Még több fiatalt érne el az UEFA-díjas Grassroots-projekt

2013. április. 19., 08:44   |    

Még több fiatalt érne el az UEFA-díjas Grassroots-projekt

Múlt héten, az UEFA oslói Grassroots-konferenciáján a legjobb európai Grassroots-projektnek választották a Magyar Labdarúgó Szövetség valamint a Hit és Sportalapítvány közös versenysorozatát, a Gyermekotthonok Országos Bajnokságát. Az mlsz.hu az alapítvány elnökét, Radics Kálmánt kérdezte a díjnyertes programról.

Mikor került kapcsolatba a futballal?
- Nyolcéves koromban az iskolában kezdtem el futballozni, de igazán fontossá a kilencvenes években vált számomra a labdarúgás, mikor a Kecskemét utánpótláscsapatába kerültem. Később letettem az utánpótlás edzői szakvizsgát is, mert feltett szándékom volt, hogy a sportág közelében maradjak.

Milyen céllal alapították az Egészséges Életmódért Hit és Sportalapítványt?
- Kétezerben, Kecskeméten indítottuk el, elsődleges célunk az volt, hogy az itt élő fiatalok számára sportolási feltételeket teremtsünk. Ádám István, volt utánpótlásedzőm kért fel, hogy vállaljam el az alapítvány elnöki posztját, ekkor szembesültem azzal, hogy milyen sok gyermekotthon van az országban és senki nem foglalkozik velük. Így nem is volt kérdés, hogy elvállaljam-e a feladatot. A program két évvel ezelőtt fordult még komolyabbra, amikor együttműködési megállapodást kötöttünk az MLSZ-szel, és csatlakoztunk a Grassroots-programhoz. Azóta is harmonikus a munkánk a Grassroots-irodával, és egyre több gyermekotthont tudunk bevonni a programba.

Mennyi fiatalt tud megmozgatni az alapítvány?
- A tavalyi év során 1074 fiatal sportolt rendszeresen a gyermekotthonok lakói közül. Idén a házibajnokságokban és a regionális tornákon eddig már 959 fiatal futballozott, és még nincs vége a szezonnak. A továbbiakban nagy feladatok várnak ránk, hiszen előttünk áll még az Esély Fesztivál, a nyári szociális tábor, valamint az Európa Kupa is, melyet az MLSZ-szel közösen szervezünk. Úgy számolunk, hogy közel 1400 gyermeket fogunk megmozgatni a szezon végéig.

Mik a távolabbi tervek a programmal kapcsolatban?
- A Magyar Labdarúgó Szövetséggel közös legfontosabb célunk, hogy a régiók és a résztvevők számát is növeljük a szociális programban, bízunk benne, hogy hamarosan minden gyermekotthonban nevelkedő fiatal számára elérhetőek lesznek foglalkozásaink, tornáink.

Mit jelent az alapítvány számára az UEFA Legjobb Grassroots Projekt díjénak elnyerése?
- Kaptunk egy megerősítést, hogy az alapítvány és az MLSZ közös munkája fontos és sikeres, emellett példát mutathatunk vele más európai országoknak is. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a szövetségnek és munkatársaimnak, hiszen nélkülük nem tudtuk volna végigvinni a győztes Grassroots-programot. A díj arra kötelez bennünket, hogy még nagyobb odafigyeléssel és alázattal szolgáljuk a magyar gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek sportéletét, és még nagyobb energiát mozgósítsunk a kitűzött céljaink elérése érdekében.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS