Marozsán-gól és Lyon-győzelem a budapesti BL-döntőben

2019. május. 18., 19:50   |    

Marozsán-gól és Lyon-győzelem a budapesti BL-döntőben

Már negyvenöt perc játék után 4-0-ra vezetett a Lyon a női Bajnokok Ligája budapesti fináléjában. A második játékrészben valamivel alacsonyabb fokozatra kapcsolt a címvédő és a hajrában szépíteni is tudott a Barca, de a Lyon újabb BL-győzelmét nem tudták megnehezíteni, 4-1-re nyertek a franciák!

A Lyon hatodszor vagy a Barcelona először? Ez volt a kérdés a szombati női Bajnokok Ligája-döntő előtt. A két csapat már azzal történelmet írt, hogy pályára lépett Budapesten, a Ferencváros Arénájában: a találkozó nem csak Magyarország első női BL-fináléja volt, de a legelső, a férfiak viadalától független időpontban és helyszínen rendezett női döntő is.

Mindkét csapat klasszisokat tudhat soraiban. A Lyonnál elég csak az első női aranylabdásra, Ada Hegerbergre, vagy a magyar származású, a finálé előtt háromszoros BL-győztes Marozsán Dzseniferre gondolni. A Barcában pedig az a Lieke Martens futballozik, aki 2017-ben hozzásegítette Hollandiát hazai Eb-győzelméhez.

Magyarok a BL-döntőben

A mérkőzést az orosz Anastasia Pustovoitova vezeti. A 2016-os finálé játékvezetője, Kulcsár Katalin pedig negyedik játékvezetőként kapott szerepet a döntőben. Török Katalin pedig tartalékasszisztensként volt a játékvezetői csapat tagja

Azok, akik jártasak a női futballban, már ezen nevek hallatán biztosak lehettek benne, hogy rendkívül izgalmas mérkőzés következik. A fináléra gyorsan elkeltek a jegyek, a Ferencváros stadionjában 19 487-en buzdították a csapatokat.

A találkozó favoritja a címvédő Lyon volt, mégis a Barcelona került először komoly helyzetbe: egy letámadásból megszerzett labdát Duggan lőtt el keresztben a kapu előtt.

A franciák azonnal reagáltak: van de Sanden hajszálpontos labdát kapott a tizenhatoson belül és a középen érkező Marozsán Dzseniferhez továbbított, aki nem hibázott (1–0)! A stadion felrobbant, budapesti születésű labdarúgó góljával szerzett vezetést a Lyon!

Marozsán Dzsenifer "hazai pályán" gólt szerzett a BL-fináléban.

A 15. percben szinte hasonló jelenet ismétlődött a pályán: a jobb oldalon beinduló van de Sandenhez került a labda, aki ezúttal Ada Hegerbergnek passzolt. A norvég csatár védőjét lehagyva, a vetődő kapus keze alatt a hálóba lőtt (2–0)!

A kétgólos vezetés után sem kapcsolt vissza a Lyon, igyekezett állandó nyomás alatt tartani a Barcelonát. Ennek eredményeként öt perc elteltével Hegerberg ismét betalált: ezúttal balról, Majritól kapta a passzt (3–0).

A 24. percben a Barca próbálkozhatott, de résen voltak a Lyon védők, így a beadást követően Martens nem tudott a kapu felé fordulni. Néhány perccel később Maria León végezhetett el szabadrúgást a tizenhatos vonalától, de a lövés elakadt.

Fél óra telt el a döntőből, amikor Ada Hegerberg tisztára cselezte magát a Barca térfelén, majd a jobb oldalon érkező Bronze-hoz passzolt, aki az alapvonal elől lőtte vissza a labdát a kapu előtt remek ütemben érkező aranylabdásnak, aki hatalmas gólt szerzett, ezzel már háromnál tartott a fináléban (4–0).

A Barcelona játékosait megfogta, hogy gyorsan négygólos hátrányba kerültek, labdakihozatalaikba, támadásaikba rendre pontatlanságok csúsztak. A 40. percben Martens elől tisztázott Renard.

A gólhoz legközelebb a játékrész végén jártak a katalánok, amikor Losada végezhetett el szögletet. A labdára Putellas üresen érkezett, de nem tudta befejelni a kapuba, így 4–0-s Lyon vezetéssel ért véget az első félidő.

Díszvendégek a lelátón: Figo előtt még jókedvűen a Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu.

A második 45 percre valamivel harcosabban futottak ki a katalánok, akik többször a kapuig is eljutottak, de aztán Le Sommer – Marozsán sarkazását követően – óriási lövéssel figyelmeztetett , újabb gól viszont ekkor még nem született. 

A 60. percben megint csak a villámgyors van de Sanden indult meg, de ezúttal Bonmati nyerte a párharcot. A Barca igyekezett szépíteni és nem adta el olyan könnyen a labdát, mint az első félidőben. A Lyon előtt is adódtak lehetőségek, de a 74. percben Losada kapott nagy labdát a tizenhatoson belül, a Barcelona csapatkapitánya pedig fölé emelt. 

A továbbiakban is eljutott lövésig a Barca, és Le Sommer révén a Lyonnak is voltak helyzetei. A Lyon a hajrában inkább a kapott gólt akarta elkerülni, ezt mutatja, hogy Reynald Pedros vezetőedző Le Sommer helyére egy védőt, Bachát hozta be az utolsó tíz percre.

Luis Cortes is cserékkel igyekezett felrázni csapatát, ami sikerült is neki: Oshoala Duggan helyett állt be a 62. percben, a 89-ben pedig Martenstől kapott labdát a tizenhatoson belül, cselezett, lőtt és betalált (4–1)! Ezzel ő lett az első afrikai gólszerző a női BL-döntők történetében.

A kétperces hosszabbításban már nem változott az eredmény, így 4–1-s végeredménnyel, zsinórban negyedszer is Bajnokok Ligája-győztes lett a Lyon!

A csapatkapitány, Wendie Renard pedig nagy gesztust tett: átengedte a csapatkapitányi karszalagot Marozsán Dzsenifernek, így a magyar származású gólszerző emelhette a magasba a trófeát!

Az eksztázis pillanata!

– Nagy leckét kaptunk, amiből tanulnunk kell. Ez a szint, amin a Lyon játszik, ide kell felnőniük a női csapatoknak. Csalódottak vagyunk, hiszen 30 perc alatt elveszítettük a meccset. Sokkal hatékonyabbnak kell lennünk. A tanulságokat fel fogjuk használni a következő szezonban. A csapattagoknak azt mondtam, büszkéknek kell lennünk magunkra, ez az első lépés volt – fogalmazott a találkozót követő sajtótájékoztatón a vesztes csapat mestere, Lluis Cortes, aki újságírói kérdésre a budapesti szervezésről is beszélt: 

– Nagyon szép, új stadionban játszhattunk. A szurkolóink is elkísértek minket és biztos, hogy nagyon tetszett nekik város.

Reynald Pedros nagy örömmel beszélt arról, hogy csapatával a BL-döntőben képviselhette a francia futballt. Szerinte a szurkolók boldogok lehetnek a játékuk láttán.

– Ma este a legjobb meccsünket játszottuk ebben a Bajnokok Ligája-szezonban. Nagyon nehéz ezt a szintet hozni, nagyon sokat dolgozunk minden egyes nap. Készültünk a Barca játékára és jó stratégiát választottunk. Egy döntőben rengeteg az érzelem és ettől sokkal nehezebbek ezek a meccsek, de végig koncentrálni tudtunk és ezzel elhódítottuk a serleget a klubnak, amely rengeteget tesz a csapatunkért – mondta a BL-győztes Lyon vezetőedzője, Reynald Pedros.

A Visa Meccs Embere díjat a mesterhármast szerző Ada Hegerberg nyerte:

– Elképesztő este volt ez számomra. Mesterhármast elérni a BL-döntőben, leírhatatlan. Ehhez szükségem volt a csapattársaimra, nagyon boldogok vagyunk. Ki akarjuk élvezni a sikert, amennyire csak lehet, de ez után is éhesek leszünk az újabb győzelmekre.

A norvég csatárt Marozsán Dzseniferről is kérdezték:

Szeretek vele egy csapatban játszani és fantasztikus volt, hogy ünnepelték őt a magyar szurkolók.

– Ma este láthattuk, hogy a női foci is meg tudja mozgatni az embereket. Sok család látogatott ki a mérkőzésre, ami különösen nagy öröm. A női futball nagyon fontos eleme a magyar labdarúgásnak és remélem, ez a mérkőzés is hozzájárul ahhoz, hogy itthon is egyre többen érdeklődjenek a sportág iránt – nyilatkozta Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

Olypmpique Lyonnais–FC Barcelona 4–1 (4–0)
Gólszerzők: Marozsán (5.), Hegerberg (14., 19., 30.)

Olypmpique Lyonnais: Bouhaddi – Bronze, Renard, M'Bock Bathy, Majri – Fishlock (Kumagai, 72.), Henry, Marozsán – van de Sanden (Cascarion, 63.), Hegerberg, Le Sommer (Bacha, 82.)
FC Barcelona: Panos, Ouahabi, Maria León, Pereira (van der Gragt, 81.), Torrejón – Caldentey, Putellas, Bonmati (Andressa Alves, 69.), Losada, Duggan (Oshoala, 69.), Martens


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS