Magyar Kupa: ötödik döntője előtt a Videoton FC

2015. május. 16., 13:04   |    

Magyar Kupa: ötödik döntője előtt a Videoton FC

Szerdán 20.00 órakor a ferencvárosi Groupama Arénában rendezik a 75. Magyar Kupa-döntőt, amelyen a Videoton FC a második, a hazai pályáján szereplő Ferencváros a huszonegyedik kupaelsőségére hajt. Kétrészes összeállításunkban a két együttes döntőbeli szerepléseit vesszük sorra. Elsőként a Vidiét.

Mikor a Videoton FC 1982-ben, története során először bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, a Ferencváros túl volt 14 kupagyőzelmen és 6 elveszített döntőn. A Vidi 1982-ben a Temesvári Miklós vezette újpestiekkel került össze a fináléban, amelyet egyébként - az MK történetében egyedülálló módon - a szekszárdi stadionban rendeztek meg. Ebben a döntőben már kezdett összeállni a három év múlva UEFA-kupa-finálét játszó Vidi csapata, de a mérkőzést a Szentmihályi Antal vezette fehérvári 2-0-ra elveszítette, az Újpest mindkét találatát Birkás Péter szerezte.

A Vidi második döntős szereplésére 2006-ig kellett várni, ekkor a Debreceni VSC volt az ellenfél az Üllői úton. A fehérváriak kispadján Várhidi Péter ült, míg a kapuban Milinte Árpád állt. Utóbbinak azért van jelentősége, mert a hálóőrnek meglehetősen sok dolga volt a mérkőzésen, de öt alkalommal nem tudta hárítani a Loki próbálkozását, Szatmári Csaba, Kerekes Zsombor, Bajzát Péter, Ulveczki Zoltán és ismét Bajzát Péter találataira Vidi-részről csak Julinho és Zombori Zalán tudott válaszolni, így alakult ki az 5-2-es végeredmény.

A harmadik kupadöntőig Csertői Aurél vezetésével ért el a csapat 2006-ben, Fehérvár FC néven. A helyszín az Üllői út volt, az ellenfél a Pintér Attila vezette Vasas. Egészen e sikerig a fehérvári klub azon ritka elitbe, tartozott – a spanyol Alavést és az angol Birmingham Cityt sorolhatjuk még ide –, amelynek tagjai bejutottak már valamely nemzetközi klubkupa fináléjába (még egyszer: a Vidi 1985-ben UEFA Kupa-döntőt játszott a Real Madrid ellen), ám a hazai frontokon vívott csaták nyomán üres maradt a vitrin. Csertői Aurél nem csinált különösebb hókuszpókuszokat, „csak” alacsony költségvetésű csapatokban képes volt jó szerkezetű, racionális futballt játszó gárdát formálni. Ezt tette korábban Siófokon és ezzel tette fel a koronát a 2005–2006-os szereplésre is. Csapatkapitánya, Kuttor Attila három, az MTK-val nyert elsőség után a Vidivel is Magyar Kupa-győztes lett. A rendes játékidőben 2-2-re végződött találkozón (a gólokat Sitku Illés és Scwhwarz Zoltán szerezték, a másik oldalon Waltner Róbert és Balog Zsolt voltak eredményesek) 6-5-re nyert a Fehérvár tizenegyesekkel, miután a döntő pillanatban Sebők Zsolt kivédte Molnár Zoltán lövését.

Az eddigi utolsó kupadöntőt 2011-ben játszotta a Videoton FC. Ami sikerült 2010-ben a Lokinak, nem sikerült egy évvel később a Vidinek: a bajnoki cím mellé (ami a klub első NB I-es diadala volt) nem tudta megnyerni a kupát. Pedig közel ált hozzá, a története során először finalista KTE-vel játszott a döntőben. Az abban az esztendőben százéves kecskeméti klub játékosai azonban meglepetésre 3-2-re nyertek dr. Mezey György együttese ellen a Puskás Stadionban. A fennállása első kupafináléját megnyerő lila-fehér gárda mindhárom gólját Foxi szerezte a 2., a 14. és a 80. percben, míg a Vidi Vladan Csukics öngóljával és Nemanja Nikolics találatával szépített a 48., illetve a 82. percben.

A már bajnoki fehérváriak tehát május 20-án ötödik alkalommal játszanak kupafinálét, ahol a hússzoros kupagyőztes Ferencváros lesz az ellenfelük. A zöld-fehérek kupadöntőire következő összeállításunkban emlékezünk vissza.

Jegyinformációk a Magyar Kupa döntőjére

A Ferencváros szektoraiba az FTC végzi a jegyértékesítést, míg a Videoton FC szektoraiba, valamint a semleges szektorokba a Magyar Labdarúgó Szövetség értékesíti a belépőket a meccsjegy.mlsz.hu internetes oldalon, valamint a Ticket Express hálózatában. A Ferencváros szurkolói a B1-B3 és C1-C5 szektorokba vásárolhatnak belépőket Fradi-kártyával, míg a Videoton FC szurkolói Vidi-kártyával a D3-D4 szektorba válthatnak jegyeket.

A semleges szurkolók (Futballkártyával vagy a központi jegyértékesítésbe kapcsolt bármelyik klub kártyájával) a VIP-teraszra (A1-A2, és VIP Gold szektorok) valamint az E szektorba válthatnak jegyeket. Az E szektorba kizárólag Futballkártyával és harmadik klub kártyájával lehet jegyet vásárolni.

Az MK-döntőre a semleges szektorokba jegyet váltó nézők figyelmét felhívjuk arra, hogy ne hozzanak magukkal és ne használjanak semmilyen klubjelképet, zászlót vagy klubhovatartozásra utaló eszközt, mert azt a beléptetésnél a rendezők elvehetik.

A belépők 1750-5500 forintba kerülnek. A VIP Gold jegyek 20 ezer, a VIP Bronz jegyek 12 ezer, a Skybox - ülések 60 ezer forintért vásárolhatóak meg. Fontos tudnivaló, hogy a Skybox jegyeket kizárólag a Groupama Arénában lehet megvenni, csomagonként minimum 13-at. A VIP-szektorokba a Ferencváros és a Videoton FC klubkártyájával is vásárolhatóak jegyek. A Sajóbábony VSE – Jászapáti FK Amatőr Kupa-döntőt az MK-finálé előtt, 15 órától rendezik. Kapunyitás 14.00 órakor.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS