Kispesten visszasírják a finn napokat

2015. június. 16., 09:41   |    

Kispesten visszasírják a finn napokat

Huszonkét éve, 1993 júniusban Kispesten is finn volt a módi, hiszen Martti Kuusela irányításával, eddigi utolsó bajnoki címet ünnepelte a Honvéd. Újabb összefoglalókkal bővült az MLSZ Archív csatornája.

1992 őszén Verebes József irányításával vágott neki a Honvéd a szezonnak. A Mágust azonban október 3-án, váciak elleni vereséget követően felállították a kispadról. Verebessel nyolc forduló során háromszor győzött, kétszer döntetlenre végzett, míg háromszor kikapott a Honvéd, ahol ezt nem tartották sikeres nyitánynak. A kilencedik körben Szurgent Lajos vezette a kispestieket, akik odahaza 2-1-re elverték a Siófokot, majd váratlan bejelentést tett a vezetőség.

A kispesti klub akkori mecénása, Louis de Vries finn edzőt szerződtetett, Martti Kuusela ült le a Honvéd kispadjára. A tréner korábban a belga Beerschotnál dolgozott és finoman szólva is szkeptikusan fogadta őt a hazai futballtársadalom. Kuusela volt az első külföldi edző, aki a második világháborút követően az NB I-ben dolgozott, és a kőkemény munkát jelölte meg a siker zálogaként.

A finn szakember 1992. október 17-én Székesfehérváron vezette először a Honvédot. A Brockhauser - Plókai A., Márton, Csábi - Szabados, Illés, Árki, Halmai (Ivanics), Duró - Fischer (Negrau), Orosz összeállítású csapat gól nélküli döntetlenre végzett, majd folyamatosan lendületbe jött. Kuusela vezetésével az őszi idény maradék öt meccsét megnyerte, és a harmadik helyen telelt – akkor még két pont járt a győzelemért, a Vác 23 ponttal vezetett, a Ferencváros 22, a Honvéd 21-gyel állt.

Tavasszal ez a három csapat futott versenyt a bajnoki címért. A 26. fordulóban úgy tűnt, a Vác lesz a befutó, mert amíg Csank János együttese legyőzte a Csepelt, addig a Ferencvárost az MTK, a Honvédot pedig a Győr verte el, így a Duna-parti gárda három pont előnyre tett szert az élen. Azonban a maradék négy mérkőzésén a Vác csupán egyszer győzött, míg a Honvéd valamennyi meccsét behúzta. Kuusela csapata a 28. fordulóban állt az élre, és a záró két körben nem adta alább, megnyerte a bajnokságot.

Siker ide vagy oda, Kuuselát a következő szezonban menesztették, a 19. fordulóban megköszönték a munkáját. A finn tréner pazar mérleggel búcsúzott, 40 magyar bajnoki meccsen 24-szer állt fel győztes meccs után a kispadról, nyolcszor döntetlenre zárt, míg nyolcszor vereség miatt bosszankodhatott. A Honvéd vele nyerte eddigi utolsó bajnoki címét. Az 1992/93-as bajnokság számos mérkőzése megtalálható az Archív Csatornában.

Videoton-Honvéd 0-0



Diósgyőr-Honvéd 1-5



Vác-Ferencváros 1-3



Vác-Honvéd 2-0


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS