Magyar Kupa: lila-fehér csörte, újpesti előnnyel

2016. április. 11., 19:06   |    

Magyar Kupa: lila-fehér csörte, újpesti előnnyel

A Magyar Kupában már csak három mérkőzés van hátra a 2015-2016-os sorozatból, ebből kettőt a héten játszanak le: kedden a Békéscsaba fogadja az Újpestet, szerdán a Ferencváros a DVSC-Tevát.

A négy elődöntős csapat közül az újpestiek állnak a legközelebb a május 7-én, a Groupama Arénában sorra kerülő fináléba jutáshoz, miután az Békéscsaba elleni első összecsapáson, hazai pályán 2-0-ra nyerni tudtak. A viharsarkiak helyzete ezzel együtt nem reménytelen, az újpesti összecsapást követően ugyanis a bajnokságban sikerült hazai pályán legyőzniük keddi ellenfelüket (más kérdés, hogy az az 1-0 nem érne továbbjutást), és az Újpest formája is meglehetősen hullámzó, idén például még nem nyert idegenben bajnoki mérkőzést.

A fővárosi lila-fehérek viszont a mostani kupaidényben még egyszer sem szenvedtek olyan gólkülönbségű vereséget, ami most a kiesésüket jelentené. Még érdekesebb, hogy vendégként tíz éve, 2006-ban kaptak ki legutóbb úgy a Magyar Kupában, ami most nem juttatná tovább őket a 90 perc után. (2006-ban a DVSC-től kaptak ki 2-0-ra Debrecenben. Tavaly kettős vereséggel búcsúztak a Videoton FC ellen, de a székesfehérvári 0-1 után a Megyeri úton kaptak ki 4-1-re.).

Az Újpest nyolc mérkőzést játszott eddig a Magyar Kupa 2015–2016-os kiírásában. A mérlege hét győzelem és egy döntetlen, igaz, élvonalbeli vetélytárssal csak egyszer, legutóbb a Békéscsabával játszott.

A Viharsarok lila-fehérei az elmúlt tíz évben csak egyszer, a Balmazújváros elleni 2013 augusztusi meccsen értek el pályaválasztóként olyan eredményt a Magyar Kupában, amellyel most továbblépnének. Az OTP Bank Liga 2015–2016-os idényében pályaválasztóként ugyancsak egyszer (a Videoton FC ellen, szeptember 26-án) ért el olyan eredményt Zoran Szpisljak legénysége, ami most legalább a hosszabbításhoz elég lenne. Az Újpest vendégként bajnokin egyszer kapott ki a mostani idényben két gólnál többel, ugyancsak a Videoton FC ellen, szeptember 19-én. (2-0-s veresége nem volt.) A két csapat már négyszer is megmérkőzött egymással a mostani idényben, e találkozók közül hármat az Újpest (a Megyeri úton kétszer 2-0, a Kórház utcában 3-1), egyet pedig a Békéscsaba (otthon 1-0) nyert meg.

Az Újpest 1922-ben, 94 évvel ezelőtt játszott először a Magyar Kupa elődöntőjében, a mostani a 29. szereplése a legjobb négy között. A húszas években, 1922 és 1928 között ötször is eljutott eddig a szakaszig, de győzni csak már a Dózsa-korszakban, a sorozatban nyert hét bajnoki cím időszakában tudott. A 2002-es győzelem után hosszú szünet következett, de a legutóbbi három kiírásban, 2013–2014-ben, 2014–2015-ben és most is eljutott az elődöntőbe. A lila-fehérek eddig nem panaszkodhattak az aktuális idény sorsolására, hiszen a Vértessomló (14-1), a Celldömölk (9-0), a Velence (2-1), a Zalaegerszeg (összesítésben 6-1) és a Tiszaújváros (összesítésben 10-1) ellen, azaz csupa alacsonyabb osztályú gárda ellen vezetett az útjuk a legjobb négy közé. Nebojsa Vignjevics eddig 24 MK-mérkőzésen volt az Újpest vezetőedzője, csapata kizárólag a Videotontól kapott ki, ám a fehérváriaktól kétszer is. A Békéscsaba elleni 2-0-t is beleértve, tizenhét meccset megnyert, ezek közül kettőt, a DVTK elleni 2014-es kupadöntőt és egy ugyanannak az évnek az őszén játszott, ajkai találkozót büntetőkkel.

A Békéscsaba 1993 után jutott ismét az elődöntőbe. A lila-fehérek számára a nyolcvanas évek jelentették a Magyar (Népköztársasági) Kupa-szereplésük legszebb korszakát, 1982-ben, 1983-ban és 1984-ben egymást követő három évben is az elődöntőbe jutottak. Mindháromszor ott búcsúztak, kétszer az Újpest ellen. 1988-ban ellenben, történelmük egyetlen eddigi országos titulusát szerezve, megnyerték a Bp. Honvéd elleni döntőt. Zoran Szpisljak legénysége a 2015–2016-os kupaidényben elsősorban pazar idegenbeli formájával tűnt ki, az első öt, vendégként játszott mérkőzésén veretlen maradt, négyet ezek közül meg is nyert. Idegenben jutott túl a Csepelen (1-0), a Mezőkövesden (hosszabbításban 2-0), a Kisvárdán (2-1), majd a hazai 0-0 után az MTK-n (1-0) is. A negyeddöntőben előbb otthon 2-1-re nyert a Kozármisleny ellen, majd a baranyai 1-1 meghozta a továbbjutást. Elveszítette ellenben az Újpest elleni idegenbeli elődöntőt (0-2).

Jegyinformációk:


A két csapat március 16-i, békéscsabai bajnoki mérkőzésének (1-0) összefoglalója:




A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS