MK-elődöntő: négyszeres győztes az ötszörös ellen

2013. április. 16., 08:47   |    

MK-elődöntő: négyszeres győztes az ötszörös ellen

Kedd délután 18 órától a Fáy utcai Illovszky Stadionban rendezik a Magyar Kupa egyik elődöntőjének első mérkőzését. A másodosztályban listavezető, nagy múltú Vasas a címvédő DVSC-Tevát fogadja.

Nyilván nem kell hosszú ideig lapozgatni a Magyar Kupa (egyelőre csak képzeletbeli) történelemkönyvében azt keresve, mikor játszott legutóbb második vonalbeli együttes az elődöntőben: mindössze a tavalyi kiírásig kell visszanyúlni. Az MTK nagy menetelését most a Vasas másolja, az angyalföldiek a sorozat legsikeresebb nem élvonalbeli szereplői.

A Vasas a története során négyszer nyerte el a trófeát, története első nagy sikere 1955-ben éppen az akkor Magyar Népköztársasági Kupának nevezett sorozat megnyerése volt. A későbbiekben a csapat 1973-ban, 1981-ben és 1986-ban hódította el a trófeát. Az elmúlt 27 esztendőben kétszer is csak egyetlen lépésre voltak a piros-képek a kupagyőzelemtől: 2000-ben az MTK, 2006-ban (tizenegyesekkel!) a Fehérvár ellen veszítettek.

A mostani sorozatba a második fordulóban kapcsolódtak be, a Pénzügyőr ellen nyertek 2-1-re. A következő ellenfél az Ajka volt, sima 3-0-s sikert hozott a találkozó. A negyedik kör alakult eddig a legizgalmasabban, a bajnokságban is nagy vetélytársnak számító Békéscsaba ellen, miután mindkét csapat 1-0-ra nyert egy mérkőzést, a Vasas tizenegyesekkel jutott tovább. A legjobb nyolc között mérkőzött először élvonalbeli ellenféllel az angyalföldi együttes. A Siófok ellen három tizenegyest is hozó mérkőzésen, 3-1-re nyert a Fáy utcában, majd ugyan kikapott a Balaton-parti városban 2-1-re, de továbbjutott.

A DVSC-Teva ötszörös győztes, eggyel többször győzött, mint a Vasas, ráadásul az összes elsősége az utóbbi 14 évre esett (1999, 2001, 2008, 2010, 2012). Aki hisz a számmisztikában, az talán rossz előjelnek véli, hogy az utóbbi három elsőséget a legutóbbi három párosévben szerezte meg a csapat. Tavaly május elsején tizenegyes-párbajban győzte le az MTK-t.

A mostani sorozatban a DVSC-Teva, mint nemzetközi kupainduló, csak a harmadik fordulóban kapcsolódott a küzdelmekbe. Az első fellépésén simán, 3-1-re nyert a Szentlőrinc otthonában. Annál nehezebb feladat jutott a következő körben: az egyben presztízscsatának is számító, Nyíregyháza elleni párharc, amely ráadásul a Loki őszi formahanyatlása idejére esett. A 3-2-es nyírségi vereség után azonban a csapat a visszavágón 3-1-re nyert, s továbbjutott. A sors megjutalmazta a piros-fehéreket a továbbjutásért: valljuk be, a lehető legkönnyebb ellenfelet kapta a negyeddöntőben. A fiókcsapatot, a Létavértest 10-0-s összesítéssel búcsúztatta Kondás Elemér együttese.

Az idei kupasorozatban tehát a Vasas egy élvonalbeli klubot búcsúztatott, a DVSC-Teva egyet sem. A papírforma kétségtelenül az OTP Bank Liga ötödik helyén álló hajdúsági csapat sikerét ígéri a párharcban az NB II Keleti csoportjának listavezetőjével szemben, de érdemes megemlíteni: a Loki a legutóbbi két fellépésén (2011. november 20-án, bajnoki mérkőzésen, illetve előtte szeptember 7-én, Ligakupa-találkozón) nem tudott nyerni a piros-kékek ellen az Illovszky Stadionban. Más kérdés, hogy a legutóbbi Vasas-győzelem nagyon régi már: a Ligakupában, 2008. október 29-én született. Bajnoki mérkőzést (másképpen: olyan találkozót, amelyen mindkét csapat a legerősebb tizenegyével játszott) legutóbb 2002. április 24-én nyert a Vasas a DVSC ellen.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Rangadót nyert, az élvonal kapujában a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS