Nagy formában várják a csúcsrangadót a derbi résztvevői

2015. december. 11., 12:39   |    

Nagy formában várják a csúcsrangadót a derbi résztvevői

Hat mérkőzéssel fejeződik be szombaton, az Eb-sorsolás napján az OTP Bank Liga 2015–2016-os őszi szezonja. Benne záróakkordként, sőt csattanóként a legjobb formában lévő két csapat derbije, a Ferencváros–Újpest rangadó.

VASAS–BP. HONVÉD
(December 12., szombat, 15.30)

Csak három hely választja el egymástól a két csapatot, de az utóbbi hetekben a kispestiek lényegesen jobban szerepeltek. A legutóbbi öt mérkőzésükből csak egyet veszítettek el, az eddigi 18 kör utolsó harmadában, tehát a legutóbbi hat fordulóban elért eredmények alapján, igaz, éppen hogy, de hatodikként a mezőny első felébe tartoznának. A Vasas a legutóbbi hét bajnoki fordulóban mindössze három pontot szerzett, igaz, a sereghajtó Békéscsabát nagyon megverte a Fáy utcában. Azóta egyszer már kikapott, hivatalosan vendégként, gyakorlatilag otthon, az MTK-tól. A Bp. Honvéd idegenben kevésbé teljesít jól, mint otthon, csak kétszer nyert az egész őszi szezonban. Ám formajavulását jelzi, hogy a legutóbbi két mérkőzésén nem kapott gólt, döntetlenre végzett Debrecenben és 3-0-ra győzött Felcsúton. A két csapat szeptemberi, a Bozsik Stadionban játszott mérkőzésén a Vasas, óriási meglepetésre, Osváth Attila góljával 1-0-ra nyert.

SZOMBATHELYI-SWIETELSKY HALADÁS–PUSKÁS AKADÉMIA FC
(December 12., szombat, 15.30)

Nem csak az ősztől, de a régi, Rohonci úti pályától is búcsúzik a Haladás, jövőre megkezdődik az új stadion építése. A szombathelyiek a legutóbbi négy fordulóban nyeretlenek maradtak, nyolc, előtte 14 fordulóban tíz gólt kaptak. Hazai pályán kevésbé szerepelt ősszel eredményesen a csapat, mint vendégként, kilenc mérkőzéséből csak kettőt nyert meg. Augusztus 15. óta csupán a Videoton FC ellen szerzett három pontot. (Otthon 11, idegenben 15 pont a mérlege.) A Puskás Akadémia együttese a második fordulóban a Paks ellen aratott győzelme óta kizárólag a Vasas ellen tudott nyerni, igaz, az angyalföldiekkel szemben kétszer is három pontot gyűjtött. Idegenben a legutóbbi fellépését nyerte meg, ez volt az első vendégként aratott győzelme április közepe óta. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a sárga-kékek vendégként sem csak bekkelnek, az angyalföldi győzelem előtt úgy kaptak ki sorozatban négyszer, hogy a 360 perc alatt hét gólt szereztek! A két csapat legutóbbi szombathelyi mérkőzésén, az előző bajnokság utolsó fordulójában, sima, 3-0-s hazai győzelem született, a Haladás ezzel biztosította a bennmaradást. Szeptemberben, a Pancho Arénában 1-1-et játszottak.

DIÓSGYŐRI VTK–BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE
(December 12., szombat, 15.30)

A borsodiaké a mezőny leggyengébben teljesítő csapata az elmúlt hetekben, az egyedüliek, akik a legutóbbi öt fordulóban nyeretlenek maradtak. Bekő Balázs legénysége hazai pályán a legutóbbi négy mérkőzéséből egyen kikapott a listavezető Ferencvárostól, a további hármon, a Haladás, a Paks és az MTK ellen 1-1-re végzett. A Békéscsaba a mezőny leggyengébb idegenbeli mérleggel rendelkező csapata, mindössze négy pontot gyűjtött eddig vendégként, igaz, legutóbb döntetlenre játszott Szombathelyen. Nyolc eddigi idegenbeli mérkőzéséből csak egyen (Kispesten) fordult elő, hogy bár gólt tudott szerezni, nem vihetett el pontot. A két csapat szeptemberi, békéscsabai mérkőzésén 1-1-es döntetlen született. A lila-fehérek a legutóbbi, diósgyőri NB I-es meccsüket megnyerték, de az még 2010-ben volt.

VIDEOTON FC–PAKSI FC
(December 12., szombat, 15.30)

E találkozón is búcsúzik a hazai csapat a stadionjától, az átépítés előtt ez lesz az utolsó mérkőzés a Sóstói Stadionban, az 1985-ös UEFA-kupa-döntő egyik helyszínén. A meccsnek a tétje a második hely is lehet, amennyiben a Videoton FC számára kedvezően alakulnak a forduló eredményei, az idény elején bukdácsoló címvédő akár ezüstérmes pozícióban is telelhet. (Ehhez, saját győzelmén kívül, az kell, hogy sem az Újpest, sem az MTK ne nyerjen.) A fehérváriak jó mérleggel készülnek a találkozóra, a legutóbbi fordulóban megtörték többhetes idegenbeli nyeretlenségi sorozatukat, győztek Debrecenben. Ám ennél is fontosabb, hogy hazai pályán a legutóbbi hét bajnoki mérkőzésüket megnyerték, sőt, ezen 630 perc alatt mindössze három gólt kaptak. (Kettőt a Puskás Akadémiától, egyet a Diósgyőrtől.) A rangadókon kiválóan teljesítettek, megverték a Debrecent, az Újpestet és az MTK-t is. A Paks sikeres őszt tudhat maga mögött, de ötös nyerő szériája óta a legutóbbi három találkozóján győzelem nélkül maradt. Különösen sokkoló volt a Ferencváros elleni hazai 0-5, amely az egyesület élvonalbeli történetének legsúlyosabb hazai veresége. Vendégként ősszel csak a két újoncot, a Vasast és a Békéscsabát győzte le. A két együttes szeptemberi, paksi mérkőzésén Csertői Aurél együttese 2-0-ra nyert.

DEBRECENI VSC-TEVA–MTK BUDAPEST
(December 12., szombat, 15.30)

Ami az eredményeket illeti, a Lokinak tartozása van a szurkolóival szemben, a csapat mindössze három hazai mérkőzését nyerte meg eddig az idényben (három döntetlen és három vereség mellett). A legutóbbi fordulóban kikapott a Videoton FC-től. Az MTK nem az idegenbeli mérlegének köszönheti előkelő bajnoki helyezését, tizenegy meccsből csak kettőt nyert meg, összesen tizenegy pontot gyűjtött. Mindössze Felcsúton és a Vasas ellen Angyalföldön tudott győzni. Ugyanakkor a legutóbbi hat, vendégként játszott mérkőzéséből kizárólag a Videoton FC ellen nem szerzett pontot, szeptember 26. óta minden idegenbeli mérkőzésén (a székesfehérvárit kivéve) tudott gólt szerezni. A két csapat játszott már egymás ellen az ősszel bajnoki mérkőzést Debrecenben, azon a hazaiak 1-0-ra nyertek. A kék-fehérek 2012 novembere óta nem tudnak nyerni a cívisvárosban.

FERENCVÁROSI TORNA CLUB–ÚJPEST FC
(December 12., szombat, 19.30)

A derbit jó formában várja mindkét csapat. A Fradi listavezető, még soha nem veszített tétmérkőzést az új Groupama Arénában, ebben a bajnokságban eddig pályaválasztóként minden mérkőzésén győzött, sőt Dibusz Dénes mindössze négy gólt kapott. Thomas Doll együttese 2015-ben a tizenhetedik, egyben utolsó hazai bajnokiját játssza majd. Az eddigi tizenhatból tizenötöt megnyert (csak a DVSC-Teva vitt el egy pontot), csupán öt gólt kapott, s nem volt olyan mérkőzése, amelyen egynél több gólt szerzett volna az ellenfél. Klubtörténeti léptékkel nézve is kiemelkedő ez az éves hazai mérleg. Az Újpest nem kezdte rosszul a bajnokságot (az első három fordulóban szerzett hét pont a kiváló tavaszi idényzárás folytatása volt egyben), de aztán kilenc fordulón keresztül nem tudott nyerni. A fordulópontot a Vasas elleni hazai 2-0 jelentette, attól kezdve a csapat egyetlen kivételével (Felcsúton Mbaye Diagne az utolsó pillanatban mentette döntetlenre a mérkőzést) csak nyert. A legutóbbi öt fordulóban minden más csapatnál több pontot szerzett. A nagy felfutásban (amelynek eredményeként még az sem kizárt, hogy – ha nyer a Groupama Arénában, s a Paks és az MTK nem tudja győzelemmel zárni az évet – a második helyen telel Nebojsa Vignjevics együttese) a legnagyobb szerepe Mbaye Diagne-nak van, aki 13 eddigi magyar bajnokiján 10 gólt szerzett, s a legutóbbi hat forduló mindegyikében a kapuba talált. A szeptemberi, újpesti találkozón a Ferencváros 2-1-re nyert. Az Újpest még soha nem szerzett pontot a Groupama Arénában, vendégként legutóbb 2010. április 30-án győzött az Üllői úton.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS