Milánóban nívós tornával tisztelegtek Weisz Árpád emléke előtt

2013. szeptember. 30., 16:09   |    

Milánóban nívós tornával tisztelegtek Weisz Árpád emléke előtt

Szeptember 26-án a milánói Arena Civicában rendezték meg az I. Weisz Árpád Emléktornát.

A viadalon Weisz Árpád korábbi csapatai, az Inter és a Bologna mellett az AC Milan U15-ös csapata is részt vett, végül utóbbi együttes nyerte meg a trófeát. Jövőre Bolognában rendezik meg a tornát, szintén szeptember vége táján, erre a viadalra már magyar csapat meghívását is tervezik.

A torna mottója a rasszizmus ellen szólt: „A futball összeköt, a rasszizmus szétszakít!”, utalva arra, hogy Weisz Árpádnak annak idején zsidó származása miatt kellett elhagynia Olaszországot, és a rasszizmus problémája sajnos mind a mai napig aktuális, még a futballstadionokban is. A játékosként hétszeres magyar válogatott szakember nevével a bolognai és a két milánói csapat közös kampányt indított a rasszizmus, idegengyűlölet és diszkrimináció ellen.

A tornán az MLSZ képviseletében Huszár István, a nemzetközi osztály vezetője vett részt, aki több fontos megbeszélést folytatott a résztvevőkkel a kiváló magyar válogatott játékos, zseniális elméleti és gyakorlati szakember, újító edző-stratéga eredményeinek jobb megismerése céljából, és a rasszizmus és diszkrimináció elleni közös fellépés lehetőségeiről.

A Trofeo Weisz emléktornát támogatta Milano és Bologna sportélete és önkormányzata, részt vett az eseményen a két város polgármestere, valamint helyetteseik, és az olasz futball képviselői: Bologna, Milan, Inter, Lega Calcio, FIGC, Associazione Italiana Calciatori, Associazione Italiana Allenatori Calcio, azonkívül a Coni, és a Milánói Magyar Konzulátus, élén Manno István főkonzullal.

Az olasz média megfogalmazásában „ez az esemény Milánóban – Olaszországban először – nemcsak emlékének megőrzésére rendkívüli minta, hanem egyúttal szigorú üzenet és felszólítás is a rasszizmus, az idegengyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésre, azzal a céllal, hogy tanítsuk az ifjúságot az ellenfél és általában a másik ember tiszteletben tartásának fontosságára.”

Egy grafikusművész – Matteo Matteucci - pedig kiállította Weisz Árpád életét bemutató grafikáit a stadionban. A tornán minden játékos (a vendégek is) kaptak egy mezt Weisz Árpád fotójával, No al razzismo felirattal.

A Törekvésben játszó Weisz Árpád 1923-24-ben hétszer szerepelt a magyar válogatottban, majd 1924-ben Olaszországba igazolt, először Padovába, majd az Interbe. Itt edzőként folytatta, és 1929/30-ban megnyerte az Interrel az olasz bajnokságot, 34 évesen! Legnagyobb edzői sikereit azonban az FC Bolognánál érte el, amely a 30-as években élte fénykorát. A csapat kétszer egymás után (1935/36, 1936/37) Weisz irányításával nyert bajnokságot.

Bár a 1938-as bajnokságban öt forduló után a német Hermann Felsner váltotta a kispadon, mivel a faji törvények rá is vonatkoztak, el kellett hagynia Itáliát, Párizsba, majd Hollandiába menekült, utóbbi országban a Dordrecht csapatánál dolgozik rövid ideig. A náci invázió után innen vitték el 1942-ben feleségével, a szombathelyi Rechnitzer Ilonával, 12 éves fiával és 8 éves lányával együtt a haláltáborba.

Weisz Árpád így is történelmet írt: mind a mai napig ő a legfiatalabb edző az olasz bajnokságban, aki háromszor is elhozta a bajnoki címet. Mindezt egy olyan korszakban, amikor az olasz futball az aranykorát élte, kétszer is világbajnokok lett. Bolognában 2009-ben állítottak neki emléktáblát, a milánói Giuseppe Meazza Stadionban pedig 2012-ben.

Idén januárban Weiszre emlékeztek az Olasz Kupa negyeddöntőjében játszott Inter-Bologna találkozón is, akkor a játékosok mezükön Weisz Árpád fényképével léptek pályára. A magyar szakembert a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként tartják számon, a labdarúgás-elmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként ismert.

Címkék:

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Női Kupa: A döntőért harcolnak a csapatok a hétvégén
Bajnokságok / Kupák
NB I: Otthon játszik a Fradi és a MOL Vidi is
Bajnokságok / Kupák
Futsal: Kettős címvédés is előfordulhat a Magyar Kupában
Bajnokságok / Kupák
Magyar Kupa: Előnyt szerzett a Honvéd, a Ferencváros és a Vidi

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • MOL
  • Förch
  • Jet Sol