MOL Magyar Kupa: 120 perces csata végén Újpestre került a trófea

2021. május. 03., 22:42   |    

MOL Magyar Kupa: 120 perces csata végén Újpestre került a trófea

Az MOL Fehérvár FC nem tudta feltörni az újpestiek védelmét a MOL Magyar Kupa döntőjében, majd a kétszer tizenöt perces hosszabbításban Rus és Alef kiállítása után kettős emberhátrányba került. Az Újpest kihasználta az előnyt, és Kastrati találatával 1-0-ra megnyerte a finálét.

Az idény során három alkalommal találkozott egymással a MOL Fehérvár és az Újpest az OTP Bank Ligában, és mindhárom találkozó végén a fehérváriak örülhettek a három pont megszerzésének, ráadásul mindannyiszor fölényes győzelemmel gyűjtötték be a bajnoki pontokat. Mi több, az Újpest ezt megelőzően nyolc tétmeccsén át volt nyeretlen a fehérváriakkal szemben, akiket legutóbb 2019 szeptemberében győzött le. A MOL Magyar Kupa döntője előtt azonban mindkét vezetőedző, valamint a játékosok sem győzték hangsúlyozni, hogy a korábbi meccsek kimeneteléből semmiféle következtetést nem érdemes levonni a kupadöntős esélyek latolgatásakor, és az sem számít, hogy a Vidi a bajnoki dobogó második fokáért, a fővárosi csapat pedig a bennmaradásért küzdött a tavaszi szezonban.

A Puskás Arénában immár nézők előtt megrendezett döntő valóban kiegyenlített játékot hozott, az első félidőben egyik fél sem vállalt komolyabb kockázatot. A fehérváriak jóval kezdeményezőbbek voltak, többet birtokolták a labdát, de a kizárólag légiósokkal felálló Újpest jól megszervezte a védekezését, így a piros-kékek az első 45 perc során nem találtak rést a védőfalon, és nem tudtak komolyabb veszélyt kialakítani a kapu előtt. A másik oldalon sem alakultak ki lehetőségek, így inkább küzdelmes volt a meccs, mint látványos.

Eleinte a fordulás után sem változott sokat a játék képe, a MOL Fehérvár FC hiába próbálkozott, nem tudta feltörni az újpesti védelmet. A lila-fehérek továbbra is a biztos védekezésben és az ellentámadásokban bíztak, valamint ellenfelük esetleges hibáiban, mint amilyet a csereként beállt Fiola Attila követett el: a válogatott védő nagy szerencséjére nem lett gól Beridze labdaszerzéséből. A második játékrész feléhez érve aktívabb lett az Újpest, a 71. percben Beridze bivalyerős lövését követően Kovács Dánielnek kellett nagyot védenie. Ebben a periódusban már nem beszélhettünk fehérvári mezőnyfölényről, a 83. percben mégis a Vidi dönthette volna el a meccset: Petrjak bal oldali beadása után Zivzivadze fejelt 5 méterről a bal kapufa mellé. A rendes játékidő végéhez közeledve nem vállaltak extra kockázatot a csapatok, nem is kerülték el a kétszer tizenöt perces hosszabbítást. Ezt a MOL Fehérvár már tíz emberrel kezdte meg, a rendes játékidő háromperces hosszabbításának elején ugyanis Rus Adrián megkapta második sárga lapját, emberhátrányba hozva együttesét.

A ráadásra Szabics Imre vezetőedző Alefet cserélte be, a középpályás azonban csak hét percet töltött a pályán, és máris mehetett az öltözőbe - ennyi idő kellett ahhoz, hogy begyűjtsön két sárga lapot. Az Újpest pár perc után kihasználta a kettős emberelőnyt, a 101. percben Kastrati egy jól eltalált távoli lövéssel megszerezte a vezetést csapatának.

A Vidinek nyolc mezőnyjátékossal kellett volna kiegyenlítenie, ám az ellenfél nem adott esélyt erre, kettős emberelőnyben magabiztosan őrizte a vezetést, 15 perc alatt egyetlen oldalszabadrúgás jelenthetett volna esélyt Negóéknak, ám ebből nem lett helyzet.

Az Újpest három évvel legutóbbi kupasikere után, története során 11. alkalommal nyerte meg a sorozatot, míg a MOL Fehérvár FC hetedik döntőjében nem tudta megszerezni harmadik aranyérmét. A mérkőzést követően Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke és Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója adta át a MOL Magyar Kupa győztesének járó aranyérmeket és a vándorserleget.

MOL Fehérvár FC-Újpest FC 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Mol Fehérvár: Kovács D. – Bolla (Fiola, 63.), Rus, Muszliu, Stopira – Bamgboye (Alef, 91.), Nego, Rúben Pinto, Petrjak – Nikolics (Houri, 76.), Zivzivadze. Vezetőedző: Szabics Imre
Újpest: Pajovics – Kastrati, Kutrumpisz (Szakály P., 102.), Risztevszki – Onovo – Pauljevics (Máté Zs., 118.), N. Mitrovics, Croizet (Csongvai, 75.), Antonov – Beridze (Perosevic, 114.), Tallo (Simon K., 114.). Vezetőedző: Michael Oenning
Gólszerző: Kastrati (101.)
Kiállítva: Rus (90+1.), Alef (97.)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS