Kiszámíthatatlan a cseh válogatott formája

2013. július. 30., 15:15   |    

Kiszámíthatatlan a cseh válogatott formája

A magyar válogatott 2012 júniusában Európa-szerte feltűnést keltő győzelmet aratott a csehek otthonában. Az akkori ellenfél néhány héttel később bejutott az Eb negyeddöntőjébe, augusztus 14-én pedig a Puskás Ferenc Stadionban vizitál. Az mlsz.hu felelevenítette, mi tört a cseh válogatottal a mieink ellen két mérkőzés között eltelt bő egy évben.

Amikor néhány nappal a magyarok elleni, prágai vereség után a cseh együttes 4-1-re kikapott az oroszoktól Varsóban, nem tűnt nagyon valószínűnek, hogy még a következő nyáron is Michal Bílek irányítja a csapatot. Ám aztán hirtelen vitézkedni kezdett a cseh legénység. A görögök elleni 1-1 már jó eredmények számított, de még inkább a házigazda lengyelek elleni szűk győzelem. A mindkét mérkőzésen gólt szerző Petr Jirácek a legjobbkor talált magára. A csehek végül csoportelsőként kerültek a negyeddöntőbe, futballtörténelmet írva, ugyanis korábban még soha, egyetlen csapat sem nyerte meg negatív gólkülönbséggel a csoportját az Európa-bajnokságok történetében! A következő mérkőzésen Cristiano Ronaldo találatával a portugálok elbúcsúztatták a cseheket – de mégiscsak Európa legjobb nyolc együttese között volt Michal Bílek legénysége 2012 nyarán.


Az Eb-szereplés után nem kellett új csapatot építeni, a válogatott szinte „lendületből” ment neki az ősznek. Az első időszak nem alakult jól, mintha góliszony kínozta volna a csapatot. Az ukránok elleni idegenbeli barátságos mérkőzés, aztán a dánok elleni, koppenhágai vb-selejtező, majd a finnek elleni, teplicei, ugyancsak felkészülési mérkőzés sem hozott cseh gólt. Noha a dánok elleni „iksz” nem jelentett rossz nyitányt, az augusztusi-szeptemberi produktum, illetve benne a finnek elleni hazai vereség sok kritikát szült. Málta ellen 3-1-re nyert aztán Plzenben a válogatott vb-selejtezőn, de ezt szinte mindenki természetesnek vette Csehországban. Így aztán a négy nappal későbbi, a bolgárok elleni vb-selejtező hazai döntetlenje (0-0) ismét rontotta a kedélyeket. Bílek csapata akkor már az ötödik mérkőzését játszotta az Európa-bajnokság után, s csak a máltaiaknak tudott gólt lőni. Novemberben még játszott a csapat a szomszéd szlovákokkal, s az ottani 3-0, noha „csak” barátságos mérkőzésen született, valamelyest helyretette a lelkeket. Az olmützi találkozó elsősorban David Lafata mérkőzése volt: az első hat percben lőtt két góljával, mint utóbb kiderült, eldöntötte a meccset.

cseh2|Tavaly májusban Dzsudzsák Balázs és Gyurcsó Ádám góljaival nyertünk 2-1-re

2013-ban eddig négy mérkőzést játszott a cseh válogatott. Februárban Törökországban nyert 2-0-ra a tartalékos házigazdák ellen, az egyik gólt ismét Lafata, a másikat Krejči szerezte.

Márciusban következett a vb-selejtezők kulcsmérkőzése az addig nyeretlen dánok ellen. Bílek kapitány mindenkit a fedélzetre hívott, Čech védett, játszott Kadlec, Plašil, Jiráček, Lafata, majd csereként félórát Rosický is. Kiábrándító csalódás lett a vége: a dánok a második félidőben három gólt szerezve nyertek 3-0-ra. Valamelyest javított a mérlegen a korábban Koppenhágában négygólos győzelmet (!) aratott örmények elleni 3-0, aztán következett a júniusi, olaszok elleni hazai vb-selejtező. Prágában nem született gól. Az Eb-ezüstérmes olaszok elleni döntetlen nem lett volna rossz eredmény, de a cseh válogatott nem került sokkal jobb helyzetbe a vb-csoportban. Nem könnyű a helyzete, noha csak egyetlen ponttal áll a pótselejtezőt ígérő második helyen posztoló bolgárok mögött. Ám az őszi folytatásban négy selejtezőjéből hármat idegenben kel megvívnia. Csak az örményeket fogadja, ellenben a bolgárokkal, az olaszokkal és a máltaiakkal idegenben játszik.

A csehek kerete nem sokat változott az Európa-bajnokság és az olaszok elleni legutóbbi vb-selejtező között. Tizenöt játékos neve mind a két névsorban szerepelt, köztük a mai cseh futball legnagyobb csillagaié. Többek között Čech, Michal Kadlec, Plašil, Hübschman, Jiráček, Lafata, Rosický tartozik például ebbe a sorba. Közülük a Chelsea – a válogatottban egyébként éppen a magyarok ellen debütált – kapusa tavasszal már a 100. válogatottságán is túljutott. Az újak közül kiemelést érdemel Ladislav Krejči, a Sparta mindössze 21 éves, „Dzsudzsák-szerű” középpályása, Tomáš Kalas, a Chelsea 20 éves védője, Libor Kozák, a Lazio csatára, s nem utolsósorban Václav Kadlec a Sparta 21 éves korára már 31 élvonalbeli gólig jutott, tavalyi koponyatörését kihevert tehetséges csatára.


Jegyinformációk

A szurkolók továbbra is a Ticket Express irodáiban, vagy interneten vásárolhatják meg belépőiket a csehek elleni, augusztus 14-i (kezdési időpont: 20.30) felkészülési meccsre. Az MLSZ oldalán, a fenti linken keresztül megrendelt jegyek díjmentesen átvehetők a Ticket Express három budapesti irodájában, valamint lehetőség van azok otthoni kinyomtatására, ez szintén díjmentes szolgáltatás. A mérkőzésre rendkívül kedvező áron (18 év alattiaknak 500, 18 éven felülieknek 900 forintért) kaphatóak a jegyek.

A Ticket Express budapesti irodáinak címe:

Ticket Express Dalszínház
1061 Budapest, Dalszínház utca 10.
H-P: 10 - 18
+36-30-30-30-999
info@tex.hu

Ticket Express - SYMA Jegypénztár (Dózsa György út felől)
1146 Budapest, Dózsa György út 1.
H-P: 9.00-17.00
Ebédszünet: 13.00-13.30
+36-30-30-30-999
info@tex.hu

Ticket Express - WestEnd (Információs pult mellett)
1132 Budapest, Váci út
H-P.: 11:00 - 19: 00
Szo: 11-16
+36-30-30-30-999
info@tex.hu

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS