Magyar Kupa: a mumusával találkozik az Előre a kupaelődöntőben

2016. március. 03., 11:41   |    

Magyar Kupa: a mumusával találkozik az Előre a kupaelődöntőben

A DVSC-Teva a Ferencvárossal, míg a Békéscsaba az Újpesttel került össze a Magyar Kupa elődöntőjében. Az Előrét korábban a legjobb négy között már kétszer is búcsúztatta az Újpest a sorozatban. Az elmúlt tizennyolc évben, az elsőt is beleértve, a Loki hatszor nyerte el a serleget, ebben a periódusban minden más klubnál többször. A Ferencváros 2005 után egy évtizeden keresztül nem jutott be a legjobb négy közé, ám tavaly megtört a jég, hiszen megnyerte a sorozatot.

Az ÚJPEST 1922-ben, 94 évvel ezelőtt játszott először a Magyar Kupa elődöntőjében, a mostani a 29. szereplése lesz a legjobb négy között. A húszas években, 1922 és 1928 között ötször is eljutott eddig a szakaszig, de győzni csak már a Dózsa-korszakban, a sorozatban nyert hét bajnoki cím időszakában tudott. A 2002-es győzelem után hosszú szünet következett, de a legutóbbi három kiírásban, 2013–2014-ben, 2014–2015-ben és most is eljutott az elődöntőbe. A lila-fehérek eddig nem panaszkodhattak az aktuális idény sorsolására, hiszen a Vértessomló (14-1), a Celldömölk (9-0), a Velence (2-1), a Zalaegerszeg (összesítésben 6-1) és a Tiszaújváros (összesítésben x-x) ellen, azaz csupa alacsonyabb osztályú gárda ellen vezetett az útja a legjobb négy közé. Nebojsa Vignjevics eddig 23 MK-mérkőzésen volt az Újpest vezetőedzője, csapata kizárólag a Videotontól kapott ki, ám a fehérváriaktól kétszer is. Tizenhat meccset megnyert, ezek közül kettőt, a DVTK elleni 2014-es kupadöntőt és egy ugyanannak az évnek az őszén játszott, ajkai találkozót büntetőkkel.

A DVSC-TEVA 1999-ben jutott be először a Magyar Kupa elődöntőjébe, azt meg is nyerte akkor. Nem első debreceni csapatként, hiszen 1930-ban a legendás Bocskai is nyert, de a klub történetének addigi legnagyobb sikerét elérve. Az elmúlt tizennyolc évben, az elsőt is beleértve, a Loki hatszor nyerte el a serleget, ebben a periódusban minden más klubnál többször. Tizenkétszer bekerült legalább a legjobb négy közé, a mostanit megelőzően legutóbb 2014-ben, amikor vereséget szenvedett az elődöntőben. Kondás Elemér irányításával eddig csak egyszer, tavaly nem jutott a legjobb négy közé a cívisváros alakulata. Az elmúlt évek legeredményesebb magyar klubedzőjével 33 MK-meccset vívott eddig a Loki, a mérleg 26 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség. (Győzelemnek számítva az MTK ellen 2012-ben tizenegyesekkel megnyert kupadöntőt.) A DVSC-Teva a mostani sorozatban, nemzetközi kupaindulóként, az első két fordulóban erőnyerő volt, majd a megyei III. osztályban szereplő Géderlaki KSE ellen nyert 3-0-ra. Utána a Szeged 2011 Grosics Gyula Akadémia együttesét búcsúztatta 3-0-s összesítéssel, végül a Nyíregyházán lépett túl, 7-1-es összesítéssel. Élvonalbeli klubbal még nem játszott, mindössze egy gólt kapott eddig a sorozatban.

A BÉKÉSCSABA 1993 után jutott ismét az elődöntőbe. A lila-fehérek számára a nyolcvanas évek jelentették a Magyar (Népköztársasági) Kupa-szereplésük legszebb korszakát, 1982-ben, 1983-ban és 1984-ben egymást követő három évben is az elődöntőbe jutottak. Mindháromszor ott búcsúztak, kétszer az Újpest ellen. 1988-ban ellenben, történelmük egyetlen eddigi országos titulusát szerezve, megnyerték a Bp. Honvéd elleni döntőt. Zoran Szpisljak legénysége a 2015–2016-os kupaidényben elsősorban pazar idegenbeli formájával tűnt ki, mind az öt, vendégként játszott mérkőzésén veretlen maradt, négyet ezek közül meg is nyert. Idegenben jutott túl a Csepelen (1-0), a Mezőkövesden (hosszabbításban 2-0), a Kisvárdán (2-1), majd a hazai 0-0 után az MTK-n (1-0) is. A negyeddöntőben előbb otthon 2-1-re nyert a Kozármisleny ellen, majd a baranyai 1-1 meghozta a továbbjutást. Az NB III-as, korábban három élvonalbeli klubot is elbúcsúztató „óriásölő” elvérzése után továbbra is a 2000-ben bravúrosan szereplő, akkor negyedosztályú Germán SE Tápiószentmárton az eddigi utolsó amatőrcsapat, amely eljutott a Magyar Kupa elődöntőjébe.

A FERENCVÁROS – ha elindult, mert közben akadt, hogy nem vehetett részt a tornán – az első hét sorozat mindegyikében eljutott legalább az elődöntőig. A bajnoki sorozat rekordere egyben a kupasorozat rekordere is, 21-szeres győztes a Magyar Kupában. 1933 és 1958 (1956) között, ha eljutott a legjobb négy közé, meg is nyerte a sorozatot. A zöld-fehérek 2005 után egy évtizeden keresztül nem jutottak be a legjobb négy közé, ám tavaly megtört a jég, ekkor meg is nyerték a sorozatot. Esélyük van továbbra is akár a duplázásra. Thomas Doll együttese a legutóbbi hét, a Videoton elleni párharcól hatot megnyert. A Fradi, mint nemzetközi kupainduló, a harmadik fordulóban kapcsolódott be a mostani MK-sorozatba, utána 10-ra verte meg a Nagyecsedet, 7-5-ös összesítéssel a Csákvárt, s 2-2-vel, több idegenbeli góllal múlta felül a Videotont.

Az elődöntők párosítása:

Újpest FC-Békéscsaba Előre 1912 FC
DVSC-TEVA-Ferencvárosi TC

A párharcok két mérkőzésen dőlnek el. Az első találkozót az elől álló csapat otthonában játsszák március 16-án, a visszavágót április 13-án rendezik.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS