MOL Magyar Kupa: Hetedszer találkozik a Fehérvár és az Újpest

2021. április. 25., 10:34   |    

MOL Magyar Kupa: Hetedszer találkozik a Fehérvár és az Újpest
Loic Nego (az előtérben) 2015-ben még nem tudott örülni a fehérváriak góljának a Vidi és az Újpest kupaelődöntőjében

A május 3-i MOL Magyar Kupa-döntőre készülve felelevenítettük a két csapat, a MOL Fehérvár FC és az Újpest FC eddigi közös kupamúltját. Az egymás elleni párharcokat eddig fele-fele arányban nyerte meg a két csapat.

A lila-fehérek tizennyolcadik alkalommal, a székesfehérváriak hetedszer játszhatnak a trófeáért, a fővárosiak tíz aranyéremmel büszkélkedhetnek a sorozatban, a fehérváriak kettővel. Eddigi legfontosabb kupatalálkozásuk az 1982-es döntő volt, a Vidi akkor szerepelt először a fináléban. A szekszárdi mérkőzést Birkás Péter duplájával nyerte meg 2-0-ra a Temesvári Miklós vezette Újpest.

A lilák legénysége a Szendrei – Herédi, Kovács J., Kardos, Tóth J. – Kolár (Jurácsik), Kisznyér, Steidl, Nagy L. – Bodnár, Birkás, míg az egykori újpesti legenda, Szentmihályi Antal által dirigált Videoton a Disztl P. – Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth – Palkovics, Csongrádi (Nováth), Vadász – Májer (Nagy T.), Szabó, Tiber összeállításban játszott.

Döntő hétfőn, bajnokik csütörtökön

A május 3-i MOL Magyar Kupa-döntőben érintett csapatok bajnoki mérkőzései a finálét megelőző csütörtökre kerültek, vagyis április 29-én rendezik az Újpest-DVTK és az MTK-MOL Fehérvár FC mérkőzéseket. A négy nappal később sorra kerülő döntőben hivatalosan a fehérváriak lesznek a pályaválasztók a Puskás Arénában.

Ezen kívül még öt kiírásban találkozott eddig egymással a két csapat. Először 1973 februárjában, amikor a lila-fehérek úton voltak sorozatban ötödik bajnoki címük megszerzése felé. Két Kovács, két egykori MTK-játékos meccselt egymással a két kispadon, Kovács Imre vezette az Újpestet, Kovács Ferenc a Vidit. A február végi időpont ellenére is hatezer néző előtt játszott találkozón Karsay László és Nagy II János szerezték a győztes vendégek góljait, Fazekas László rúgta a Dózsáét. A fehérváriak végül az elődöntőben véreztek el.

Három évvel később már kétmeccses nyolcaddöntőt vívott a két csapat. Az volt az első idény 1968 vége óta, amelyben nem az Újpest nyerte a bajnoki címet, s az első, amelyben a Vidinek reális esélye nyílt a bajnoki címre – végül második lett a Ferencváros mögött.
Március elején, a Megyeri úton nem esett gól, két héttel később, a Sóstói Stadionban a vendégek kétgólos előnyét ugyan kiegyenlítette az utolsó bő félórában emberelőnyben játszó Vidi, de az idegenben szerzett gólokkal Várhidi Pál együttese ment tovább.

Május 3-án rendezik a MOL Magyar Kupa döntőjét

Május 3-án rendezik a MOL Magyar Kupa döntőjét

Az első számú hazai kupasorozat fináléját a Puskás Arénában rendezik meg május első hétfőjén, 20.00 órakor.

Tovább

A két csapat a 2009–2010-es negyeddöntőben játszott is egymás ellen a Magyar Kupáért, mindkét mérkőzést az Újpest nyerte. November 17-én, óriási ködben, Kabát Péter tizenegyesével szereztek előnyt a lilák Mezey György Videotonja ellen. Az újpestieket egyébként a skót Willie McStay dirigálta. A visszavágót egy bombagól döntötte el a Szusza Ferenc Stadionban: a nem sokkal később a Vidihez igazoló Sándor György ágyúzta a kapuba a labdát.

A következő két dátum a 2015-ös elődöntőé. Az elsőt április nyolcadikán, három nappal a két csapat soros bajnokija után rendezték, Gyurcsó Ádám góljával a Videoton éppen úgy 1-0-ra győzött, mint a két csapat Megyeri úti bajnokiján. Joan Carrillo ugyan nagyon tartalékos tizeneggyel kezdett, de az is előnyt tudott szerezni. A húsz nappal későbbi visszavágón hamar eldőlt minden nyitott kérdés: Nikolics Nemanja vezérletével a Vidi 4-1-re nyert a Megyeri úton, s bejutott a döntőbe.

Bő egy évvel ezelőtt játszott legutóbb egymással a két csapat a Magyar Kupáért. A 2019–2020-as kiírás nyolcaddöntőjében, február 11-én, az Újpest Szegeden fogadta ellenfelét. A gól nélküli első mérkőzés után nyolc nappal, Székesfehérváron a 89. percig hosszabbításra álltak a csapatok, ám akkor az északmacedón válogatott Viszar Muszliu találata eldöntötte a párharc kimenetelét. Érdekes, hogy ugyanaz a két edző, Carrillo és Nebojsa Vignjevics irányította a csapatokat, mint 2015-ben.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS