Megalapozatlan találgatások

2016. április. 27., 15:19   |    

Megalapozatlan találgatások

Élénk visszhangot és zavaros ötleteléseket váltott ki, hogy az OTP Bank Liga 33. záró fordulójában az MTK Dunaújvárosban fogadja a Vasast. Ezzel kapcsolatban az MLSZ szükségesnek látja az alábbi tények rögzítését.

Az MTK–Vasas mérkőzés pályaválasztója a kék-fehér klub, amely kérelmezte, hogy Dunaújvárosban játszhassa le szombati, utolsó bajnoki mérkőzését. Az MTK kérelmében a Versenyszabályzat 32 § (1) és a 34 § (1)-es pontjára hivatkozva adta be kérelmét. Nevezetesen, egyrészt egy pályaválasztó csapat legfeljebb három nappal a mérkőzés előttig rendkívüli körülményre hivatkozva kérheti új helyszín kijelölését, másrészt rendkívüli körülményként arra a passzusra hivatkozott, mely szerint pályabérlés esetén ne lehessen bérbeadó az adott mérkőzésre vendégként sorsolt csapat.

A kérelmet, amely minden szempontból megfelelt a szabályoknak, elfogadta a Versenybizottság. A döntés ugyan kizárólag az MTK kérésére irányult, de tényleges velejárója, hogy a Vasas, amely a sorsolás szerint ebben a fordulóban idegenben játszik, nem élvezheti indokolatlanul a hazai környezet előnyeit – ezzel a versenysemlegesség elve érvényesült.

Az MLSZ tavalyi elnökségi döntése alapján 2016. júniusig a bajnoki mérkőzések rendezéséért felelős hazai klubokra bízta, hogy előírja-e a klubkártya használatának kötelezettségét, amihez a vendégcsapat szurkolói vonatkozásában a vendég klub egyetértése is szükséges. Ez a szabály azóta is változatlanul érvényes. Az MTK-Vasas mérkőzés esetében a mérkőzés szervezője, az MTK döntött úgy, hogy szurkolói kártya használatával értékesíti a jegyeket. Ennek ellenére az MLSZ, amely már a döntés előtt felhívta az MTK vezetőit a szurkolók kiszolgálásának figyelembevételére, a napokban tapasztalt közhangulatra tekintettel most már írásban is kezdeményezte, hogy a klub vizsgálja meg, kellően körültekintő volt-e az előírások betartásában, az ellenfél és a szurkolók jogos elvárásainak figyelembevételében és az érintettek tájékoztatásában. Ezzel összefüggésben a szövetség kéri az MTK-t döntése újragondolására.

Az utóbbi napokban találgatások láttak napvilágot, melyek különböző célokat megjelölve az NB I létszámemeléséről szóltak. Az MLSZ ezért és a kapcsolódó kérdésekre ismételten tájékoztatja a közvéleményt: a 2016/17-es bajnokság Versenykiírásáról, abban a csapatok létszámáról hónapokkal ezelőtt megszületett és nyilvánosságra került a hivatalos döntés. Az elnökség akkori meggyőződése, hogy a magyar labdarúgás fejlődését a 12 csapatos első osztály versengése szolgálja, nem változott.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS