Király Gábort itthon is a kihívások éltetik

2015. május. 14., 17:28   |    

Király Gábort itthon is a kihívások éltetik

A 40. életévében járó válogatott kapus a Fulhamben már befejezte az idényt, a következő szezont pedig Szombathelyen kezdi meg.

Király Gábor az angol másodosztály küzdelmeinek végeztével befejezte a 18 éve tartó légióskodást, a Hertha, a Crystal Palace, a West Ham, az Aston Villa, a Burnley, a Leverkusen, az 1860 München és a Fulham után a korábbi csapatához, a Haladáshoz vezet az útja.

- Évekkel ezelőtt hoztam meg azt a döntést, hogy a légiós évek után a Haladásnál folytatom a pályafutásomat, és azóta folyamatosan készültem a hazatérésre - mondta az mlsz.hu-nak a tapasztalt kapus. - Szombathely a szülővárosom, az otthonom, itt nőttem fel, huszonegy éves koromig itt is futballoztam, nem is volt kérdés, hogy itt szeretném befejezni profi pályafutásomat. Szorítok azért, hogy a csapat meghosszabbítsa élvonalbeli tagságát, de nem attól tettem függővé a hazatérést, hogy melyik osztályban szerepel a csapat, én nem valamelyik osztályba igazolok, hanem a Haladásba, függetlenül attól, hogy éppen hol játszik a csapat. Rengeteg motivációt jelent, hogy ismét a Hali színeiben játszhatok, aki ismer, tudja, hogy ugyanúgy fogok küzdeni, mint bármelyik külföldi csapatomban.

Király Gábor hatévesen került a Haladás VSE-hez, és 15 éven keresztül volt a klub játékosa. 1993-ban, 17 évesen aláírta élete első profi szerződését, és rögtön be is került az NB I-es felnőtt csapatba, ahol több mint három évet védett, mielőtt 1997-ben eligazolt a Herthához.

- Rengeteget jelent nekem a szombathelyi klub, nagyon sok szép emlékem van a Haladásról, persze, szinte minden megváltozott az eligazolásom óta eltelt közel két évtized alatt - tette hozzá Király Gábor.- Ma már nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre, amikor még a Vas megyei címert varrták a Haladás mezére, még otthon mostuk a szerelésünket, és saját magunk vittük az edzésekre. Akkoriban két kesztyűm volt egy egész idényre, azokat is nekem kellett saját zsebből megvenni, mert a klubnak nem volt kapusszerelése. Ezek az idők természetesen már régen elmúltak, de számomra ugyanolyan kihívás lesz a Haliban védeni, mint húsz éve, vagy mint később a Herthában, a Crystal Palace-ban, vagy az 1860 Münchenben. Nagy meglepetés kapusként már nem érhet, huszonkét év profi pályafutás alatt mindent átéltem, amit lehetett, megjártam mennyet és poklot, de ameddig találok kihívást egy feladatban, szívesen csinálom. Világ életemben a kihívásokat kerestem, mindig szerettem dolgozni, küzdeni egy célért, így lesz ez a Haladásnál is.

hunfinn40|

Király Gábor továbbra is stabil tagja a válogatott keretnek, sőt, az előző két tétmérkőzésen ő védte a nemzeti csapat kapuját, méghozzá tökéletes mutatóval, kapott gól nélkül. Bár 93-szoros válogatottként már csak nyolc mérkőzés választja el a magyar válogatottsági rekordtól, továbbra sem figyeli ezt a statisztikát sem, amikor hívják, nagyon szívesen jön a válogatottba, kerettagként pedig igyekszik a maximumot adni minden egyes edzésen és mérkőzésen.

- Amikor 21 évesen kimentem külföldre, azt terveztem, hogy három évig védek kint, majd hazajövök, és 30 évesen befejezem a profi labdarúgást. Ehhez képest 18 év után tértem haza, negyvenhez közelítve is védek, és, amire különösen büszke vagyok, tagja vagyok a válogatott keretének. Minden válogatott meghívónak örülök, akkor is, ha tudom, hogy nem én védek a soros mérkőzéseken. Számomra az a lényeg, hogy a saját feladatomat tökéletesen ellássam, még ha ez csak az edzéseken való részvételt jelent is. A válogatottnál sosem elég az a teljesítmény, amit a klubcsapatában nyújt egy kapus, itt minden esetben több kell annál, akkor is, ha valaki netán hétről hétre a Premier League-ben véd. Remek kapusokkal dolgozhatok együtt a nemzeti csapatnál, mindenben segítjük és jobb teljesítményre sarkalljuk a másikat, inkább támogatói, mint riválisai vagyunk egymásnak. Minden válogatott edzésen a maximumot hozom ki magamból, és majd eldől, hogy ez mire elég. Az utóbbi selejtezőkön ez elég volt ahhoz, hogy a kezdőcsapat tagja legyek.

Király Gábornak a védés mellett is bőven lesz feladata itthon hazatérése után, hiszen K1RALYSPORT összefoglaló néven kapusiskolát és sportlétesítményt működtet Szombathelyen, az általa alapított egyesület, a Király SZE futballcsapata pedig a Vas megyei első osztályban szerepel. A 93-szeres válogatott kapus nyáron aktívan részt vesz nemzetközi kapusiskolája szakmai munkájában: június végén országos körútra indul, a cél a kapus szakma népszerűsítése, illetve a tehetséges kapusok továbbfejlesztése.

- Szeged, Szentes, Szekszárd Telki és Fonyód szerepel a roadshow állomásai között, a fiatal kapusokat két edzésre, a szakembereket, kapusedzőket pedig szakmai konzultációra várjuk - mesélt nyári terveiről Király Gábor. - Az edzéseink elsősorban a 10-22 év közötti, kapus poszt iránt érdeklődő vagy már egyesületben játszó fiataloknak szólnak, a szakmai beszélgetésre pedig várunk minden sportvezetőt, aki nyitott arra, hogy elinduljon egy párbeszéd a kapus szakma népszerűbbé tételére, jól képzett kapusok kinevelésére. Még nyitott a jelentkezés a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola honlapján. Az a cél, hogy a gyerekek megértsék, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kapus váljon, hogyan lehet eljutni a nemzetközi szintig. Vannak tehetségeink, de belőlük csak minőségi munkával hozhatjuk ki a legtöbbet. Szeretnék irányt mutatni, tudatosítani a fiatalokban, hogy milyen képességek elengedhetetlenek ehhez a szakmához. Úgy érzem, az a hivatásom, hogy otthon, Szombathelyen adjam át a fiataloknak azt, amit a nagyvilágban láttam az elmúlt 18 évben. A K1RALYSPORT-ban a célunk, hogy családias légkörben neveljünk ki olyan labdarúgókat, akik nemcsak szakmailag, hanem emberileg is magas kvalitásokkal rendelkeznek. Külön öröm, hogy hazatérésemmel több időm lesz foglalkozni az egyesület és az iskola ügyeivel, és segíteni tudok a fiatalok fejlődésében.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS