A ZTE a ráadásban nyerte meg a MOL Magyar Kupát

2023. május. 03., 22:39   |    

A ZTE a ráadásban nyerte meg a MOL Magyar Kupát

117 percen keresztül nem bírt egymással a ZTE FC és a Budafok a MOL Magyar Kupa döntőjében a Puskás Arénában, de a zalaiak a hosszabbítás utolsó három percében kétszer is bevették ellenfelük kapuját, és elhódították a trófeát.

A legrangosabb hazai kupasorozat 83. döntője előtt egészen biztos volt, hogy új névvel bővül a Magyar Kupa 114 éves története során kupagyőzelmet szerző csapatok listája, a kérdés csak az volt, hogy a ZTE vagy a másodosztályú Budafok lesz a 19. csapat, amely magasba emelheti a trófeát.

A Mátyus János vezette budafokiak a Vasast és a Kisvárdát is legyőzték eddigi kupamenetelésük során, így a nemrégiben edzőt váltó ZTE egyáltalán nem vehette félvállról a másodosztályú rivális elleni kupadöntőt a közel félházas Puskás Arénában.

A két csapat hasonló hadrendet választott a döntőre, a stabil védekezést tekintették elsődleges fontosságúnak, ezt jelezte, hogy mindketten három belső védővel játszottak, ugyanakkor három játékost szerepeltettek a támadósorban is, abban bízva, hogy nyomást tudnak gyakorolni az ellenfél kapujára.

Az első percek kiegyenlített játékát követően meglepetésre a Budafok játszott veszélyesebben. A fővárosiak magabiztosan hatástalanították a zalaiak felíveléseit, és egy-két gyors ellentámadásukkal zavart tudtak kelteni az élvonalbeli csapat védelmében. A 20. percben Beke szerzett labdát az ellenfél térfelén, centerezése után Kálnoki-Kis lábáról a keresztlécre, majd onnan a mezőnybe pattant a labda.

A ZTE nem talált fogást ellenfelén, hiába szerepeltetett gyors és kreatív játékosokat elöl, a csatárok nem kaptak jó labdákat, így jelentősebb zalai helyzet nélkül zárult a játékrész. A labdaszerzése utáni gyors megindulásokra támaszkodó BMTE ezzel szemben több lehetőséget is kialakított, de a kapu előtt ezúttal nem jöttek a jó megoldások, így a szünetig nem született gól.

Boér Gábor aligha volt elégedett csapata első félidei teljesítményével, ezt mutatja az is, hogy a ZTE kettőt is cserélt a szünetben, Németh Dániel és Huszti András állt be.

A változtatások után sem lett sokkal veszélyesebb az élvonalbeli együttes játéka, de stabilabbá vált a védekezése, a BMTE helyzetei is elmaradtak. A második játékrész így inkább a küzdelemről szólt, nem vállaltak kockázatot a csapatok, a kapusoknak nem akadt nagyobb dolga.

A hajrát a ZTE bírta jobban erővel, de csak a hosszabbítás perceiben tudta valamelyest nyomást alatt tartani a budafoki kaput, gólt azonban nem szerzett, így kétszer 15 perces hosszabbítás következett.

A ráadásban a zalaegerszegiek játszottak fölényben, de a Budafok egészen a 117. percig tartott a döntetlent. Ekkor azonban egy ZTE-akció végén némi szerencsével Németh Dánielhez pattant egy védőről a labda, az U21-es válogatott támadó pedig balról, éles szögből a hosszú sarokba lőtt (0-1). A 120. percben a ZTE másik U21-es válogatott támadója is gólt lőtt: Szalay Szabolcs 22 méterről, szabadrúgásból bombázott a léc alá, beállítva a 0-2-es végeredményt.

A ZTE iratkozott fel tehát a Magyar Kupa győztesei közé, de a Budafok is büszke lehet az idény során nyújtott kupateljesítményére, két élvonalbeli csapat kiejtése után a döntőben is végig egyanrangú ellenfele volt a Zalaegerszegnek.

A döntő legjobbjának az első gólt szerző Németh Dánielt választották meg. A győztesnek járó trófeát és az érmeket Dankó Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, valamint Pantl Péter, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója adták át.



OTP Bank Liga NB I. 8. forduló

Sorsolás
2023. 09. 29. 20:00
ZTE Aréna
2023. 09. 30. 14:30
Paksi FC Stadion
2023. 09. 30. 17:00
Új Hidegkuti Nándor Stadion
2023. 09. 30. 19:30
Debreceni Nagyerdei Stadion
2023. 10. 01. 15:00
Székesfehérvári Sóstói Stadion
2023. 10. 01. 17:30
DVTK Stadion


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Tatai József bízik a Veszprém újabb Magyar Kupa-sikerében
Bajnokságok / Kupák
Nagy hajrába kezdett a ZTE, Könyves-rekord 35 évesen

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS