Magyar játékossal Európa-bajnok a német válogatott

2013. július. 28., 20:48   |    

Magyar játékossal Európa-bajnok a német válogatott

Németország nyerte a svédországi női Európa-bajnokságot, a magyar származású Marozsán Dzsenifer kulcsjátékosa volt az aranyérmes csapatnak.

A női kontinensviadal a "szokásos" forgatókönyv szerint alakult, a zsinórban hatodik Eb-aranyát nyerő német válogatott győzelmével ért véget. A német válogatott a solnai döntőben 1-0-ra legyőzte a tornára a magyar válogatott selejtező csoportjából kijutó norvégokat. A telt házas, 41 ezer néző előtt rendezett fináléban kezdőként lépett pályára a magyar-német kettős állampolgár Marozsán Dzsenifer is, aki az elődöntőben győztes gólt szerzett a házigazda svédek ellen, és a fináléban is csapata egyik legjobbja volt.

A 21 éves Marozsán Dzsenifer a négyszeres magyar válogatott, a kilencvenes évek közepétől Németországban élő Marozsán János lánya már külföldön kezdett el futballozni, és tehetsége egészen fiatalon megmutatkozott: 14 évesen és hét hónaposan mutatkozott be a Bundesligában, ez ugyanúgy rekord, mint az, hogy 15 évesen és 4 naposan már gólt is szerzett a német élvonalban. Kettős állampolgárként a német válogatottat választotta, 2010-ben mutatkozott be a felnőtt nemzeti csapatban, amelynek azóta is oszlopos tagja.

Magyarországon a női futball elismertsége egyelőre nem közelíti meg a férfi labdarúgásét, de az látszik, hogy tehetségek terén nem állunk rosszul: az idei évben Eb-aranyat és BL-aranyat is szerzett magyar női labdarúgó, utóbbit még tavasszal a Wolfsburgban futballozó Jakabfi Zsanett - ő szerencsére a magyar válogatottat erősíti.

- Marozsán Dzsenifer és Jakabfi Zsanett példája azt mutatja, hogy bár egyelőre nem tartozunk az elithez, a magyar lányok tehetségben egyáltalán nem maradnak el a német, norvég vagy svéd játékosok mögött - mondta Vágó Attila, az MLSZ női szakágvezetője, aki élőben nézte meg a solnai döntőt, és több csoportmérkőzést is a helyszínen látott az Európa-bajnokságon. - Egyelőre a magyar játékosoknak külföldi csapatokban kell játszaniuk ahhoz, hogy kiemelkedő eredményeket érjenek el, de a két lány példakép lehet a fiatalok számára, mert mindenki láthatja, hogy kemény munkával Magyarországról is vezet út a világ élvonalába. A magyar női válogatottban jelenleg is futballoznak olyan játékosok, akik esetében megvan az esély, hogy néhány év múlva hasonló eredményeket érjenek el, és abban bízom, hogy hat-nyolcéves távlatban a mi válogatottunk is ott lehet majd a világ- és Európa-bajnokságokon.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS