Magyar Kupa-döntő: DVSC ötödször vagy MTK tizenharmadszor

2012. április. 29., 14:11   |    

Magyar Kupa-döntő: DVSC ötödször vagy MTK tizenharmadszor

Az MTK Budapest lehet a harmadik klub, amely a másodosztályból harcolja ki a kupagyőzelmet.

Kedden a 72. Magyar Kupa-döntőt rendezik, két olyan csapattal, amely korábban már letette a névjegyét a sorozatban: a kupatörténet első győztese, az MTK, valamint a - Győri ETO-val holtversenyben - legeredményesebb vidéki klub, a DVSC mérkőzik meg kedden délután a Puskás Ferenc Stadionban. A fővárosiak eddig 14 alkalommal játszottak döntőt a kupában, és ebből 12 alkalommal győztesen kerültek ki a párharcból, míg a DVSC hatszor jutott a fináléba, ebből négyszer sikerült elhódítania a trófeát.

Az MTK a sorozat kiírásának első évében, 1910-ben szerezte első diadalát. Már az első finálé 'kalandosan' alakult: az MTK és a BTC első mérkőzése 1:1-re végződött, a másodikat a 80. percben, sötétedés miatt, a kék-fehérek 2:1-es vezetésénél lefújta a bíró, majd egy későbbi időpontban lejátszották a hiányzó tíz percet. Az MTK lőtt még egy gólt, így lett 3:1 a végeredmény. A kék-fehérek 1912-ben és 1913-ban megismételték sikerüket, vagyis azelőtt összejött számukra a kupatripla, hogy bárki más akárcsak egyszer örülhetett volna a végső győzelemnek.

A 12-szeres győztes MTK-t az évek során lehagyta a Ferencváros, amely immár húsz kupasikerrel büszkélkedhet. A rossz nyelvek szerint ennek részben az az oka, hogy az MTK-nál a harmincas évek második felében és az ötvenes években nem vették komolyan a sorozatot - miközben a bajnokságban remekelt a gárda, a kupát csak egyszer, 1952-ben tudta elhódítani ebben az időszakban. AZ MTK utoljára 2000-ben szerzett kupaaranyat, azóta döntőbe sem sikerült jutnia. 

A DVSC-nél azonban éppen a 2000-as évek hozták meg a klub sikerkorszakát. Bár az első kupadiadal még 1999-ben született meg Garamvölgyi Lajos irányításával, 2000-től 2010-ig ötször is bejutott a fináléba a csapat, ebből háromszor el is hódította a trófeát, legutóbb 2010-ben, a ZTE elleni siker után került a cívisvárosba a kupa.

Érdekesség, hogy Budapest mellett Debrecen a másik olyan város, amely egynél több kupagyőztest adott a magyar futballnak, ráadásul 1930-ban a Bocskai első vidéki klubként diadalmaskodott a sorozatban.

Ha nem is gyakran, de avattak a másodosztályban szereplő győztest, ilyen volt 1934-ben a Soroksár és pontosan ötven évvel később a Siófoki Bányász (a következő bajnoki évben már mindkét csapat az NB I-ben szerepelt), és ilyen lehet most az MTK is, amely gyakorlatilag már ugyancsak bajnoknak tekinthető az NB II Nyugati csoportjában.

A kék-fehérek szakvezetője, Garami József rekordot dönthet, ha csapata győz, ő lesz az első edző, aki öt alkalommal vezeti MK-sikerre csapatát. Korábban a Pécsi MFC-t, a Ferencvárost egy-egy alkalommal, az MTK-t pedig kétszer irányította a megnyert fináléig, és e teljesítmény értékéből az sem von le semmit, hogy az 1998-as döntőben már nem ő irányította a kék-fehéreket.

*

Magyar Kupa-döntő, 2012. május 1., kedd, Puskás Ferenc Stadion
MTK Budapest –DVSC-TEVA 18.00

A kupadöntőre szóló belépők ára egységesen 1000 forint. A mérkőzés napján a Puskás Ferenc Stadion pénztáraiban is lesz jegyárusítás, az MTK szurkolói részére a Dózsa György úti pénztárak (szintén itt vásárolhatnak jegyet a semleges szurkolók), a DVSC szimpatizánsai részére a Stefánia úti pénztárak állnak majd rendelkezésre.

(Fotók: ifj. Thaly Zoltán)


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS