Kupafinálék a Hidegkuti Stadionban

2021. április. 15., 15:16   |    

Kupafinálék a Hidegkuti Stadionban

A Női Magyar Kupa és az Amatőr Kupa döntőjét a szokásokhoz híven idén egy napon és helyszínen játszák a csapatok: május 5-én, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az előző évadban a női és az amatőr mezőnyben sem lehetett befejezni a kupasorozatot a koronavírus-járvány miatt. Idén azonban a hagyománynak megfelelően egymás után tartják a két döntőt: május 5-én, 12.00-től az amatőrök, 17.45-től pedig a hölgyek küzdenek meg a kupáért.

A két találkozó közti nagyobb szünetre ezúttal a kötelező fertőtlenítés miatt van szükség, annak érdekében, hogy a csapatok biztonságosan válthassák egymást az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az Amatőr Kupa-döntőt hagyományosan a Magyar Kupában legtovább jutó amatőrcsapatok, vagyis manapság a megye I-es vagy annál alacsonyabb szinten szereplő együttesek vívják. A mostani idényben a 8. körig jutó Tarpa SC és a Fémalk-Dunavarsányi TE csap össze. A Tarpa a főtáblán büntetőkkel győzte le a Komáromot, majd 4–1-re legyőzte a Felsőzsolcát, végül a DVTK állította meg (3–0). A Dunavarsány útja pedig a Körösladányon (2–1) és a Kabai Meteorit SE-n (2–0) keresztül vezetett az amatőrök döntőjébe, végül a Budafok ejtette ki egy kiütéses, 11–0-s győzelemmel. A legutóbbi kiírást egyébként a Lipót nyerte.

Az amatőrök sikere
Az Amatőr Kupa 1964-ben Szabad Föld Kupa néven indult útjára, hogy az M(N)K-ban való minél jobb szereplésre biztassák a kiscsapatokat. A mérkőzést ugyanis hagyományosan az országos kupasorozatban a legtovább jutó két amatőr csapat játszhatja, általában a kupadöntő előmeccseként. A magyar kezdeményezés nyomán Csehszlovákiában, az NDK-ban és Lengyelországban, majd Romániában, Hollandiában és Dániában is elkezdtek rendezni ilyen mérkőzéseket.

A Női Magyar Kupában a 2019-es győztes, az FTC-Telekom számít címvédőnek, ráadásul a Fradi tartja a László Kórház SC rekordját: mindkét együttes 5 alkalommal ért a csúcsra, igaz, a Ferencvárosnak ez zsinórban ötször sikerült. A Fradi az elődöntőben az MTK-t búcsúztatta 4–0-val.

A kihívó az Astra lesz, amely csapat a legutóbb döntőben szereplő DVTK-t ejtette ki a legjobb négy között. Az üllői együttes eddig egy alkalommal, 2012-ben hódította el a kupát, ez után pedig mindössze egyszer, 2013-ban jutott a fináléba, akkor az MTK győzte le 2–0-ra.

Ami a lebonyolítást illeti: az Amatőr Kupában van esély kétszer 15 perc hosszabbításra, abban az esetben, ha a csapatok a rendes játékidő végén döntetlenre állnak. Ha a ráadásban sem dől el a párharc, tizenegyesrúgások következnek. A Női Magyar Kupában azonban nincs hosszabbítás, ha a lefújást követően döntetlen az állás, tizenegyesek jönnek.

Az M4 Sport mindkét döntőt élőben közvetíti!


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS