Megtartotta éves közgyűlését az MLSZ

2017. május. 16., 12:33   |    

Megtartotta éves közgyűlését az MLSZ

Kedden délelőtt az MLSZ telki edzőközpontjában tartották meg a szövetség 2017-es rendes közgyűlését. Csányi Sándor értékelő beszédében elmondta: folytatódik a női labdarúgás fejlesztése, az MLSZ női BL és női Eb rendezésére is pályázik, 2018-tól a női felnőtt csapatok indítását is előírja a szövetség az NB I-es és később az NB II-es férfi klubok számára.

A közgyűlés hivatalos része előtt az UEFA részéről Angelo Rigopoulos köszöntötte a megjelent küldötteket, és kiemelte az európai és a magyar szövetség évekre visszanyúló remek kapcsolatát, közös projektjeit, illetve a magyar futball egyre javuló eredményeit. Ezt követően Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke mondott beszédet, melyben úgy fogalmazott: a magyar olimpiai család kiemelt tagjaként kezeli a labdarúgást, a MOB nagyra tartja az MLSZ törekvéseit, fejlesztéseit.

A technikai szavazásokat követően a küldöttek megnézték az MLSZ bizottságainak elmúlt egy évéről szóló filmösszeállítást, majd elfogadták a szövetség tevékenységéről szóló szakmai beszámolót, a könyvvizsgálói jelentést, valamint a Felügyelő Bizottság jelentését az egyszerűsített éves beszámolóról és a közhasznúsági mellékletről, az egyszerűsített pénzügyi beszámolót, illetve a közhasznúsági mellékletet. A közgyűlés elfogadta a szakmai és pénzügyi tervet, valamint a Felügyelő Bizottság jelentését a soron következő évi pénzügyi évről.

Csányi Sándor az elmúlt időszak értékelésében kiemelte: az NB I-es mezőny 12 csapatra csökkentése meghozta a várt eredményt, izgalmasabb a küzdelem az OTP Bank Ligában, éles küzdelmet hoz a bajnokság. A fiatalítás terén is vannak kiváló eredmények, így például a Vasas és a Honvéd amellett, hogy sok fiatalt foglalkoztat, a bajnoki címért küzdött a bajnokság folyamán, vagyis nem igaz, hogy nincs elég utánpótláskorú játékos az országban ahhoz, hogy betartható legyen az MLSZ fiatalokra vonatkozó ajánlása. A férfi A-válogatott Eb-szereplésével bebizonyította, hogy joggal került ki a tornára, és a jó eredményeknek köszönhetően a világranglista 18. helyén is láthattuk. Futsalban hat év alatt 1000-ről 21 ezerre nőtt a játékosok száma, immár három osztályban szervez felnőtt bajnokságot, U11-től U20-ig pedig utánpótlás-bajnokságokat szervez a szövetség.

- A 2016-os év sikeresebb év volt, mint az előző évek, a felnőtt és az utánpótlásfutballban is. Európa-bajnokságon szerepelt az A-válogatott és a futsalválogatott is, mind a négy utánpótlás-válogatottunk Eb-selejtező elitkörbe jutott. A női labdarúgásban is óriási fejlődést figyelhettünk meg, hat év alatt 800-ról 20 ezerre nőtt a játékosok száma, a női csapatok száma megháromszorozódott ez idő alatt. Nem térünk le a női futball fejlesztésének útjáról, az MLSZ megpályázta a 2019-es női BL-döntő rendezését, valamint megrendezné a 2021-es vagy a 2025-ös női Eb-t. 2018-tól a női felnőtt csapatok indítását is előírja a szövetség a férfi NB I-es és a későbbiekben az NB II-es klubok számára - jelentette ki az MLSZ elnöke.

kep2|

- A játékosok száma hat év alatt jelentősen nőtt, 133 ezerről 255 ezerre, és a csapatok számában is közel 50 százalékos növekedést ért el a szövetség. Az elmúlt öt évben 1002 új pálya épült, 1513 pályát pedig felújítottak, ebben nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítményt nyújtottunk, emellett 31 stadion épül vagy újul meg teljesen, ebből tizenkettőt már átadtak, tizenegynek zajlik a kivitelezése, nyolcnak a tervezése. A nézőszámot tekintve ugyanakkor sikertelen eddig az MLSZ, az egyesületekkel közösen, célzott marketingmunkával kell megtalálni a megoldást a nézőszám növelésére, ennek érdekében hamarosan felvesszük a kapcsolatot a klubokkal. A stadionfelújítások befejeződésével ez a probléma enyhülhet, de fontos az is, hogy szövetség alakuljon ki az MLSZ és a szurkolók között. Az MLSZ kezdeményezte, hogy ne kelljen személyre szóló azonosítást végrehajtani a bajnoki mérkőzéseken, csak akkor, ha kiemelt kockázatú mérkőzésről van szó - jelentette ki Csányi Sándor, és hozzátette: a pályára nem való rigmusok, rasszista megnyilvánulásokat ellen továbbra is küzdeni fog az MLSZ. A játékvezetéssel kapcsolatban az MLSZ elnöke megerősítette azt a szándékot, hogy a színvonal javulása érdekében a szövetség a közeljövőben bevezesse a videóbírót.

- Kiváló infrastruktúránk, jó edzőképzésünk, utánpótlásképzésünk van, most a klubokon a sor, hogy bizonyítsanak. Pénzügyileg stabil helyzetben vannak, nincs olyan ok, ami miatt ne szerepelhetnének sikeresen nemzetközi kupákban, vagy rossz színvonalú meccseket kellene néznie a közönségnek a bajnokságban. Az MLSZ a fejlődéshez minden támogatást megad a labdarúgás összes résztvevőjének, bármilyen szinten is űzzék a sportot - zárta szavait Csányi Sándor.

Csányi Sándor a közgyűlésen bemutatott prezentációja:


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS