Ma 50 éves Fischer Pál

2016. január. 29., 09:28   |    

Ma 50 éves Fischer Pál

1966. január 29-én született, vagyis ma ünnepli 50. születésnapját Fischer Pál, 19-szeres válogatott labdarúgó, aki pályafutása során magyar és holland bajnoki címet is szerzett.

Fischer Pál az Építőkben kezdett el futballozni, majd a Honvéd és a pilisszántói csapat érintésével került a Ferencvároshoz, ahol 18 évesen mutatkozott be az élvonalban. Részt vett az 1985-ös U20-as világbajnokságon, ahol a csapatnak annak ellenére nem sikerült továbbjutnia csoportjából, hogy veretlen maradt. Fischer Pál egy győztes gólt és egy pontot érő találatot szerzett a tornán.

1986-tól alapembere lett a Ferencvárosnak, egy évvel később pedig már az élvonalbeli mezőny egyik leggólerősebb játékosa volt. Az 1987-1988-as idényben 25 mérkőzésen 15 gólt szerzett, a következő évadban 27/13, majd 29/22-es mutatóval bizonyította, hogy megérett a felnőtt válogatottságra is.

1989-ben Leo Beenhakker figyelt fel rá, és kölcsönben szerződtette akkori csapatához, az Ajaxhoz. Amszterdamban jól kezdett (nyolc meccsen hét gólt szerzett), de ezt követően visszaesett a teljesítménye, és a holland bajnoki címmel végződő idény végén az Ajax nem kínált neki szerződéshosszabbítást.

Ezt követően ismét a Fradi következett, ahol Magyar Kupa-győzelem és bajnoki ezüstérmet nyert az együttessel. Mégsem maradt a zöld-fehéreknél, Siófokra igazolt, ahol 1991-ben, 16 góllal az NB I gólkirálya lett. Egy újabb klubváltást követően, 1993-ban nyerte meg első és egyetlen bajnoki aranyérmét - a Kispest Honvéd labdarúgójaként. Továbbra sem tudott hosszabb ideig gyökeret verni egy klubnál, visszatért Siófokra, majd a Sopron és a Vasas érintésével Eszékre szerződött, innen hazatérve alacsonyabb osztályú együttesekben fejezte be pályafutását. A magyar élvonalban 271 meccset játszott, ezeken száz alkalommal talált a kapuba.

A válogatottban 26 éves koráig számítottak a játékára, első meccsét 1988-ban, az utolsót 1992-ben játszotta a nemzeti csapatban, ahol összesen 19 alkalommal lépett pályára.

- Nagyon jól esik, hogy rengetegen felköszöntöttek születésnapomon, de kicsit azért megütött, hogy nemrég még élsportoló voltam, most pedig már ötvenéves vagyok. Visszatekintve, alapvetően elégedett lehetek a pályafutásommal, persze, talán ki lehetett volna hozni többet is belőle. Voltak pontok, amikor válaszút elé kerültem karrierem során, s ha másképp döntök, talán máshogyan alakul a pályafutásom. Ilyen volt például, amikor az Ajaxtól eljöttem, és noha hívott a holland Roda, én inkább úgy döntöttem, hogy a gyermekkori bálványom, Nyilasi Tibor vezette Fradit választom, amit végül egy percig sem bántam meg - mondta az mlsz.hu-nak Fischer Pál, aki jelenleg is a futballban tevékenykedik, a Ferencváros utánpótlásában dolgozik, és természetesen nagy szurkolója a válogatottnak.

- Örülök, hogy sikerült kijutni az Eb-re, egy nagyon jó csapat alakult ki az utóbbi időszakban a válogatottnál. Külön szurkolok személyes kedvencemnek, Böde Dánielnek, hogy sikerüljön bekerülnie az Eb-csapatba, és jó teljesítményt nyújtson Franciaországban. A kijutás kiharcolásáért elismerés jár Bernd Storck szövetségi kapitánynak, szükség volt a jó döntéseire a pótselejtezőkön, bízom benne, hogy az Eb-n is így jön be minden húzása – tette hozzá az ünnepelt.

Fischer Pál gólkirályi címe évében ilyen klasszis gólokat szerzett, mint az alábbi videón, a Tatabánya ellen (2.10-től):



Ez pedig egyik legjobb mérkőzése a Fradi színeiben, amikor csapata az ő mesternégyesével győzte le a Videotont:


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS