Legyőzte a Vidit, és a bajnoki cím kapujába került a Ferencváros

2019. április. 20., 21:38   |    

Legyőzte a Vidit, és a bajnoki cím kapujába került a Ferencváros

Az OTP Bank Liga 29. fordulójában a Ferencváros 4-1-re legyőzte a második félidőben emberhátrányban játszó MOL Vidit, ezzel 11 pontra növelte az előnyét a tabella élén, a hátralévő négy fordulóban mindössze két pontot kell szereznie a bajnoki címhez. Az alsóházban a Kisvárda és a DVTK is nyerni tudott, így a 6. helyezett Mezőkövesdtől kezdve még mindegyik csapatnak lehetnek kiesési gondjai.

MTK Budapest-Kisvárda Master Good 0-1 (0-1)
Gólszerző: Horváth Z. (20.)
MTK: Horváth L. - Katona, Pintér, Gengeliczki, Szelin - Vass Á. (Kanta, a szünetben), Vogyicska - Gera D., Bognár (Diallo, 68.), Schön - Lencse (Vass P., a szünetben)
Kisvárda: Felipe - Melnyik, Beriosz, Kravcsenko, Lukjancsuk - Lucas, Karaszjuk (Vári, 86.) - Gosztonyi (Hugo Seco, 66.), Cukalasz, Grozav - Horváth Z. (Negrut, 70.)
 
Aktívabb volt a mérkőzés első húsz percében az MTK, többet támadott, de a Kisvárda stabilan védekezett, majd váratlanul meg is szerezte a vezetést. A folytatásra sem változott a hazai csapat játéka, az MTK szép passzokkal gyakran eljutott a vendégek tizenhatosa környékére, az ívelések azonban nem jelentettek veszélyt. A pihenőt követően a fővárosi együttes - melyben a szünetben két csere is volt - aktívabbá vált, kétszer helyzetbe is került, de Luiz Felipének, a vendégek kapusának csak az 56. percben kellett először védenie, és a későbbiekben sem akadt sok dolga. A Kisvárda viszont a hajrához közeledve többször is veszélyeztette az MTK kapuját, amikor tudta, taktikusan elöl tartotta a labdát és végül megszerezte a bennmaradás szempontjából értékes három pontot. Ezzel a tizedikről a kilencedik helyre lépett előre, míg az MTK maradt ugyan a hetedik, de pontszámban közelebb került a kiesőzónához.

Puskás Akadémia - Mezőkövesd-Zsóry FC 1-0 (0-0)
Gólszerző: Knezevic (71.)
Puskás Akadémia: Hegedűs L. - Szolnoki, Hegedűs J., Hadzsiev, Nagy Zs. - Szakály P., Mioc, Urblík (Poór, 60.), Sós (Spandler, 80.) - Arabuli (Vega, 61.), Knezevic
Mezőkövesd: Szappanos - Eperjesi, Pillár, Katanec, Szalai A. - Szeles (Vajda, a szünetben), Iszlai - Cseri (Pekár, 75.), Meszhi, Moutari - Drazic (Koszta, 75.)

Az első félidőben mindkét együttes jóval nagyobb hangsúlyt fektetett a védekezésre, mint a támadásra, ennek megfelelően javarészt mezőnyjátékkal telt az idő. Az első 45 percben igazán nagy gólszerzési lehetőség egyik fél előtt sem adódott, így a szünetre gól nélküli állásnál vonultak el a csapatok. Fordulás után annyiban változott a játék képe, hogy a kövesdiek kerültek mezőnyfölénybe, ez azonban meddőnek bizonyult, mert gólt változatlanul nem tudtak szerezni. Felcsúti részről viszont Knezevic egy váratlan megindulás és egyéni akció végén megszerezte a vezetést a hazaiaknak, akik ezt az előnyt a lefújásig sikeresen megőrizték.

Újpest FC-Budapest Honvéd 0-0
Szusza Ferenc Stadion, 3884 néző, v.: Andó-Szabó
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Litauszki, Ristevski, Balázs B. - Kovács L., Onovo - Zsótér, Rácz (Nagy D., 64.), Beridze (Simon, 81.) - Traoré (Solomon, 82.)
Honvéd: Gróf - Batik, Lovric, Kálnoki Kis - Heffler, Szendrei, Fousseni (Banó-Szabó, 69.), Ben-Hatira (Májer, 81.), Uzoma - Danilo (Tischler, 89.), Holender

Az Újpest nagy elánnal kezdte a mérkőzést, de lehetőségig sem jutott a jól záró kispestiekkel szemben, akik Holender révén a félidő helyzetét puskázták el a 22. percben. Ezt követően a szünetig kiegyenlített mezőnyjátékot láthattak a nézők, a kapusoknak nem akadt védenivalójuk. A második játékrész elején egyik csapat sem tudta rákényszeríteni az akaratát a másikra, majd az újpestiek a 65. perc környékén magukhoz ragadták a kezdeményezést. A házigazdák ekkor sorra alakították ki a helyzeteket, de gólt nem tudtak szerezni. A hajrára kijött a szorításból a vendégcsapat, az eredmény azonban nem változott. A bajnoki szezon mindhárom mérkőzésén döntetlenre végzett egymással az Újpest és a Honvéd, szeptember elején a Szusza Ferenc Stadionban ugyancsak 0-0 lett a végeredmény. Az újpestiek immár sorozatban 14 hazai mérkőzésükön nem kaptak ki: nyolc győzelem mellett hatodszor játszottak döntetlent. A kispestiek egymást követő nyolcadik idegenbeli bajnoki összecsapásukon is nyeretlenek: öt vereség mellett harmadszor szereztek egy pontot.

Diósgyőri VTK-Paksi FC 1-0 (1-0)
Gólszerző: Prosser (27.)
Kiállítva: Könyves (36.)
Diósgyőri VTK: Antal - Polgár, Brkovic, Tamás M. - Sesztakov, Szabó B., Márkvárt, Hasani, Juhar (Korbély, 79.) - Vernes (Mihajlovic, 68.), Prosser (Tóth B., 91.)
Paksi FC: Nagy G. - Kővári, Bobál, Kesztyűs (Cseke, 80.), Szabó J. - Windecker, Egerszegi, Papp K. (Kecskés, 73.) - Bartha (Simon A., 59.), Könyves, Hahn

Kezdetben mindkét csapat a biztonságra törekedett, a kapuk nem forogtak veszélyben. Aztán a meccs első helyzetét gólra váltották a hazaiak, akik néhány perc múlva emberelőnybe is kerültek, miután Könyves két percen belül kétszer is sárga lapot érően szabálytalankodott. A létszámfölénybe került Diósgyőr innentől kezdve irányította a játékot, a szünetig többször is lehetősége volt megduplázni előnyét, bár nem élt vele. A második félidőben volt ugyan egyenlítési lehetősége a Paksnak, de többnyire a házigazdák birtokolták a labdát, és veszélyes helyzeteket alakítottak ki, bár újabb gólt már nem sikerült szerezniük. A hajrában leginkább már csak az eredmény tartására törekedtek. A kiesés ellen küzdő miskolciak ezzel megszakították négymeccses nyeretlenségi sorozatukat, a Paks viszont immár hét találkozó óta nem tud győzni, ráadásul egymás után ötödik mérkőzésén volt gólképtelen. A tolnaiak így közel kerültek a kieső zónához.

Debreceni VSC-Szombathelyi Haladás 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Szatmári (35.), Bódi (64., 11-esből), illetve Ivanov (76.)
Debreceni VSC:  Nagy S. - Bényei, Szatmári, Pávkovics, Barna - Damásdi, Jovanovic (Csősz, 61.), Haris, Bódi - Szécsi (Varga K., 77.), Takács T. (Zsóri, 62.) 
Szombathelyi Haladás: Király - Habovda, Jagodics, Németh Mil., Mohl - Dausvili , Golodjuk (Ofosu, 57.) - Bamgboye (Gaál, 73.), Rui Pedro, Ivanov - Rabusic (Priskin, 58.)

Egyik csapat sem kezdte túl nagy iramban a mérkőzést, helyzetek nélkül, többnyire mezőnyjátékkal teltek a percek. A DVSC tíz perccel az első játékrész vége előtt egy pontrúgást követően Szatmári fejesével szerzett vezetést. A második félidőben támadóbb szellemben lépett pályára a Haladás. A vendégek többször el is jutottak a debreceniek tizenhatosáig, ám rendre rossz megoldást választottak, így gólszerzési esélyük nem volt. A hazaiak Bódi büntetőből szerzett góljával növelték előnyüket. A Haladás Ivanov lövésével szépített, igaz, ehhez a debreceni kapus, Nagy Sándor óriási hibája is kellett. A szombathelyiek pár perccel később akár egyenlíthettek is volna, de Ofosu lövése után a labda a kapufát találta el. A szombathelyiek három győztes mérkőzést követően kaptak ki ismét.

Ferencvárosi TC-Mol Vidi FC 4-1 (1-1)
Gólszerzők: Nguen (7.), Haratin (57.), Lanzafame (68., 92.), illetve Nego (21.)
Kiállítva: Hadzic (45+1.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister - Haratin, Leandro (Bőle, 75.) - Isael, Nguen, Petrjak (Varga R., 82.) - Szignyevics (Lanzafame, 59.)
Vidi: Kovácsik - Nego, Juhász R., Vinícius, Stopira - Pátkai, Hadzic, Huszti (Elek, 57.) - Kovács I., Hodzic (Tamás, a szünetben), Nikolov (Milanov, 63.)

Nguen nagyszerű egyéni megmozdulásával – a hátráló Vinícius mellett 18 méterről tekert higgadtan a kapu bal oldalába – a 7. percben vezetést szerzett a Ferencváros, amely ettől fellelkesülve maradt támadásban. Gyorsan felvette azonban a ritmust a Vidi, így kapura egyik csapat sem jelentett veszélyt, viszont mezőnyben nagy volt a küzdelem, sok volt a kontaktus. A 21. percben egyenlített a vendégcsapat – Huszti kapufáról kipattanó lövését Nego helyezte a kapuba –, ami megfogta az addig magabiztos házigazdákat. A szünetig nagy iramú, kiegyenlített küzdelem zajlott, kevés helyzettel és egy kiállítással: a fehérvári Hadzic fölösleges becsúszása második sárga lapot ért közvetlenül a félidő előtt. Cserélt és szerkezetet is váltott a vendégcsapat, amellyel ideig sikerült is eltüntetnie emberhátrányát. A Ferencváros azonban rendezte sorait, és Haratin fejesével az 57. percben ismét előnyhöz jutott. A csereként pályára lépő Lanzafame – akinek a hét elején járt le egyhetes felmentése az edzések látogatása alól, amit a klubvezetés szabott ki rá, sajtóértesülések szerint tiszteletlen viselkedés miatt – a 68. percben szabadrúgásból tekert a bal felsőbe, eldöntve ezzel a rangadót. A hátralévő bő húsz percben a hazaiak előtt adódtak újabb lehetőségek, a 92. percben – Elek hibáját kihasználva – Lanzafame lőtt újabb gólt. A bajnokságban sorozatban nyolcadik győzelmét aratta a Ferencváros, házigazdaként már a kilencediket. A fővárosi együttes pályaválasztóként immár 35 találkozó óta nem kapott ki a bajnokságban. A Vidinek viszont megszakadt a 13 tétmérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata, amely során 1 döntetlen mellett 12 győzelmet aratott. Utóbbi között a Ferencváros elleni kettős siker a Magyar Kupa negyeddöntőjében. A fővárosiak vezetőedzője, Szerhij Rebrov egy döntetlen és három vereség után először kerekedett a fehérváriakat irányító Marko Nikolic fölé.

Tabella


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS