Magyar Kupa: a Fradinak a kisebb csapatok ellen is vigyáznia kell

2013. október. 04., 11:31   |    

Magyar Kupa: a Fradinak a kisebb csapatok ellen is vigyáznia kell

A csütörtök esti sorsoláson kialakult a Magyar Kupa 4. fordulójának párosítása. Az mlsz.hu utánanézett a szereplők közelmúltbeli kupaszereplésének.

ESMTK–DVSC-Teva: A harmadik osztályban szereplő erzsébetiek 2012 őszén a második fordulóban búcsúztak, akkor nem jutottak el egy élvonalbeli csapattal való találkozásig. Most a legutóbbi két kiírás győztesét, a címvédőt fogadják. Érdekesség: a Loki – a májusi döntőt leszámítva – 2012 márciusa óta nem játszott élvonalbeli csapattal a Magyar Kupában.

Békéscsaba 1912 Előre–Videoton FC: A második vonalban a középmezőnybe tartozó csabai lila-fehérek a 2012–2013-as kiírásban a legjobb nyolc közé jutásért tizenegyes-párbajban estek ki a Vasas ellen. Egy évvel korábban még tovább meneteltek, a Ferencváros elbúcsúztatása után az MTK-vel szemben buktak el, a legjobb nyolc között. A Videoton 2011-ben kupadöntős volt, a legutóbbi két kiírásban pedig az elődöntőig jutott.

Kisvárda–Lombard Pápa: A második vonal egyik középcsapata az utóbbi évek legjobb szereplését produkálja a Magyar Kupában. A Nagykőrös legyőzésével került a legjobb 32 közé. A Lombard Pápa az előző két idényben alacsonyabb osztályú csapatok ellen búcsúzott, 2011 őszén tizenegyesekkel esett ki a Baja, tavaly pedig egygólos vereséggel a Létavértes ellen. 2010–2011-ben az Újpest elleni párharc jelentette a végállomást a nyolcadddöntőben.

Szeged 2011–MTK Budapest: A szegediek a legutóbbi két kiírásban egyaránt a Szolnok ellen estek ki. Az MTK 2012-ben második ligás csapatként döntőt játszott a Debrecen ellen, s csak tizenegyesekkel veszített. Tavaly ősszel ellenben már az első fordulóban, augusztusban búcsúzott a Dunakanyar-Vác ellen. A 2009–2010-es és a 2010–2011-es idényben egyaránt a legjobb nyolcig jutott.

Bajai LSE–Újpest FC:
A most csak NB III-as bajaiak a 2011–2012-es kiírásban, 2012 elején találkoztak a lila-fehérekkel. Az Újpest 7-1-es összesítéssel került az elődöntőbe. A 2009–2010-es szezonban a Haladás, 2010–2011-ben a Videoton állította meg őket. Az Újpest az utóbbi években kétszer is eljutott az elődöntőig, 2010-ben és 2012-ben. Az előző kiírásban a Kazincbarcika, a 2010–2011-esben a Kaposvár győzte le.

Gyirmót–Győri ETO FC: A szomszédvárak rangadójára a második ligás gyirmótiaknak a bajnoki címvédő, legutóbbi kupadöntős jutott. A Gyirmót az előző kiírásban és 2009 őszén a Kaposvári Rákóczi, 2011 őszén annak második csapata ellen búcsúzott. A legutóbbi négy kiírásban kétszer veszített tizenegyes-párbajt, egyszer a Rákóczi, egyszer, 2010–11-ben a Pápa ellen. A zöld-fehérek az elmúlt négy kiírásban csak élvonalbeli klub ellen kapituláltak, sorrendben a Bp. Honvéd, az MTK, a Videoton és a Debrecen ellen.

Viadukt SE Biatorbágy–Siófok: A megyei I. osztályban szereplő, korábbi NB I-es játékosokkal (Nikolov Balázs, Mico Smiljanic, Nagy Lajos) menetelő biatorbágyiak bravúros szerepléssel kerültek a legjobb 32 közé. Tavaly az első fordulóban az ESMTK ellen kaptak ki, szoros mérkőzésen (1-2). A Siófok 2009 őszén a Pálhalma ellen korán búcsúzott, 2010–2011-ben ellenben a nyolc közé jutott. 2011 őszén a Kozármisleny ejtette ki, az előző kiírásban megint a nyolcig jutott, ahol a Vasas búcsúztatta. Az NB II-ben kiválóan szereplő sárga-kékek nyilván azt remélik, jobban szerepelnek most, mint a páratlan évek őszén szoktak.

UFC Szekszárd–Ferencváros: A tolnai megyeszékhely csapata 2010–2011-ben eljutott a harmadik fordulóba, de a Kaposvár megállította. A Ferencváros az elmúlt években okozott már néhány kellemetlen meglepetést a híveinek. A 2009–2010-es kiírásban az MTK második csapata, a következőben a legjobb 16 között a Siófok, 2011–2012-ben a Békéscsaba, tavaly ősszel az Üllői úton a Haladás búcsúztatta. Nyilván ettől még a Fradi most óriási favorit a harmadik vonalbeli ellenféllel szemben.

Egri FC–Nyíregyháza Spartacus: A két csapat 2012 augusztusában, az első fordulóban találkozott. Akkor az Eger szerepelt magasabb osztályban, most a Nyíregyháza, holott a Nyírség legerősebb alakulata maradt a második vonalban. Ott ellenben parádésan rajtolt, még száz százalékos. A Nyíregyháza legutóbb csak nagy csatában, az első mérkőzést még meg is nyerve esett ki a későbbi győztes DVSC-Teva ellen a nyolcaddöntőben. Egy évvel korábban ellenben a Mezőkövesdtől, 2010 őszén a Tiszabecstől szenvedett súlyos vereséget a harmadik fordulóban. 2009-ben is abban a körben kapott ki, igaz „csak” két góllal a Nyírmadától.

Cigánd–Diósgyőri VTK: A két borsodi klub közül a „kiscsapat”, az NB III-as Cigánd öt évvel ezelőtt megnyerte a Sport TV kupáját, az az idény jelenti az utóbbi években a legjobb kupaszereplését is. A DVTK 2009–2010-ben, 2011–2012-ben és 2012–2013-ban is a nyolcaddöntőbe jutott (az MTK, a Győri ETO, s végül a Bp. Honvéd ejtette ki), 2010–2011-ben ellenben nagyon korán elbukott.

Dunaújváros PASE–MVM Paks: A másodosztályban kiváló rajtot vett újvárosiak az előző kiírás nyolcaddöntőjében csak idegenben lőtt kevesebb góljuk miatt estek ki a Siófok ellen. 2009-ben a 4. fordulóban csak hosszabbításban véreztek el a Videotonnal szemben. A Paks négy éve az előző mondatban említett fordulóban veszített a Kozármisleny ellen, 2011 elején a nyolcaddöntőben vérzett el a Kaposvárral szemben, bő félévvel később meglepő vereséget szenvedett a Putnoktól, a legutóbbi kiírásban pedig a negyedik fordulóig jutott, de ott a Győri ETO mindkétszer megverte.

PMFC-Matias–Mezőkövesd-Zsóry: A kör egyik, két élvonalbeli csapat részvételével rendezendő párharca. Érdekes, hogy a kupamérkőzés kiírt dátuma október 30., a két együttes pedig november 2-án találkozik majd bajnoki mérkőzésen. A 2012–2013-as kiírásban egyik csapat sem jutott a 16 közé, a pécsieket az előző körben a Tiszaújváros ejtette ki. (A Mezőkövesd a második fordulóban a Létavértes ellen vérzett el.) Ami az előző kiírásokat illeti, a PMFC 2009-ben kiejtette a ZTE második csapatát, majd kiesett a ZTE I ellen. 2010-ben a Paks állította meg. 2011-ben az 5. forduló és az MTK elleni két mérkőzés jelentette a végállomást. A mezőkövesdiek 2009–2010-ben bejutottak a nyolcaddöntőbe. A következő kiírásban az Egertől, 2011 őszén a Kecskeméttől kaptak ki, egyaránt a negyedik fordulóban.

FC Ajka–Kaposvári Rákóczi: Az NB II ötödik helyén álló ajkaiak tavaly nem jutottak első osztálybeli ellenfélig, a Vasas verte meg őket. 2011 őszén ugyancsak a harmadik fordulóban búcsúztak, a Gyirmót elleni tizenegyes-párharcban. 2009-ben – a mostani szezonhoz hasonlóan – eljutottak a negyedik fordulóig, de ott a Győri ETO túl erősnek bizonyult. E párharc szereplőinek a Gyirmót elleni tizenegyes-párbaj a Fekete Péter – 2009-ben a Kaposvárnak jelentette ez a végállomást. A Rákóczi sokkal tovább menetelt 2010–2011-ben, csak az elődöntőben állította meg a Videoton. 2011–2012-ben a legjobb nyolcig, a legutóbbi kiírásban (a Gyirmót búcsúztatása után) a Dunaújváros elleni harmadik fordulós vereségig jutott.

Puskás Akadémia FC–KTE Phoenix Mecano: A 4. forduló másik, két élvonalbeli csapat alkotta párjából az akadémisták először szerepelnek ilyen „magasságban” a Magyar Kupában. A KTE a 2011-es győzelemmel története legnagyobb sikerét érte el. Tavaly ősszel a második fordulóban a Nyíregyháza, 2011 őszén a Debrecen verte ki a kupából a lila-fehéreket. Az utóbbi négy lezárt kiírásra igaz: ha a KTE megérte a kupában a tavaszt, meg is nyerte a sorozatot.

Kemecse SE–Bp. Honvéd: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő alig ötezer fős település csapata a megyei első osztályban szerepel. Története legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a Bp. Honvédot fogadhatja a Magyar Kupa negyedik fordulójában. A kispestiek 2009–2010-ben az elődöntőbe jutottak, a következő sorozat negyeddöntőjében a Videotontól kaptak ki 5-1-es összesítéssel. 2011 őszén az első mérkőzés a búcsút is jelentette a Szigetszentmiklós ellen. A legutóbbi kiírásban a negyeddöntőben a Győri ETO állította meg Marco Rossi csapatát. Mindazonáltal a Bp. Honvéd a legutóbbi négy kiírásban háromszor is eljutott legalább a legjobb nyolc közé.

Csákvári TK–Haladás: A Fejér megyei kisváros NB III-as csapata az utóbbi években ért már el bravúrt a Magyar Kupában. 2011–2012-ben a mostanihoz hasonlóan bejutott a 32 közé, s ott csak hosszabbításban vérzett el a Pécsi MFC ellen. A Haladás 2009, 2010 és 2011 őszén is a legjobb 16-ig jutott, előbb a ZTE, majd kétszer a Videoton állította meg. Tavaly ősszel az előző fordulóban a Ferencvárost kiejtő Haladás már a legjobb 32 között búcsúzott – sorozatban harmadszor is a Videoton ellen.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS