Magyar-portugál történelem: három-háromtól három-háromig

2017. március. 23., 11:18   |    

Magyar-portugál történelem: három-háromtól három-háromig

A portugál válogatott igazi mumusa a magyarnak: eddig még soha nem sikerült legyőzni. Az eddigi tizenegy „kísérletből” a sikerhez legközelebb éppen legutóbb, Lyonban jártunk.

Az első, az 1926-os 3:3-as mérkőzés utólag került a hivatalos meccsek közé, ez az egyetlen, amelyet karácsony napjain játszottunk. Portóban a portugálokkal játszott a… Indokolt a három pont, mert tulajdonképpen nem is a válogatott, hanem a Sabaria és a Hungária vegyese. A portugálok mindig is hivatalos országok közötti mérkőzésnek tartották a találkozót, így 74 évvel később, 2000-ben a magyar szövetség is annak ismerte el. A magyar csapat összeállítása a következő volt a mérkőzésen: Weinhardt – Nagy, Mándi – Pesovnik, Kléber, Nádler – Braun, Molnár, Holzbauer, Orth, Jeny. A kapus, a jobbhátvéd, a jobbfedezet és a középcsatár képviselte a szombathelyi csapatot, a többiek a fővárosit. Holzbauer és Braun góljával az első félidőben kétgólos vezetést szerzett a magyar csapat, amely fölényben is játszott. A portugálok a fordulás után tizenegyesből szépítettek, majd pár perccel később a Weinhardt hibájából ki is egyenlítettek. Később a vezetést is megszerezték, szerencsére a hajrában Holzbauer második gólja legalább 3:3-ra kozmetikázta az eredményt. A túralevél alapján a magyar csapatból Holzbauer, Molnár, Kléber, Pesovnik és Mándi nyújtott jó, Weinhardt és Braun gyenge teljesítményt. A többiek (Nagy, Orth, Nádler és Jeny) közepes formát mutattak.

1933. január 29-én ugyancsak a profi válogatott játszott, utólag hivatalossá emelt mérkőzésen. Nádas Ödönnek számolja a statisztika a mérkőzést a szövetségi kapitányok közül a meccset, de valójában dr. Máriássy Lajos, a profik kapitánya irányított.

A cikk folytatása, a későbbi mérkőzésekkel a valogatott.mlsz.hu oldalon olvasható el.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS