MTK – Ferencváros: eddig 2-2

2015. május. 18., 10:07   |    

MTK – Ferencváros: eddig 2-2

Csúcsderbit ígért a Jet-Sol Liga rájátszásának utolsó fordulója, hiszen a bajnoki döntő két csapata, a Ferencváros és az MTK Hungária FC randevúzott a Népligetben.

Alkalmasint éppen a jövő szombaton kezdődő, két győzelemig tartó párbaj az oka, hogy csúcsderbi helyett „csak” jó meccs lett belőle, a listavezető MTK ugyanis tulajdonképpen tartalékcsapatát küldte pályára a mérkőzésen. Medgyes Péter legerősebbnek tartott tizenegyéből kizárólag Gál Tímea lépett pályára, ráadásul sajnos a válogatott védő is megsérült, húzódást szenvedett az első félidő derekán.

Kiegyenlített játékot hozott az első húsz perc, majd a Ferencváros egyre több helyzetet alakított ki. A gól azonban sokáig hiányzott, és ebben a „főbűnös” ezúttal Ebere Orji, a zöld-fehérek nigériai támadója. Orji szinte minden meccset lőtt gólt, amióta Magyarországon játszik, ezúttal viszont csak a ziccerekig jutott – legalább nyolcszor állt szemtől szembe Varga Lucával, az MTK kapusával. „Mentsége” viszont, hogy a 36. percben, a Ferencváros első gólja előtt remek csellel játszotta tisztára magát és adott gólpasszt Szabó Viktóriának.

A második félidőben is hasonló volt a játék képe (nem lenne igazságos elfeledkezni arról, hogy a vendégcsapatnak is voltak lehetőségei, ezek közül a legnagyobbat, Csányi Diána szép egyéni akciója után a lövést lábbal védte Németh Júlia), az MTK becsületesen, ügyesen futballozott, de a Ferencváros játszott fölényben és alakított ki „ordító” gólhelyzeteket. Jellemző a meccsre, hogy a zöld-fehérek második gólja viszont nem ziccerből született, Krascsenics Petra profi módon használta ki a mérkőzés további 89 percében megbízhatóan, sőt jól védő Varga Luca hibáját.

Ezzel a góllal 2-0-ra győzött a Ferencváros. Dörnyei Balázs csapata jobban futballozott ellenfelénél, de a 0-2 ellenére tulajdonképpen „nyertesek” az MTK fiataljai is, akik bizonyították, hogy lényegesen nagyobb szerepet kellene kapniuk a magyar női futball elitjében, mint amennyi eddig jutott nekik.

Szombaton, 18 órakor, a két legerősebb magyar női labdarúgó-csapat újra összecsap, a BKV Előre Stadionjában már a bajnoki döntő első felvonása következik. Az MTK (sérültjei) számára alkalmasint ez a hét egy nagy versenyfutás lesz az idővel, miközben a Ferencvárosnak kitűnő motivációs többletet jelenthet, hogy a klub kézilabdázói néhány napja már meg tudtak nyerni egy bajnoki döntőt, az alapszakaszban az élen végzett Győri ETO előtt.

A felsőházi rájátszás másik mérkőzésén az Astra HFC 4-2-re nyert Dorogon. A vendégcsapatban Telek-Sümegi Éva ezúttal a támadásban kapott feladatot, és ez döntőnek bizonyult: az egykori válogatott játékos hármat „vállalt” csapata négy találatából. Eredményességének köszönhető, hogy az első negyedóra végére már két góllal vezetett az Astra, sőt a Dorogi Diófa (Benkő Mónika és Nagy Ágnes találataival) csak 3-0 után tudott szépíteni. Nagy gólja miatt viszont az utolsó szűk negyedóra szoros lett – jött viszont ismét Telek-Sümegi Éva, aki a 94. percben beállította a 4-2-es végeredményt.

A Femina a Jet-Sol Liga 2014-2015-ös szezonjában még nem tudta legyőzni a Szegedi AK-t, a rákospalotaiak három mérkőzésen mindössze két pontot szereztek a Boszorkányok ellen. Most viszont, amikor nagyon kellett, (vereséggel, de még döntetlennel is, a kieséssel fenyegetett helyre csúszott volna vissza a legpatinásabb magyar női csapat), Szeitl Szilviáék szinte kiütötték vetélytársukat. A SZAK nagyon rossz napot fogott ki, a Femina játékosai pedig szemmel láthatóan tisztában voltak a mérkőzés tétjével. Már a szünetre háromgólos előnyt szerzett a hazai csapat, amelyből ki kell emelni a háromszor is Almina Hodzic kapujába találó Bernhardt Bernadettet. Érdekesség, hogy a Femina védője a bajnokság korábbi mérkőzésein még nem szerzett gólt…

Amikor vasárnap délután, a Király sportlétesítményben pályára lépett az UTE, nem volt már matematikai esélye se, hogy elkerülje a kieséssel fenyegetett 7. helyet. Oroszi Sándor csapata azt bánhatja igazán, hogy egy hete, hazai pályán, nem tudott győzni a Femina ellen: az bőven elég lett volna a „meneküléshez”. A szombathelyi mérkőzés első gólját, egy kontratámadás végén Kiss Kitti szerezte, majd a hajrában – egy szöglet után – Durkó Zita állította be a végeredményt.

A helyosztók párosítása (az elől álló csapatok kezdhetik hazai pályán a két győzelemig tartó párviadalt):

Bajnoki döntő: MTK Hungária FC – Ferencváros
A 3. helyért: Astra HFC – Dorogi Diófa
Az 5. helyért: Viktória-Trend Optika FC – 1. FC Femina
A 7. helyért: Újpesti TE – Szegedi AK

Jet-Sol Liga, rájátszás, 6. forduló

Felsőház
Ferencváros – MTK Hungária FC 2-0 (1-0)
Dorogi Diófa – Astra HFC 2-4 (0-2)

Alsóház
1. FC Femina – Szegedi AK 6-0 (3-0)
Viktória-Trend Optika FC – Újpesti TE 0-2 (0-0)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS