Megragadt a középmezőnyben az Újpest

2013. június. 15., 14:41   |    

Megragadt a középmezőnyben az Újpest

Noha az előző évi helyezéséhez képest négy helyet előrelépett, sorozatban másodszor is a mezőny második felében végzett az Újpest az élvonalban. Ami a mondat második felét illeti: hasonlóra 1986 óta nem volt példa a lila-fehérek történetében. A tavaszi Megyeri úti szereplés egyetlen szóval összegezhető: kudarc.

Minden szempontból ellentmondásos volt az Újpest bajnoki szereplése. A lila-fehérek egyfelől kiegyensúlyozott formát mutattak, őszi és az előrehozott két mérkőzéssel megtoldott tavaszi szereplésük pontszáma és helyezése is hasonló, s összességében nincs nagy különbség a hazai és az idegenbeli mérleg között sem. Ám nagyon érdekes az utóbbi szempontjából összevetni az őszi és a tavaszi mérleget: az idény 2012-es mérkőzésein (8) 15, a 2013-asokon (7) 7 pontot gyűjtött a csapat a Megyeri úton. Idegenben ellenben a 2012-es szakaszban 9 mérkőzésen 7, a 2013-asban 6 találkozón 12 pontot szerzett.

A fentiekből következően a 2012-es idegenbeli és a 2013-as hazai okozta, hogy az Újpest a tabella második felében végzett. A márciusi szezonnyitón a Paks modern története legsúlyosabb hazai vereségét mérte a lila-fehérekre (0-6), majd a csapat elveszítette az utolsó három hazai bajnokiját. Ezt megelőzően legutóbb 2002 tavaszán veszített három egymást követő bajnokin a Megyeri úton. A lila-fehérek az egész bajnokságban 22 pontot szereztek pályaválasztóként. Ez még az előző szezonbeli, nagyon gyengének minősített 24 pontos produktumot is alulmúlja. 2010–2011-ben még 34 pontot szerzett a Szusza Ferenc Stadionban.

Ugyanakkor az idegenbeli mérleg javult: a 2011–2012-es negatív rekordhoz, a nyolc ponthoz képest ezúttal 19 pontot szerzett az együttes. Tavasszal az utolsó négy idegenbeli meccséből hármat megnyert, hármon még gólt sem kapott. Belga a tulajdonos, belgák voltak az edzők. Az idény nagyobbik részében Jos Daerden, majd a Paks elleni, megalázó vereséget követően Marc Lelièvre irányította a csapatot. A következő idényben Kozma István lesz a vezetőedző.

A szezonban 29 újpesti játszott bajnoki mérkőzést, közöttük 12 külföldi. A legtöbb mérkőzésen, 30-on Balajcza Szabolcs szerepelt. A házi gólkirály Kabát Péter lett 13 góllal, a második mögötte Dusan Vasziljevics héttel. Ketten együtt annyi gólt szereztek, mint a csapat többi tagja összesen. Mindössze kilenc mérkőzésen játszott, de négy gólt szerzett a brazil származású Bruno Moraes. A legtöbbet játszók tizenegye: Balajcza 30 – Szélesi 26, Vermes 23, Chema Antón 26, Iandoli 26 - Simon K. 20, Remili 27, Vasziljevics 29, Christ 27, Balogh B. 29 – Kabát 26. Az összeállítást látva, s megemlítve, hogy még Simon Krisztián is csak a tizenegyedik mérkőzés-számmal került be a csapatba, megemlítést nyer: a régmúltba veszik az a két évvel ezelőtt feltűnt reménysugár, amely a fiatal újpesti játékosok a csapatba kerülését jelezte.

Az Újpest legszebb győzelme a Fradi elleni hazai 2-1 volt, s jó meccset hozott a két csapat Üllői úti mérkőzése is (1-2). Kifejezetten balszerencsés volt a csapat Győrben és otthon az MTK ellen. Mindössze háromszor fordult elő, hogy egymás után két meccset is nyertek a Lilák. A legnagyobb szégyen vitathatatlanul a Paks elleni hazai 0-6 volt.

A bajnoki helyezés: 9.
30 mérkőzés, 11 győzelem, 8 döntetlen, 11 vereség, 40-42-es gólkülönbség 41 pont.
Pályaválasztóként: 15 mérkőzés, 6 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, 22-23-as gólkülönbség 22 pont
Vendégként: 15 mérkőzés, 5 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, 18-19-es gólkülönbség 19 pont

Helyezés a hazai mérkőzések tabelláján: 11.
Helyezés az idegenbeli mérkőzések tabelláján: 8.
Helyezés az első 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 9.
Helyezés a második 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 8.

A szezon legértékesebb újpesti győzelme, a Fradi elleni hazai 2-1:



A Videoton otthonában bravúr volt a döntetlen:



A Pécsnek négyet lőttek a Szusza-stadionban a lilák:


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS