Magyar Kupa: Újpest kilencedszer vagy DVTK harmadszor?

2014. május. 25., 00:28   |    

Magyar Kupa: Újpest kilencedszer vagy DVTK harmadszor?

Vasárnap 19 órától az Újpest és a Diósgyőr játssza a Magyar Kupa 2014-es döntőjét a Puskás-stadionban.

Az MK-küzdelmektől eltekintve a DVTK és az Újpest fordított utat járt be az idényben: míg a miskolciak a már megnyert Ligakupa-trófeával és a dobogó közeli bajnoki szerepléssel kivívták szurkolóik elismerését, addig az Újpest múltjához képest meglehetősen visszafogottan teljesített a bajnokságban.

A lila-fehérek szezonját a kupadöntő mentheti meg, ha sikerülne legyőzni a DVTK-t, 2002 óta az első trófeáját nyerné a gárda, míg a Diósgyőr alighanem egyenesen története legjobb szezonjává avatná a második trófea megnyerésével a mostanit.

Miközben a bajnokságban az Újpestnél (49) csak a már biztosan utolsó Kaposvári Rákóczi szedett be több gólt, a kupában az eddigi meccseken mindössze egy gólt kapott a csapat, és – ami a szurkolók számára különösen fontos - a nagy menetelésben a Ferencvárost is sikerült kiejteni.

A Diósgyőr sem jutott könnyű ágon a fináléba, érdekes, hogy a legnehezebb feladatát az első és az utolsó mérkőzésén teljesítette. Első MK-meccsén nagy nehezen, egy öngólnak is köszönhetően csak 4-3-ra tudta legyőzni az NB III Keleti csoportjában szereplő Cigándot, míg az elődöntő visszavágóján a 4-2-es debreceni vereség után verte 2-0-ra a címvédő, Lokit.

Mind a két egyesület többször is megnyerte már a Magyar (Népköztársasági) Kupát, az Újpest nyolcszor, a DVTK kétszer. A lila-fehérek legutóbbi elsősége 12 évvel ezelőtt, a borsodiaké 1980-as, így egyik csapatban sincs aktív szereplő a korábbi győztesek közül.

A döntőre nevezhető játékosok közül ugyanakkor már többen is megízlelték a kupasiker ízét. Kabát Péter, az újpestiek veterán támadója 1996-ban, első élvonalbeli idényében győzött a Kispest-Honvéd játékosaként. A DVTK középhátvédje, Debreceni András ugyancsak a kispesti klubbal nyert, jó évtizeddel később, kétszer is. Vadász Viktor tagja volt 2005–2006-ban a győztes Fehérvár keretének, de pályára nem lépett a csapatban.

Kupaezüstérmes a lila-fehérektől Dusan Vasziljevics, a másik oldalról Elek Ákos és Gosztonyi András, mindhárman a Videoton FC 2011-ben a Tomiszlav Szivics által irányított KTE-től vereséget szenvedett csapatában játszottak. Nikházi Márk, noha eltiltása miatt a döntőben nem játszhatott, 2012-ben az MTK-val szerzett kupaezüstöt.

A szezonbeli mindkét egymás elleni bajnokin a hazai csapatok nyertek, a DVTK augusztus végén Zoran Kosztics és Kádár Tamás találataival diadalmaskodtak 2-0-ra, míg két hónapja, március végén az Újpest győzött simán, Bavon Tshiubuabua és Kabát Péter góljaival 2-0-ra. A lila-fehérek szurkolói jó szívvel emlékeznek vissza ez utóbbi meccsre, mert túlzás nem vállalunk kockázatot azzal, ha azt mondjuk, az idény egyik legjobb teljesítményét nyújtotta azon a találkozón a csapat, a diósgyőrieknek nem volt esélyük a pontszerzésre.

Az Újpest és a DVTK mérkőzése vasárnap 19 órakor kezdődik a Puskás-stadionban, a találkozót a Duna TV élőben közvetíti.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS