szereplését illeti: a Turtóczki Sándor vezette női U19-es válogatott októberben magabiztos győzelmet aratott Bükön az örmények elleni utolsó Eb-selejtező mérkőzésen,  és 9 ponttal, 12-2-es gólkülönbséggel nyerte meg csoportját a favorit Skócia előtt.

A fiatalabb korosztály sem akart lemaradni: a Schumi Dorottya vezette magyar női U17-es válogatott 1–0-ra legyőzte a bombafavorit norvégokat a hazai rendezésű Eb-selejtező torna utolsó játéknapján Bükön, és csoportelsőként, hibátlan teljesítménnyel, 9-0-s gólkülönbséggel jutott a tavaszi elitkörbe.

Egy évvel ezelőtt, az előző U17-es korosztály tavaly is veretlenül zárta az őszi Eb-selejtezőket, és a szerbiai elitkörben is remekelt: két forduló után az Eb-részvételért lépett pályára az írek ellen. A meccset egy peches góllal elvesztette Schumi Dorottya együttese, így az Eb-ről lemaradt, de a játékosok bebizonyították, hogy akár az európai élmezőnnyel is képesek felvenni a versenyt. 

Abból a csapatból a fiatalabbak, a 2001-es korosztályt képviselő játékosok most is ott vannak a keretben, és új csapattársakkal kiegészülve ismét sikerült hasonló sikert végrehajtaniuk: hibátlanul, kapott gól nélkül nyerték meg selejtezőcsoportjukat, úgy, hogy a női labdarúgásban a legjobbak közé tartozó norvégok válogatottját is sikerült legyőzniük Bükön. 

A magyar férfi A-válogatott az 53. helyen zárta az évet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világranglistáján, miután Bernd Storck szövetségi kapitány csapata a harmadik végzett a selejtezőcsoportjában Portugália és Svájc mögött.

Az elvárásoknál gyengébb teljesítmény miatt az MLSZ elnöksége októberben jóváhagyólag tudomásul vette, hogy Bernd Storck közös megegyezéssel távozik az MLSZ-ből. A két és fél évig Magyarországon dolgozó szakember a gyengébb záró időszak ellenére az elmúlt három évtized legtöbb nemzetközi sikerében közreműködő szakvezetőnek mondhatta magát a labdarúgó szövetségben, amelyért az elnökség elismerését és köszönetét fejezte ki.

Utódja a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének döntése értelmében a játékosként és edzőként egyaránt nemzetközi hírnevet szerzett belga Georges Leekens lett

A férfi A-válogatott mérkőzései 2017

Portugália–Magyarország 3–0 (vb-selejtező)
Magyarország–Oroszország 0–3 (felkészülési mérkőzés)
Andorra–Magyarország 1–0 (vb-selejtező)
Magyarország–Lettország 3–1 (vb-selejtező)
Magyarország–Portugália 0–1 (vb-selejtező)
Svájc–Magyarország 5–2 (vb-selejtező)
Magyarország–Feröer 1–0 (vb-selejtező)
Luxemburg–Magyarország 2–1 (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Costa Rica 1–0 (felkészülési mérkőzés)

A női A-válogatott márciusban a Ciprus Kupán kezdte az évet. A csapat egy győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zárta a tornát, és a 10. helyen végzett a viadalon.

A csapat következő állomása a hazai rendezésű Balaton Kupa volt. Markó Edina csapata Románia ellen lépett pályára a bronzmérkőzésén, és bár kétgólos hátrányba került, fantasztikus második félidőt produkálva a hajrában 3–2-re megfordította az összecsapást.

A tétmeccsek a vb-selejtezőkkel jöttek el a válogatott számára – a csapat bombaerős sorsolást kapott, hiszen egy csoportba kerültünk a tavalyi olimpiai ezüstérmes svéd, valamint a 2017-es Eb-ezüstérmes dán válogatottal, miközben az ukrán és a horvát csapat is jelentős játékerőt képvisel. Bár utóbbi két válogatott ellen szép győzelmeket is aratott már a női A-válogatott, a vb-selejtezőkön eddig egyiküket sem sikerült legyőzni. 

 

A női A-válogatott mérkőzései 2017

Magyarország–Wales 0–2 (felkészülési mérkőzés)
Írország–Magyarország 0–0  (felkészülési mérkőzés)
Csehország–Magyarország 1–2 (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Új-Zéland 1–3  (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Szlovénia 2–2   (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Bulgária 4–0   (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Szerbia 1–1  (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Románia 3–2  (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Skócia 0–3  (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Dánia 1–6  (vb-selejtező)
Magyarország–Horvátország 2–2 (vb-selejtező)
Svédország–Magyarország 5–0 (vb-selejtező)
Magyarország–Ukrajna 0–1 (vb-selejtező)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS